Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Cínie vysievajte ešte v máji. Oko budú tešiť až do začiatku jesene

31.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Bowonpat Sakaew). Cínie sú obľúbené záhradné rastliny, ktoré sú cenené pre svoje pestré a nápadné kvety. Vďaka širokému výberu druhov a odrôd a jednoduchému pestovaniu sa cínie často objavujú vo vašich záhradách a na balkónoch. Ako ich správne vysiať, aby krásne rástli a na jar a v lete zdobili […]
Menej ako 1 min. min.

31.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Bowonpat Sakaew).

Cínie sú obľúbené záhradné rastliny, ktoré sú cenené pre svoje pestré a nápadné kvety. Vďaka širokému výberu druhov a odrôd a jednoduchému pestovaniu sa cínie často objavujú vo vašich záhradách a na balkónoch. Ako ich správne vysiať, aby krásne rástli a na jar a v lete zdobili vaše kvetinové záhony?

Tieto krásne a ľahko pestovateľné kvety zasejte do zeme neskôr v máji.
Foto: shutterstock/Bowonpat Sakaew

Cínie – krásne kvety do záhrady a na balkón. Aké sú vlastnosti týchto kvetov?

Cínie (Zinnia) patria do čeľade Asteraceae a pochádzajú zo Severnej a Južnej Ameriky. Tieto rastliny majú vzpriamený habitus, rovné, tuhé stonky a podlhovasté, oválne alebo vajcovité listy. V závislosti od odrody môžu cínie dosiahnuť výšku 25 až 100 cm. Vyznačujú sa veľkými jednoduchými kvetnými košíkmi s priemerom 5 až 12 cm, ktoré sú v rôznych farbách: ružovej, oranžovej, červenej, žltej, fialovej a bielej.

Medzi najobľúbenejšie odrody cínií patria tie s rovnými stonkami pokrytými krátkymi chĺpkami a drsnými, svetlozelenými listami. Tieto rastliny vyzerajú v záhrade skvele v spoločnosti nechtíkov, nezábudiek alebo šalvie, čím vytvárajú pôsobivé kvetinové aranžmány.

Pestovanie a starostlivosť o cínie. Ktorú polohu zvoliť?

Cínie najlepšie rastú na slnečných, teplých a chránených miestach. Na tienistých miestach kvitnú menej a rastú pomalšie. Sú ideálne na aranžovanie pred domom, napríklad v predzáhradke alebo ako okrasné rastliny pred vchodom do domu.

Cínie potrebujú miesto na plnom slnku s dobre priepustnou pôdou, bohato zásobenou živinami.
Foto: shutterstock/Bowonpat Sakaew

Pôda pre cínie by mala byť úrodná, priepustná, vlhká a s pH 7,0 až 8,0. Dôležité je pravidelné kyprenie pôdy a zabezpečenie záhonov na zníženie odparovania vody a rastu burín. Ak je pôda menej úrodná, je dobré ju zmiešať s kompostom, aby rastliny mali vhodné podmienky na rast.

Cínie znášajú horúce a suché letá, ale potrebujú pravidelnú zálievku. V opačnom prípade rýchlo stratia svoj pekný vzhľad a stanú sa náchylnými na choroby.

Výsev a sadenie cínií. Toto je najlepší čas na výsev do pôdy

Semená cínie sa môžu vysievať ako sadenice alebo priamo do zeme. V prípade sadeníc sa semená vysievajú do vlhkej pôdy a zasypú sa tenkou vrstvou piesku. Nádoby umiestnite na teplé a svetlé miesto, kde teplota neklesne pod 18 °C. Semená zvyčajne vyklíčia do týždňa. Keď sa rastlinám vytvorí prvý pár listov, presaďte ich do kvetináčov. Po pominutí rizika nočných mrazov, keď cínie dosiahnu výšku 10 – 20 cm, ich vysaďte na trvalé miesto.

Výsev do pôdy je tiež možný, ale semená vysievajte až v druhej polovici mája, aby ste sa vyhli nízkym teplotám. Umiestňujte ich 0,5 – 1 cm hlboko a v primeraných rozostupoch. Keď rastliny dosiahnu správnu výšku, môže byť potrebné ich presadiť, ak bol výsev príliš hustý.

Aby cínie rozkvitli čo najskôr, musíte si vypestovať sadeničky, ktoré v máji vysadíte na záhon, čím urýchlite kvitnutie až o dva týždne.
Foto: shutterstock/Sophon Nawit

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Neporazí ich sucho ani vietor. Sú to najlepšie kvety na balkón. Sú odolné voči rozmarom počasia

Kvety, ktoré kvitnú celé leto. Vysaďte ich do záhrady, budú vás tešiť farbami až do jesene

The post Cínie vysievajte ešte v máji. Oko budú tešiť až do začiatku jesene appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie