Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Čo máte robiť, keď vaše tuje zhnednú? Jednoducho. Pridajte do vody a nastriekajte na tuje. V okamihu sa zazelenajú

28.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Grandpa). Kedy tuje zhnednú? Živé ploty sú na slovensku veľmi rozšírené. Najčastejšie slúžia ako živé ploty, ktoré sa zároveň stávajú akousi ozdobou priestoru pred domom. Bohužiaľ, niekedy rastlinu napadnú škodcovia a ona odumrie. Čo teda robiť, ak sa na kríkoch objavia hnedé škvrny? Kedy tuje zhnednú? Živé ploty sú […]
Menej ako 1 min. min.

28.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Grandpa).

Kedy tuje zhnednú? Živé ploty sú na slovensku veľmi rozšírené. Najčastejšie slúžia ako živé ploty, ktoré sa zároveň stávajú akousi ozdobou priestoru pred domom. Bohužiaľ, niekedy rastlinu napadnú škodcovia a ona odumrie. Čo teda robiť, ak sa na kríkoch objavia hnedé škvrny?

Kedy tuje zhnednú? Živé ploty sú na slovnesku veľmi rozšírené. Najčastejšie slúžia ako živé ploty,
Foto: shutterstock/Grandpa

Tuje sa nazývajú kráľovnami živých plotov a niet divu, pretože sú jedným z mála kríkov, ktoré tak krásne a dôkladne chránia záhrady pred zvedavými susedmi. Ak ich máte aj vy alebo ich plánujete pestovať, nezabudnite, že musíte venovať osobitnú pozornosť viacerým aspektom, aby ste sa okrem iného vyhli útokom škodcov. Tu je teda hŕstka tipov a trikov, ktoré sa vám môžu hodiť pri starostlivosti o tuje v tejto sezóne.

Stromy tuje v záhrade. Pri pestovaní nezabudnite na tieto body

Slovneské záhrady sú pomerne často plné tují. Tuje sú veľmi obľúbené, ale stále veľa ľudí nevie, ako sa o ne starať. Skúsení záhradníci odporúčajú rozprestrieť kôru okolo každého tujeho kríka. Zabráni to rýchlemu vysychaniu pôdy. Okrem toho je pri starostlivosti o tuje mimoriadne dôležité zalievanie. Počas leta by sa mala neustále sledovať vlhkosť pôdy a v období sucha by sa mala pôda okolo živých stromov výdatne zalievať. Stromy tohto druhu tiež nemajú radi burinu, preto sa oplatí pravidelne ju vytrhávať a rastlina sa vám za to určite poďakuje. Bohužiaľ, niekedy aj pri tej najdôkladnejšej starostlivosti kríky odumierajú. Zvyčajne to spôsobujú škodcovia, ako sú napríklad húsenice. Ako s nimi bojujete? Tu je niekoľko tipov.

Hraboš poľný je jedným z najproblematickejších záhradných škodcov. Môžu ohlodávať korene kríkov a stromov, čím spôsobujú ich vädnutie.
Foto: tiktok.com/ogrodnikdoskonaly

Začína ihličie tují hnednúť? To je zlé znamenie. Čo najskôr siahnite po domácich prostriedkoch.

Hraboš poľný je jedným z najproblematickejších záhradných škodcov. Môžu ohlodávať korene kríkov a stromov, čím spôsobujú ich vädnutie. Obzvlášť radi napadá tuje, takže ak ste si všimli malé kopčeky v blízkosti týchto rastlín, je to znamenie, že musíte konať. Môžete skúsiť vyhnať hraboše zo záhrady vôňou levandule, mäty a bazy čiernej. Miesta, kde je hlodavec aktívny, jednoducho postriekajte roztokom vody s obsahom éterických olejov uvedených vôní a máte hotovo.

Hlodavec však nie je jediným škodcom, ktorý môže spôsobiť chradnutie rastlín. Častý je aj voška cyprusová, ktorý sa živí tujami a spôsobuje opadávanie ihličia kríkov, ktoré postupne žltne alebo hnedne. Našťastie aj proti nemu sa dá bojovať. Stačí si pripraviť roztok na báze draselného mydla a cesnaku, ktorý nastriekate na vetvičky tují. Škodca by mal zmiznúť, pretože neznáša zápach.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako ďaleko od plota by ste mali vysadiť tuje? Dodržte túto vzdialenosť a vyhnete sa sporu so susedom

Nie je pravda, že pri tujách nič nerastie. Najlepšie prostredie pre tuje

The post Čo máte robiť, keď vaše tuje zhnednú? Jednoducho. Pridajte do vody a nastriekajte na tuje. V okamihu sa zazelenajú appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie