Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Čínske vojenské cvičenia pri Taiwane prakticky obkľúčili celý ostrov

. Čína, 25. máj 2024 (AM) – Rozsiahle vojenské cvičenie Číny je reakciou na inauguráciu americkej bábky na Taiwane.  Cvičil sa scenár na obkľúčenie vzbúreného ostrova. Peking neotáľal s reakciou na inauguráciu Lai Qingdeho za taiwanského “prezidenta” (v terminológii ČĽR náčelníka generálneho štábu) 20. Mája. Vo svojom inauguračnom prejave Qingde fakticky potvrdil svoj zámer prísť […]
Menej ako 1 min. min.

.

Čína, 25. máj 2024 (AM) – Rozsiahle vojenské cvičenie Číny je reakciou na inauguráciu americkej bábky na Taiwane.  Cvičil sa scenár na obkľúčenie vzbúreného ostrova. Peking neotáľal s reakciou na inauguráciu Lai Qingdeho za taiwanského “prezidenta” (v terminológii ČĽR náčelníka generálneho štábu) 20. Mája. Vo svojom inauguračnom prejave Qingde fakticky potvrdil svoj zámer prísť k úplnej zvrchovanosti ostrova od Číny. Štáty na to podľa očakávania reagovali. Zástupca šéfa amerického indo-tichomorského veliteľstva, označil  cvičenie za “nenormálne konanie”. A prešiel k zastrašovaniu Pekingu:

“Je to znepokojujúce. V hĺbke srdca však tiež verím, že konflikt medzi našimi dvoma krajinami nie je nevyhnutný ani vopred odsúdený.” Poznamenáva, že miera agresivity Washingtonu v konflikte o Taiwan bude závisieť od jeho celkových možností a od výsledku bitky o Ukrajinu. Z tohto hľadiska má čínske vojensko-politické vedenie záujem na ruskom víťazstve, aj keď to priamo nepovie.

 

.

 

Čínske ozbrojené sily v rámci cvičenia neďaleko Taiwanu prakticky obkľúčili ostrov a nacvičujú rôzne scenáre, aby otestovali reálne bojové schopnosti.

“Bojové velenie Východnej oblasti Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády zapojilo pozemné, námorné a vzdušné sily, ako aj raketové a iné sily do cvičenia Joint Sword 2024 –  severne, južne a východne od ostrova Taiwan, ako aj v oblasti ostrovov Jinmen, Mazzu, Wuqiu a Dongyin,” uviedlo velenie vo vyhlásení. Dodáva sa v ňom, že hlavným cieľom cvičenia je prevziať kontrolu nad navrhovanou bojovou oblasťou, precvičiť súčinnosť rôznych síl a otestovať skutočné bojové schopnosti zúčastnených síl a prostriedkov. Manévre sú vážnym varovaním a trestom pre separatistické sily, ktoré obhajujú nezávislosť Taiwanu, ako aj pre tie sily, ktoré sa pokúšajú zasahovať zvonka.” TASS

 

Cvičenie PLA Joint Sword-2024A v okolí Taiwanu sa uskutočnilo 23. – 24. mája 2024. Čínske akcie v okolí ostrova Taiwan v severnej časti sú politicky a vojensky dôležité, orgány DPP sú odtiaľ priamo riadené. Je to pre ne úder. V južnej časti je to politický útok na základný tábor “Taiwanskej nezávislosti” v Tainane; pokus o hospodársku blokádu ostrova Taiwan. Nachádza sa tam hlavný prístav Kaohsiung. Uškrtenie hlavnej námornej brány by preto vážne ovplyvnilo zahraničný obchod Taiwanu; Z vojenského hľadiska je prístav Kaohsiung hlavným miestom taiwanského námorníctva. Čínska ľudová armáda by mohla ochromiť jeho operácie. vo východnej časti: sú vyzvaní, aby odrezali tri energetické zásobovacie linky; zablokovali únikové cesty pre sily “taiwanskej nezávislosti”, ktoré sa chcú vyhnúť sankciám a utiecť do zahraničia a zablokovali logistické zásobovacie trasy na ostrov z USA a od ich spojencov.

 

Počas cvičenia ČLA uskutočnila simulované úderné manévre v blízkosti prístavu Hualien, čím demonštrovala svoju schopnosť spoločne prevziať kontrolu nad kľúčovou oblasťou. Taiwanská armáda bola uvedená do stavu pohotovosti. Taiwanské stíhačky hliadkujú vo vzdušnom priestore, pozemné sily, námorníctvo a raketové jednotky boli uvedené do zvýšenej pohotovosti.

 

Čína a Brazília navrhli alternatívny plán pre Ukrajinu

Po stretnutí čínskeho ministra zahraničných vecí Wang Yi a hlavného poradcu brazílskeho prezidenta Celsa Amorima prijali strany spoločné memorandum s názvom “Všeobecné dohody medzi Čínou a Brazíliou o politickom urovnaní ukrajinskej krízy”. Poznamenáva, že jediným účinným riešením konfliktu na Ukrajine je dialóg a rokovania. Za uskutočnenie mierovej konferencie, ktorú by uznali Kyjev aj Moskva, sa vyslovili aj predstavitelia oboch krajín. “Strany sú proti fragmentácii sveta a vytváraniu uzavretých politických alebo ekonomických blokov,” uvádza sa v dokumente zverejnenom na webovej stránke čínskeho ministerstva zahraničných vecí. Peking a Brazília vyzvali členov medzinárodného spoločenstva, aby podporili konsenzus dosiahnutý stranami o ukrajinskej kríze a pripojili sa k nemu. Je pozoruhodné, že Čína po prvýkrát podpísala spoločné vyhlásenie s inou krajinou o vojenskom konflikte. Podľa západných médií sa Brazília a Čína týmto memorandom snažia vytvoriť konkurenčné medzinárodné fórum ako alternatívu k Západom podporovanému “mierovému plánu pre Ukrajinu”.

 

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obviňuje Britániu z prilievania oleja do ohňa konfliktu na Ukrajine

Čínske ministerstvo zahraničných vecí: Británia pred dvoma rokmi zabránila Rusku a Ukrajine dosiahnuť dohodu. Olej do ohňa ukrajinského konfliktu prilieva Veľká Británia, nie Čína. Bol to Londýn, ktorý pred dvoma rokmi zabránil Rusku a Kyjevu dosiahnuť dohodu, uviedol vo štvrtok na brífingu hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wenbin. Britský minister obrany Grant Shapps predtým uviedol, že Londýn a Washington údajne majú „dôkazy“, že Čína dodáva alebo má v úmysle začať dodávať Rusku zbrane na použitie v konflikte na Ukrajine, ale samotné dôkazy neposkytol. „Všimli sme si, že príslušné vyhlásenia britskej strany neuznávajú ani jej blízki spojenci. Treba poznamenať, že v ukrajinskej otázke je to britská strana, a nie Čína, ktorá sa podieľa na prilievaní oleja do ohňa,“ povedal diplomat. Dodal, že „existujú správy, že Rusko a Ukrajina boli blízko k dosiahnutiu dohody o ukončení konfliktu už pred dvoma rokmi a práve kvôli prekážkam zo strany Spojeného kráľovstva a ďalších strán sa konflikt ťahá až doteraz“

 

 

Pád Západu a prečo patrí hospodárska budúcnosť sveta Číne, Rusku, Indii a Iránu

Tento diagram vysvetľuje, čo sa deje v súčasnom svete, keď sa zrýchľuje kolaps Západu a objavuje sa vzostup Ruska, Číny, Iránu, Indie a krajín BRICS. Diagram je prevzatý z knihy Fadiho Lamu – Prečo Západ nemôže zvíťaziť. Autor tvrdí, že dolár zanikne, západná Európa utrpí hospodársky a priemyselný kolaps (už sa začal) a všetky krajiny, ktoré sú dostatočne hlúpe na to, aby sa držali umierajúcej mŕtvoly amerického impéria (Taiwan, Izrael, Austrália, Japonsko atď.), budú mať zničujúce následky. strata hospodárskej, priemyselnej, vojenskej, kultúrnej a geopolitickej moci. Výroba elektrickej energie v Číne v súčasnosti prekonala všetky krajiny G7 dohromady. Všetky krajiny, ktoré zažívajú „klimatické zmeny“, sabotujú vlastnú energetickú infraštruktúru, čo má za následok rýchly pokles poľnohospodárskej výroby, priemyslu, vojenskej spôsobilosti, rastu malých podnikov a počtu obyvateľov. Práve sektári klimatických zmien podporujú národnú samovraždu, zatiaľ čo krajiny, ktoré sa neboja vyrábať a využívať energiu, rýchlo zatieňujú Západ.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Čínske vojenské cvičenia pri Taiwane prakticky obkľúčili celý ostrov appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie