Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Členové Hizballáhu jsou teď „kuřata bez hlav“, řekl expert. Varoval před hrozbou světové války

V úterý a ve středu začaly v Libanonu záhadně vybuchovat pagery a vysílačky, které patřily členům hnutí Hizballáh. Při explozích zemřelo několik desítek lidí, další tisíce vyvázly se zraněními. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pagery vyráběly tajné služby Izraele, jejich firmě záleželo jen na Hizballáhu, píše americký list Stopy podle většiny odborníků vedou do Izraele, tématu se […]
Menej ako 1 min. min.

V úterý a ve středu začaly v Libanonu záhadně vybuchovat pagery a vysílačky, které patřily členům hnutí Hizballáh. Při explozích zemřelo několik desítek lidí, další tisíce vyvázly se zraněními.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pagery vyráběly tajné služby Izraele, jejich firmě záleželo jen na Hizballáhu, píše americký list

Stopy podle většiny odborníků vedou do Izraele, tématu se věnuje i web The New York Times. Historik a expert na terorismus Anthony Glees vedle toho pro The Sun napsal, že celá operace připomínala výjev z filmové ságy Jamese Bonda.

„Pokud Hizballáh nedokáže komunikovat se svým velením, jejich členové jsou jako kuřata bez hlav, o což šlo. Nemohou se vrátit k používání telefonů, protože by je samozřejmě Izraelci mohli sledovat. Můžete si být jisti, že Mosad má telefonní číslo na každého člena Hizballáhu,“ uvedl Glees, který spolupracuje i s weby BBC nebo Sky News.

Podle něj teď musejí členové Hizballáhu ke komunikaci používat posly nebo dokonce poštovní holuby.

Přichází velká válka?

Vážnost a rozsah celé operace podle Gleese indikuje možnost rozšíření konfliktu na Blízkém východě. I před výbuchy byly vztahy Izraele a Hizballáhu napjaté, strany se ostřelují od začátku války v Gaze.

Odborník na terorismus se ale domnívá, že Izrael postrádá komplexnější strategii a nynější masový útok ho spíše poškozuje. „Netanjahu v Gaze nevyhrává. To je naprosto jasné. Dokonce i v oblastech, kde izraelské obranné síly převzaly úplnou kontrolu, se Hamás stále objevuje a odpaluje rakety. Tento útok je dalším důkazem toho, že prezident Joe Biden ztrácí nad Netanjahuem kontrolu,“ míní odborník.

Pokud se podle něj do konfliktu vedle Hizballáhu zapojí i Írán, bude svět téměř nevyhnutelně na prahu „třetí světové války“.

Na možnost eskalace upozornila i americká CNN. Podle ní mohou být exploze v Libanonu předzvěstí blížícího se izraelského útoku. Web upozornil, že reputace Hizballáhu je teď poškozená a hnutí bude mít nutkání spáchat na Izraeli odvetu.

„Hizballáh slíbil, že se Izraeli pomstí. Na tom závisí jeho důvěryhodnost. Co však může reálně udělat? Podle jeho nedávných výsledků toho moc není,“ napsal analytik americké CNN Ben Wedeman.

List Daily Mail mezitím upozornil, že Libanon zachvátila panika. Místní se bojí, co může po vysílačkách a pagerech vybuchnout příště. Lidé prý mají strach z „ledniček, telefonů nebo solárních panelů“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Libanonem opět zněly výbuchy: Místo pagerů nyní explodovaly vysílačky, zemřelo přes 20 lidí

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie