Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Čistí, znižuje napätie a uľahčuje zaspávanie. Pite ho pravidelne

23.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rdonar). Levanduľa nie je len záhradná kráska. Táto obľúbená rastlina má množstvo ďalších využití, vrátane blahodarných účinkov na naše zdravie. Čaj zo sušených levanduľových kvetov má pomerne veľa cenných vlastností. Odvar pomôže upokojiť podráždené nervy, zmierniť bolesti hlavy a pomôže pri tráviacich problémoch. Ako si pripraviť tento odvar?Foto: shutterstock/rdonar […]
Menej ako 1 min. min.

23.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rdonar).

Levanduľa nie je len záhradná kráska. Táto obľúbená rastlina má množstvo ďalších využití, vrátane blahodarných účinkov na naše zdravie. Čaj zo sušených levanduľových kvetov má pomerne veľa cenných vlastností. Odvar pomôže upokojiť podráždené nervy, zmierniť bolesti hlavy a pomôže pri tráviacich problémoch.

Ako si pripraviť tento odvar?
Foto: shutterstock/rdonar

Levanduľa. Pri vyslovení tohto slova sa nám okamžite vybaví francúzska Provence a fialové krajiny. Táto rastlina pochádza zo Stredomoria, ale možno ju nájsť aj v iných častiach sveta s podobným podnebím.

Existuje viac ako 40 druhov odrôd levandule. Najbežnejšie sú odrezky levandule úzkolistej (známej aj ako levanduľa lekárska), levandule širokolistej alebo francúzskej levandule, ktoré majú charakteristickú, intenzívnu vôňu.

Levanduľa a jej použitie

Antiseptické a antimykotické vlastnosti levandule sú známe už dlho. Levanduľa je malý krík, ktorý dorastá do výšky 90 cm. V dolnej časti má drevnaté stonky a v hornej časti zelené stonky pokryté striebornými chĺpkami. Zvyčajne kvitne fialovo, ale občas sú niektoré odrody biele alebo ružové.

Levanduľa. Pri vyslovení tohto slova sa nám okamžite vybaví francúzska Provence a fialové krajiny.
Foto: shutterstock/Open_Eye_Studio

Rastlina nachádza uplatnenie najmä v tradičnej bylinnej medicíne. V tomto prípade sú surovinou len kvety. Na čo sa levanduľa používa? Ukázalo sa, že odvar z nej môže priniesť mnoho výhod pre naše zdravie.

Kvety levandule obsahujú éterický olej, triesloviny, organické kyseliny, minerálne soli, fytosteroly a antokyány. Takáto zmes má upokojujúci, antiseptický a protikŕčový účinok. Levanduľový čaj je užitočný, ak bojujete s bolesťami brucha. Odvar navyše stimuluje vylučovanie žlčových žalúdočných štiav a urýchľuje trávenie. Čaj z levandule môže tiež pomôcť zmierniť nadúvanie a koliku a pomáha liečiť poruchy trávenia a zápchu.

Čistí, znižuje napätie a uľahčuje zaspávanie. Pite ho pravidelne

Pravidelné pitie levanduľového odvaru má navyše upokojujúci účinok na nervový systém, znižuje napätie a uľahčuje zaspávanie. Odvar sa môže osvedčiť aj ako účinný liek proti bolestiam hlavy.

Pitie levanduľového čaju tiež zvyšuje produkciu kolagénu a to rozjasňuje pokožku.
Foto: shutterstock/Pedal to the Stock

Levanduľu možno použiť aj pri problémoch s dutinami a bolestiach hrdla, v takom prípade je dobré ju inhalovať. Ak trpíte infekciou močového mechúra, môžete použiť aj levanduľu. Odvar má antiseptický a diuretický účinok.

Na čo ešte pomáha pitie levanduľového odvaru? Tu je zoznam:

zmierňuje nervové napätie

zmierňuje kŕče

pomáha zmierniť predmenštruačné napätie

uvoľňuje svaly

pomáha pri tráviacich problémoch

zmierňuje migrény

podporuje koncentráciu

uľahčuje zaspávanie

Tým to nekončí. Levanduľový éterický olej sa často používa napríklad ako upokojujúci prostriedok pri akné. Pitie levanduľového čaju tiež zvyšuje produkciu kolagénu a to rozjasňuje pokožku.

Levanduľový odvar a jeho príprava

Ako pripraviť levanduľový odvar? Jednoducho zalejte jednu čajovú lyžičku sušenej levandule pohárom vriacej vody a nechajte ju prikrytú asi 15 minút. Po uplynutí tejto doby si môžete vychutnať aromatický odvar.

Samozrejme, môžeme siahnuť aj po hotových čajoch.
Foto: shutterstock/K.Kargona

Samozrejme, môžeme siahnuť aj po hotových čajoch. Kúpite ich ľahko, napríklad v obchode s čajmi, za menej ako 3 eurá.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tento čaj pôsobí ako spaľovač tukov. Choďte na prechádzku a zbierajte listy. Vyrobte si ho sami

Kostihoj – zakázaný čaj. Má liečivé účinky, ale je lepšie ho nepiť

The post Čistí, znižuje napätie a uľahčuje zaspávanie. Pite ho pravidelne appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie