Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Čo robiť, aby boli paradajky veľké? Naše babičky mali metódu. Toto ošetrenie ochráni vaše sadenice

3.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: freepik/vecstock). Môžu paradajky rásť v tieni? Všetko závisí od toho, aký druh krytia im poskytnete. Naše babičky používali určitú metódu, aby ich zelenina bola veľká a šťavnatá a zároveň chránená pred slnkom a dažďom. Ako zatieniť paradajky a nepoškodiť pritom sadenice? Ako zatieniť paradajky a nepoškodiť pritom sadenice?Foto: freepik/vecstock […]
Menej ako 1 min. min.

3.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: freepik/vecstock).

Môžu paradajky rásť v tieni? Všetko závisí od toho, aký druh krytia im poskytnete. Naše babičky používali určitú metódu, aby ich zelenina bola veľká a šťavnatá a zároveň chránená pred slnkom a dažďom. Ako zatieniť paradajky a nepoškodiť pritom sadenice?

Ako zatieniť paradajky a nepoškodiť pritom sadenice?
Foto: freepik/vecstock

Už dlho je známe, že najlepšie paradajky sú tie, ktoré sa pestujú vo vlastnej réžii. Sadenice sú veľmi obľúbené, pretože sa dajú pestovať v záhrade, ako aj na balkóne alebo terase. Starostlivosť o paradajky je jednoduchá, ale na to, aby ste v lete vypestovali šťavnatú a dobre urastenú zeleninu, je potrebné splniť niekoľko základných podmienok. Týka sa to nielen zalievania alebo výsadby, ale aj zatienenia. Čo to znamená?

Mali by ste svoje paradajky zatieniť? Samozrejme, že áno

Hoci je pestovanie pomerne jednoduché, je dôležité mať na pamäti, že paradajky sú veľmi chúlostivá a citlivá zelenina. Zle znášajú sucho aj nadmernú vlhkosť, ale sú aj ľahkou korisťou škodcov a trpia úpornými infekciami. Ak nemáte skleník, nezabudnite sadenice chrániť pred prievanom a dažďom, ale zároveň ich chráňte pred priamym slnečným žiarením. Aby boli vaše rastliny čo najbezpečnejšie, je dobré ich zatieniť. Čo presne to zahŕňa?

Na zakrytie paradajok môžete použiť ľahký, priepustný materiál, záhradný dáždnik alebo kus netkanej textílie.
Foto: shutterstock/Mieszko9

Zatienenie paradajok nie je nič iné, ako ich jednoducho zakryť ľahkým, priepustným materiálom. Nemusíte však kvôli tomu utekať do záhradníctva. Na vytvorenie dokonalého krytu môžete použiť čokoľvek, čo nájdete doma. Ideálny je napríklad starý záves, ktorý môžete zavesiť nad sadenice. Dobrou voľbou je aj záhradný dáždnik alebo kus netkanej textílie. Takto môžete svoje rastliny chrániť pred dažďom, ale aj pred teplom. Horúce slnečné lúče môžu spôsobiť, že zelenina popraská ešte pred zberom.

Prečo máte malé plody paradajok? Pamätajte si tieto postupy

Slovensko čoskoro zasiahne vlna horúčav, takže samotný tieň nebude stačiť. Musíte tiež pamätať na ich pravidelné zalievanie. Nejde však len o zalievanie kríkov. Stojí za to venovať pozornosť tomu, ako to robíte. Predovšetkým by ste to nemali robiť uprostred dňa. Vtedy slnko najviac hreje, čo v kombinácii s vlhkosťou na zelenine môže viesť k silným popáleninám. Najlepšie je zalievať rastliny dvakrát denne: skoro ráno a večer, keď slnko zapadne. Okrem toho by sa voda mala liať priamo do pôdy. Zmáčanie paradajok a listov môže viesť k výskytu škodcov alebo hubových ochorení. Pravidelné hnojenie bude ďalšou podporou, aby ste v lete mohli z kríkov zbierať peknú a šťavnatú zeleninu.

Paradajky vyžadujú pravidelné polievanie. V lete ich zalievajte dvakrát denne.
Foto: shutterstock/ChiccoDodiFC

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zabudnite na chemické postreky. Postrek z kvasníc na paradajky robí zázraky a stojí pár drobných

Vyberiem z chladničky a zalejem paradajky. Nikdy neboli také veľké a červené. Všetci závidia

The post Čo robiť, aby boli paradajky veľké? Naše babičky mali metódu. Toto ošetrenie ochráni vaše sadenice appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie