Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

CNN vydala správu ako prekonaná a prečíslená ukrajinská armáda zápasí s nízkou morálkou a dezerciou

Ukrajinské ozbrojené sily sú uprostred zbližujúcich sa kríz spôsobených neúspešnou protiofenzívou, politikou násilnej brannej povinnosti a Zelenského chybou v Kursku, ktoré vedú k ďalším dezerciám, porážkam a v konečnom dôsledku k väčšiemu zúfalstvu. CNN vykonala vzácny čin novinárskej služby s ich podrobnou správou o tom, ako „ prekonaná a prečíslená ukrajinská armáda zápasí s nízkou morálkou […]
Menej ako 1 min. min.

Ukrajinské ozbrojené sily sú uprostred zbližujúcich sa kríz spôsobených neúspešnou protiofenzívou, politikou násilnej brannej povinnosti a Zelenského chybou v Kursku, ktoré vedú k ďalším dezerciám, porážkam a v konečnom dôsledku k väčšiemu zúfalstvu.

CNN vykonala vzácny čin novinárskej služby s ich podrobnou správou o tom, ako „ prekonaná a prečíslená ukrajinská armáda zápasí s nízkou morálkou a dezerciou “. Úprimne opisuje početné problémy, ktoré trápia ukrajinské ozbrojené sily (UAF) v tomto kľúčovom momente konfliktu, keďže naďalej okupujú časť Kurska, ale stále strácajú pozície v Donbase. Ich príbeh sa začína predstavením veliteľa práporu, ktorý stratil väčšinu z približne 800 mužov pod svojou kontrolou.

Táto postava to už nevydržala, a tak prešla na pohodlnú vojenskú administratívnu prácu v Kyjeve. On a ďalší piati, s ktorými CNN hovorila, keď skúmali ich správu, ich informovali, že „dezercia a neposlušnosť sa stávajú rozšíreným problémom, najmä medzi novoprijatými vojakmi“. Slovami jedného veliteľa: „Nie všetci mobilizovaní vojaci opúšťajú svoje pozície, ale väčšina… Buď opúšťa svoje pozície, odmietajú ísť do boja alebo sa snažia nájsť spôsob, ako opustiť armádu.“

Čitateľ je potom informovaný, že tieto jednotky sú násilne odvedené do armády, čím sa pridáva kontext k tomu, prečo dezertujú, ale tiež tvrdili, že morálne problémy začali infikovať rady ozbrojených síl počas teraz vyriešenej slepej uličky ohľadom ďalšej americkej pomoci Ukrajine. Aj keď to pravdepodobne zohralo úlohu, CNN nápadne vynecháva zmienku o neúspešnej protiofenzíve z minulého leta , ktorá dokázala, že Ukrajina nie je schopná znovu dobyť svoje stratené územia napriek všetkému humbuku a pomoci, ktorú dovtedy dostala.

Po objasnení skutočného dôvodu klesajúcej morálky UAF za posledný rok, drony urobili bojisko neznesiteľnejším ako predtým a množstvo času medzi rotáciami sa predĺžilo, pretože niektorí vojaci jednoducho nemôžu opustiť svoje pozície bez toho, aby riskovali svoje životy. CNN potom dodala, že „len za prvé štyri mesiace roku 2024 prokurátori začali trestné stíhanie proti takmer 19 000 vojakom, ktorí buď opustili svoje posty, alebo dezertovali“.

Tiež uznali, že „Je to ohromujúce a – s najväčšou pravdepodobnosťou – neúplné číslo. Niekoľkí velitelia povedali CNN, že mnohí dôstojníci neohlásia dezerciu a neoprávnenú neprítomnosť a dúfajú, že namiesto toho presvedčia vojakov, aby sa dobrovoľne vrátili bez trestu. Tento prístup sa stal tak bežným, že Ukrajina zmenila zákon tak, aby dekriminalizoval dezerciu a neprítomnosť bez dovolenia, ak sa tak stane po prvý raz.

Blížiaca sa bitka o Pokrovsk, ktorá by mohla pre Rusko zmeniť hru na fronte Donbass, riskuje, že sa pre UAF zmení na totálnu katastrofu, pretože „niektorí velitelia odhadujú, že na každého Ukrajinca pripadá 10 ruských vojakov“. Rovnako alarmujúce je tvrdenie jedného dôstojníka, že „dokonca sa vyskytli prípady, keď jednotky nezverejnili úplný obraz bojiska iným jednotkám zo strachu, že by nevyzerali zle“. Problémy s komunikáciou sú údajne rozšírené aj medzi rôznymi jednotkami Kyjeva.

Kurský front nie je taký zlý, ale možno nesplnil svoj politický účel, ktorým je zvýšenie morálky medzi UAF, na rozdiel od toho, čo tvrdil Zelenskyj. CNN citovala niektorých ženistov, ktorí si neboli istí príslušnou stratégiou a pýtali sa, prečo boli premiestnení z obrany Pokrovska na inváziu do Ruska, keď front na Donbase zažíva také ťažkosti, ako už bolo uvedené. Dielo potom končí tým, že odborník na psychologickú podporu vyhlási, že už nebude k nikomu citovo viazaný.

Keď sa zamyslíme nad prekvapivo kritickou správou CNN, je jasné, že UAF je uprostred zbližujúcich sa kríz spôsobených neúspešnou protiofenzívou, politikou násilnej brannej povinnosti a Zelenského chybou v Kursku, ktoré vedú k ďalším dezerciám, porážkam a v konečnom dôsledku k väčšiemu zúfalstvu. Za takýchto okolností môže Ukrajina buď zostať v kurze tým, že zostane v Kursku za cenu straty väčšej pozície v Donbase, stiahnuť sa z Kurska, aby pomohla udržať Donbass, alebo môže asymetricky eskalovať.

Prvé dva scenáre sú samozrejmé, zatiaľ čo posledný by sa mohol týkať rozšírenia konfliktu do ďalších ruských regiónov, Bieloruska a/alebo moldavského odštiepeneckého regiónu Podnesterska , vážneho poškodenia ruských jadrových elektrární zo zúfalstva vyvolať jadrovú reakciu , a/alebo alebo vraždenie špičkových Rusov . Zostáva už len niekoľko mesiacov, kým zima znemožní bojové operácie na oboch stranách, po ktorých bude status quo pretrvávať až do jari, kedy jedna alebo obe strany môžu prejsť do ofenzívy.

Táto časová os pridáva na naliehavosti blížiacej sa bitke o Pokrovsk, ktorú chce Rusko čo najskôr vyhrať, aby sa pretlačilo cez polia za nimi, dobylo viac územia, ohrozilo Kramatorsko-Slavjanskú aglomeráciu z juhu a prípadne sa pripravilo na ťah. na mesto Záporožie zo severovýchodu. Ak Ukrajina vydrží do budúceho roka, mohla by mať viac času na vybudovanie ďalšej obrany za Pokrovskom, čím by sa znížilo tempo postupu Ruska, ak tam bude na vrchole.

Aj keby sa Ukrajina udržala aspoň niekoľko mesiacov alebo možno ešte o pol roka dlhšie, problémy, o ktorých sa hovorí v článku CNN, sa pravdepodobne len prehĺbia, keďže viac násilne odvedených vojakov bude vrhnutých do toho, čo by sa dovtedy mohlo stať ďalším. neslávne známy mlynček na mäso. Morálka bude pravdepodobne naďalej klesať, zatiaľ čo zbehnutia by mohli narásť, pričom oboje by sa mohlo spojiť, aby ochromilo UAF a vytvorilo otvor pre Rusko na vykorisťovanie v Pokrovsku alebo inde pozdĺž frontu.

Ideálnym riešením pre Kyjev by bolo dosiahnuť prímerie na uľahčenie jeho dobrovoľného stiahnutia sa z časti Donbasu (napr. z okolia Pokrovska) súbežne s stiahnutím sa z Kurska, čo sú výrazy, ktoré by Rusko mohlo baviť, pretože by posunuli časť jeho politického a vojenské ciele. Pre Ukrajinu je z hľadiska záujmov jej režimu lepšie usporiadané stiahnutie ako chaotické, ak Rusko dosiahne prelom, ale Zelenskij a jemu podobní nie sú známi svojimi racionálnymi rozhodnutiami.

Napriek tomu tí, ako India Maďarsko , ktorí chcú pomôcť politicky vyriešiť tento konflikt, by mohli niečo také navrhnúť, možno by tiež navrhli oživenie z minulého mesiaca oznámeného katarmi sprostredkovaného návrhu čiastočného prímeria na vyhýbanie sa útokom na energetickú infraštruktúru toho druhého. Je nepravdepodobné, že by Zelenskij súhlasil, najmä preto, že je pod vplyvom uber-hawka Yermaka , ale aj tak by bolo najlepšie neformálne rozoslať nejaký variant vyššie uvedeného návrhu skôr ako neskôr.

Bez ohľadu na dobre mienené návrhy tretích strán sa zdá, že konflikt bude pokračovať v zúrení do budúceho roka bez úplného vojenského a/alebo politického rozpadu na Ukrajine, pričom ani jeden z nich nemožno vylúčiť, aj keď vzhľadom na to, aké zlé sa všetko podľa najnovších správ CNN stalo. správa. Ukrajina a jej anglo-americkí „deep state“ spojenci by tiež mohli uskutočniť veľkú provokáciu zameranú na zúfalú „eskaláciu až deeskaláciu“ na viac svojich podmienok, takže pozorovatelia by nemali vylúčiť ani tento scenár.

Andrew Korybko

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie