Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Čo pestovať po cesnaku a cibuli? Dôležité termíny zberu

21.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/J.J. Gouin). Cibuľa a cesnak sa zvyčajne zbierajú v lete. To však neznamená, že záhon po nich musí zostať prázdny. Priestor môže zabrať iná zelenina, aby ste sa mohli tešiť zo zdravej úrody neskôr v sezóne. Čo by ste mali pestovať po cesnaku a cibuli? Ktorým rastlinám je lepšie […]
Menej ako 1 min. min.

21.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/J.J. Gouin).

Cibuľa a cesnak sa zvyčajne zbierajú v lete. To však neznamená, že záhon po nich musí zostať prázdny. Priestor môže zabrať iná zelenina, aby ste sa mohli tešiť zo zdravej úrody neskôr v sezóne. Čo by ste mali pestovať po cesnaku a cibuli? Ktorým rastlinám je lepšie sa vyhnúť? Zistite, na čo si dať pozor.

Zostanú po zbere cibule a cesnaku prázdne miesta? Vysaďte túto zeleninu.
Foto: shutterstock/J.J. Gouin

Kedy zbierať cesnak a cibuľu?

Blíži sa termín zberu cesnaku. Zvyčajne je to od konca júna do konca júla. Je však potrebné mať na pamäti, že tento dátum nie je presne vymedzený, pretože závisí od času výsadby a poveternostných podmienok. Dôležité je pozorovanie – cesnak je pripravený na zber, keď listy začnú žltnúť a vädnúť. Je známe, že sa môže vysádzať v dvoch termínoch: na jar a na jeseň. V prípade zimného alebo ozimného cesnaku je pripravený na zber koncom júna alebo začiatkom júla. Na druhej strane tie, ktoré sa vysádzajú na jar, sa zbierajú v auguste. To isté platí aj pre cibuľu – zber sa zvyčajne uskutočňuje od polovice júla do polovice augusta.

Čo nepestovať po cesnaku a cibuli?

Po zbere cesnaku a cibule vám zostane prázdny záhon, preto ho využite na pestovanie inej zeleniny. Takto si budete môcť vychutnať ich chuť aj neskôr počas sezóny. Hoci sa cibuľa a cesnak považujú za odolné rastliny, niekedy sa môžu stať obeťou rôznych škodcov. Z tohto dôvodu, ak počas sezóny spozorujete znepokojujúce príznaky, vyhnite sa výsadbe zeleniny, ktorá môže byť napadnutá rovnakými škodcami. Je potom veľmi pravdepodobné, že vám úrodu zničia. Preto nie je žiaduce presádzať na to isté miesto okrem iného cesnak a cibuľu.

Cesnak je pripravený na zber, keď listy začnú žltnúť a vädnúť.
Foto: shutterstock/Irina Borsuchenko

Čo pestovať po cesnaku a cibuli?

Odpoveď na túto otázku závisí najmä od načasovania zberu. Preto sa oplatí oboznámiť sa s tým, čo v danom mesiaci zasiať a zasadiť. Čo pestovať po cesnaku a cibuli? Na tento účel sa najlepšie hodí zelenina s krátkou vegetačnou dobou. Pred výsadbou prekyprite pôdu granulovaným hnojom. Ak cesnak a cibuľu zberáte v júni, môžete úspešne vysievať druhy, ako napr:

červená repa;

mangold;

cícer;

fenikel;

kel;

kôpor voňavý;

čínska kapusta;

valeriánka;

rukola;

reďkovka;

mrkva;

hlávkový šalát;

pažítka;

petržlen;

melóny.

Na júlový zber môžete priamo do pôdy zasiať plodiny, ako je bôb, hrach, fazuľa a mrkva. Upozorňujeme však, že je to pomerne riskantné. V júli môžete vysievať aj sadenice tekvice, ružičkového kelu, paradajok, cukety, karfiolu, uhoriek – nakladačiek, zeleru, ako aj chrenu a zemiakov. V auguste môžete naopak vysievať semená čínskej kapusty, kôpru, valeriánky, rukoly, reďkovky, hlávkového šalátu, špenátu, kysličky, pažítky a petržlenu. Pre dosiahnutie čo najlepších výnosov sa oplatí nezabudnúť na pravidelné zavlažovanie, pretože letné výsevy potrebujú viac vody ako jarné.

V auguste môžete vysievať reďkovku.
Foto: Pixabay/RLeighTardif

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vezmite si zápalky a pripravte si najlepšie organické hnojivo. Vďaka nemu bude vaša cibuľa rásť ako blázon

Vyberte z chladničky a zmiešajte s vodou. Jednoduchý sprej spôsobí, že cibuľky budú svieže ako nikdy predtým

The post Čo pestovať po cesnaku a cibuli? Dôležité termíny zberu appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie