Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Číňania sú vpredu – vyvinuli hypersonickú raketu aj bez použitia drahého a ťažkého volfrámu

. Čína. 8. septembra 2024 – Zdá sa, že čínski inžinieri dosiahli to, čo sa predtým zdalo takmer nemožné – navrhli čelný kryt pre hypersonickú raketu s použitím ocele namiesto drahého a ťažkého volfrámu.     Jednou z hlavných nevýhod ocele pre takéto rakety však je, že sa taví pri teplote 1 200 °C, zatiaľ […]
Menej ako 1 min. min.

.

Čína. 8. septembra 2024 – Zdá sa, že čínski inžinieri dosiahli to, čo sa predtým zdalo takmer nemožné – navrhli čelný kryt pre hypersonickú raketu s použitím ocele namiesto drahého a ťažkého volfrámu.

 

 

Jednou z hlavných nevýhod ocele pre takéto rakety však je, že sa taví pri teplote 1 200 °C, zatiaľ čo rakety prekonávajúce zvukovú bariéru sa môžu zahriať na 1 650 °C už za 18 sekúnd. 1650 °C len za 18 sekúnd, čo by mohlo viesť k detonácii drahej rakety. Aby sa tomu predišlo, výskumníci z Pekinského technologického inštitútu našli riešenie, pri ktorom je oceľový plášť pokrytý ochrannou vrstvou aerogélu a žiaruvzdornej keramiky, aby si zachoval svoj tvar. Vyvinutá raketa s takýmto krytom je schopná zrýchliť až na Mach 8, čo zodpovedá rýchlosti 9800 km/h. Stojí za zmienku, že zavedenie tejto technológie výrazne zjednoduší a zlacní výrobu hypersonických zbraní.

 

 

Egypt nahradí stíhačky F-16 čínskymi lietadlami
Egypt podpísal dohodu s Čínou o kúpe stíhačiek J-10C, ktoré majú nahradiť starnúcu flotilu F-16. Príslušná dohoda bola podpísaná 19. augusta 2024. Táto akvizícia robí z Egypta druhého medzinárodného zákazníka pre J-10C po Pakistane. Egypt hľadal alternatívne lietadlo ako súčasť modernizácie svojho letectva, pretože letectvo začalo postupné vyraďovanie F-16 z prevádzky.

 

J-10C je viacúčelová stíhačka vybavená modernými zbraňami vzduch-vzduch a vzduch-zem. Jej schopnosti boli porovnané s americkými F-16 a mal osobitné výhody v misiách vzdušnej prevahy – uvádza sa v publikácii. Dohoda bola uzavretá po tom, čo Káhira odmietla ponuky Spojených štátov a Ruska, ktoré sa pokúšali predať svoje stroje. Egyptské úrady nemali záujem o americký návrh na modernizáciu flotily F-16 na úroveň F-16V.

 

 

 

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Číňania sú vpredu – vyvinuli hypersonickú raketu aj bez použitia drahého a ťažkého volfrámu appeared first on Armádny magazín.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie