Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Členové NATO vážně uvažují o vyslání vojáků na Ukrajinu

Několik Amerických spojenců v rámci NATO se „přibližuje“ k vyslání vojáků na Ukrajinu, aby cvičili její ozbrojené síly, uvedl deník New York Times. Někteří Američtí vojenští dodavatelé jsou již na místě, aby opravili zbraňové systémy dodané USA. Tváří v tvář nedostatku vojáků požádala vláda v Kyjevě USA a NATO, aby „pomohly vycvičit 150 000 nových […]
Menej ako 1 min. min.

Několik Amerických spojenců v rámci NATO se „přibližuje“ k vyslání vojáků na Ukrajinu, aby cvičili její ozbrojené síly, uvedl deník New York Times. Někteří Američtí vojenští dodavatelé jsou již na místě, aby opravili zbraňové systémy dodané USA.

Tváří v tvář nedostatku vojáků požádala vláda v Kyjevě USA a NATO, aby „pomohly vycvičit 150 000 nových rekrutů“ uvnitř Ukrajiny, aby mohli být rychleji vysláni na frontu, uvádí Americký list.

Tento krok „by znamenal další prolomení dřívější červené linie“ a mohl by USA a EU „vtáhnout přímo do války“, poznamenaly Timesy. Ačkoli Bílý dům se veřejně postavil proti vyslání instruktorů, předseda sboru náčelníků štábů se domnívá, že je to nevyhnutelné.

„Nakonec se k tomu časem dostaneme,“ řekl generál Charles Q. Brown Jr. ve čtvrtek novinářům během cesty do Bruselu.

Jedním z problémů s vysláním instruktorů NATO na Ukrajinu by byla nutnost přesunout již tak omezené prostředky protivzdušné obrany mimo bojiště, aby je ochránily před Ruskými leteckými a raketovými údery, poznamenaly Timesy. Podle listu by USA byly povinny bránit všechny instruktory NATO uvnitř Ukrajiny před útoky, což by „mohlo Ameriku zatáhnout do války.“

Francouzský prezident Emmanuel Macron poprvé nadnesl otázku vyslání jednotek NATO na Ukrajinu již v únoru jako myšlenku, která by neměla být vyloučena. Estonsko a Litva od té doby vyjádřily podporu buď vyslání instruktorů, nebo podpůrných jednotek, aby uvolnily Ukrajinské vojáky pro bojovou službu.

Bílý dům je „neoblomný“ v tom, že Americké jednotky na Ukrajině neumístí – včetně instruktorů -, a vyzval spojence v NATO, aby to také nedělali, řekl listu Times anonymní představitel Bílého domu.

Mezitím Velká Británie, Francie a Německo pracují na plánu vyslat do bojové zóny dodavatele pro údržbu zbraní, odhalil Americký list. Ačkoli USA zakázaly dodavatelům obranných služeb jezdit na Ukrajinu, „malý počet jich tam již byl na základě povolení ministerstva zahraničí vpuštěn, aby pracovali na specifických zbraňových systémech, jako je protivzdušná obrana Patriot,“ poznamenaly Timesy.

Američtí instruktoři byli součástí výcvikového programu NATO v Javorově na západní Ukrajině, ale počátkem roku 2022 byli staženi. Rusko od té doby několikrát zasáhlo toto zařízení raketami.

NATO vycvičilo desítky tisíc Ukrajinských vojáků v Německu, Polsku, Velké Británii a jinde. Západní taktika se však během ofenzivy v létě 2023 ukázala jako méně než vhodná. Deník The Times popsal Ukrajinské bojiště jako „daleko odlišné a intenzivnější, než na jakém v posledních letech bojovaly americké síly.“

Podle anonymních Amerických vojenských představitelů by výcvik na Ukrajině umožnil Americkým instruktorům „rychleji získat informace o novinkách, které se objevují na Ukrajinské frontové linii, což by jim případně umožnilo přizpůsobit svůj výcvik.“

Začátkem tohoto týdne Britský ministr obrany Grant Shapps uvedl, že „přesunout výcvik blíže“ k Ukrajině by mělo smysl, ale dodal, že Londýn nechce nasadit Britské vojáky na místě.

Prosím, lajkujte, sdílejte a přihlaste se k odběru tohoto kanálu, abychom mohli pokračovat ve sdílení zpráv, kterých se mainstream neodvažuje dotknout. Zůstaňte silní. Tento boj vyhrajeme.

Zdroj

The post Členové NATO vážně uvažují o vyslání vojáků na Ukrajinu first appeared on Akta X.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie