Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Čistíte si zuby týmto spôsobom? Zvyšujete pravdepodobnosť vzniku zubného kazu a poškodenia skloviny

21.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/kurhan). Niektorí ľudia si čistia zuby hneď po prebudení, iní až po raňajkách. Obe riešenia majú svojich priaznivcov. Ukazuje sa však, že jedno z nich má viac zdravotných výhod ako druhé a odborníci ho oceňujú. Poradíme vám, či je lepšie čistiť si zuby pred alebo po prvom jedle dňa. […]
Menej ako 1 min. min.

21.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/kurhan).

Niektorí ľudia si čistia zuby hneď po prebudení, iní až po raňajkách. Obe riešenia majú svojich priaznivcov. Ukazuje sa však, že jedno z nich má viac zdravotných výhod ako druhé a odborníci ho oceňujú. Poradíme vám, či je lepšie čistiť si zuby pred alebo po prvom jedle dňa.

Starostlivosť o ústnu hygienu je mimoriadne dôležitá. Bežná chyba pri čistení zubov však môže okrem iného zvýšiť riziko vzniku zubného kazu. O čo vlastne ide?
Foto: shutterstock.com/kurhan

Zuby by sa mali čistiť pravidelne a správne, aby sa účinne odstránil zubný povlak, baktérie a iné nečistoty. Mali by ste si tiež jemne vyčistiť jazyk, aby ste odstránili baktérie a osviežili dych.

Treba však vedieť, že nezáleží len na technike, ale aj na čase čistenia zubov. Niektorí ľudia si myslia, že je lepšie to robiť pred raňajkami, zatiaľ čo iní to robia až po raňajkách. Kto má pravdu a prečo? Vysvetlíme vám.

Ako si čistiť zuby a kedy? Niekoľko kľúčových tipov

Správne čistenie zubov je nevyhnutné, aby ste sa zbavili všetkých nahromadených nečistôt a baktérií. Je potrebné ich čistiť jemnými pohybmi od ďasna až po korunku zuba. Hlava zubnej kefky by mala byť pod uhlom približne 45 stupňov k povrchu zubov. Ako často by ste si mali čistiť zuby? Vraj to treba robiť aspoň dvakrát denne, najlepšie však po každom jedle – najmä sladkom.

Niektorí ľudia si však radšej čistia zuby hneď po prebudení než po prvom jedle. Diskusia o tom, či je lepšie čistiť si zuby pred raňajkami alebo až po nich, sa vedie už dlhé roky. Obe možnosti majú svojich priaznivcov, ktorí predkladajú pádne argumenty. Je však potrebné vedieť, že špecialisti majú tendenciu uprednostňovať prvú z týchto možností.

Je lepšie čistiť si zuby po raňajkách alebo pred? Odborníci už vedia

Odborníci tvrdia, že je rozumnejšie čistiť si zuby pred raňajkami. Baktérie sa totiž v ústach množia cez noc a mali by sa odstrániť skôr, ako sa s jedlom dostanú do tela. Mikroorganizmy môžu produkovať kyseliny, ktoré zvyšujú riziko oslabenia skloviny a tvorby zubného kameňa. V dôsledku toho sa zvýši riziko vzniku zubného kazu.

Zuby by ste si mali čistiť nielen správnym spôsobom, ale aj v správnom čase.
Foto: freepik.com/@ Drazen Zigic

Čistenie zubov pred prvým jedlom má oveľa viac výhod. Okrem iného stimuluje tvorbu slín. Sliny majú zasa veľmi dôležité funkcie, pomáhajú zmäkčovať potravu a uľahčujú jej rozklad, ale tiež podporujú ničenie škodlivých baktérií prítomných v ústnej dutine. Ak si po prebudení vyčistíte zuby, nielenže z nich odstránite baktérie, ale tiež neutralizujete kyslosť v ústach.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Babičkin spôsob na biele zuby. Stačí stráviť 10 minút denne

Krásne a zdravé zuby? Majte na pamäti týchto 5 pomôcok a vaše návštevy u zubára budú len kontrolné

The post Čistíte si zuby týmto spôsobom? Zvyšujete pravdepodobnosť vzniku zubného kazu a poškodenia skloviny appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie