Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Čo robiť, keď vaše dieťa prinesie na vysvedčení zlé známky?

Každý rodič si želá, aby jeho dieťa v škole dosahovalo čo najlepšie výsledky. Niekedy sa však stane, že vysvedčenie neprinesie očakávané známky. Táto situácia môže byť pre rodičov aj pre deti stresujúca a náročná. Dôležité je, ako na ňu zareagujete. Prinášame vám niekoľko rád a tipov, ako podporiť svoje dieťa, keď sa mu v škole […]
Menej ako 1 min. min.

Každý rodič si želá, aby jeho dieťa v škole dosahovalo čo najlepšie výsledky. Niekedy sa však stane, že vysvedčenie neprinesie očakávané známky. Táto situácia môže byť pre rodičov aj pre deti stresujúca a náročná. Dôležité je, ako na ňu zareagujete. Prinášame vám niekoľko rád a tipov, ako podporiť svoje dieťa, keď sa mu v škole nedarí podľa predstáv. Učte sa spolu zvládať neúspech, nájsť nové cesty k zlepšeniu a posilniť vzájomné vzťahy.

Čo robiť, keď vaše dieťa prinesie na vysvedčení zlé známky?

Rozprávajte sa o známkach, ale vynechajte obviňovanie, trestanie, vyhrážanie sa a zákazy. Ak spoločne prídete na to, čo je za tým, využite to ako príležitosť do budúceho roka.Nastavte a naplánujte si kroky, ktoré sú pre dieťa zvládnuteľné a dajte mu možnosť tvoriť tieto kroky spoločne s vami, aby sa z toho necítilo vylúčené.Podporte jeho/jej autonómiu. Udržte si pozitívny a podporujúci vzťah s dieťaťom, ktorý je hnacou silou na zlepšenie v škole.

Ako na to?

Poukazovať na to, čo dieťa vie, zvláda, čo mu ide dobre, kde zažíva úspech a hrdosť. Normalizovať to, že niektoré predmety/učivo mu/jej „nesedia“ a je to tak v poriadku, že ani my dospelí nevynikáme vo všetkom, poukazovať na to, že hodnota dieťaťa je aj v niečom inom ako v známke.Povedať mu/jej, že je to OK, ak aj vysvedčenie nevyšlo tak ako chcelo, že do toho dalo maximum a maximum je u každého iné.Pripraviť podporné prostredie, dať mu/jej najavo, že tam pre neho/ňu ste a ste HRDÍ.Nepredbiehajte svoje dieťa, nekonfrontujte, opýtajte sa a počúvajte, ako to celé vníma on/ona.Neporovnávajte svoje dieťa s inými deťmi, pretože sa v ňom/nej vytvára pocit, že je pre vás nedostatočné, neúspešné, znižuje sa mu/jej sebahodnota, sebavedomie, motivácia a nadobúda pocit, že by ste chceli iné dieťa, ktoré naplní vaše očakávania a je úspešné.Aj keď sa mu/jej nepodarilo opraviť si niektoré známky, vnímajte to ako príležitosť pre rodinu riešiť situáciu spoločne.Oceňte ho/ju za veci, ktoré nesúvisia s výkonom.Ak vám záleží na tom, aby mal/a dobré vzdelávacie výsledky,povedzte im prečo, pomôžte im to pochopiť.

Čomu by sa mali rodičia vyhnúť?

Trestanie nie je účinná metóda a spôsob, ktorým chceme dosiahnuť požadovanú zmenu, práve naopak. Tresty prinášajú deťom negatívnu skúsenosť, posilňujú pocity zlyhania, prinášajú pocity krivdy a ukazujú nesprávny vzor toho, ako sa situácie riešia.Trestaním sa nedosahujú pozitívne a užitočné zmeny. Keď fungujú, tak iba krátkodobo, vedú k bojom o moc a k narušeným vzťahom a podkopávajú vnútornú motiváciu vášho dieťaťa dosahovať lepšie výsledky. Vo všetkom, čo robíme, teda aj v učení je dôležitá práve vnútorná motivácia. To je hnací motor.Často „na prvú“ hľadáme vinníka, ktorý za zhoršené známky môže – počítač, hry, lenivosť, „flákanie sa“ s kamarátmi, ale v skutočnosti to môže byť ich zvládacia stratégia, ktorou sa pokúšajú zvládnuť to, čo ich trápi a ťaží. Možno práve vďaka tomu majú známky takéto a nie ešte horšie.Aj keď vysvedčenie nenapĺňa vaše predstavy, skúste to tento rok inak, aby sa vaše dieťa nebálo ísť s vysvedčením domov.

Pár odporúčaní pre rodičov:

Aj pre rodičov tu máme pár odporúčaní, ktoré by mohli byť užitočné v zvládaní najbližších dní. 

PÝTAJTE SA – opýtajte sa vášho dieťaťa na to, aké by chcelo mať leto a snažte sa spoločne vytvoriť letný plán.

TÁBOR – netlačte na to, že vaše dieťa musí absolvovať niekoľko táborov, aby ste mali pocit, že jeho prázdniny sú efektívne a dobre využité. Aj oni potrebujú oddych a venovať sa svojim záujmom.

POCITY – pomôžte svojmu dieťaťu vyjadriť, čo cíti tým, že vytvoríte bezpečné miesto a porozprávate sa s ním.

ČAS – nájdite si čas na naladenie sa na pocity svojho dieťaťa.

ODDYCH – povzbudzujte svoje dieťa, aby si každý deň urobilo čas na oddych pri niečom, čo ho baví: pri videohrách, športe, hraní vonku, atď.

KAMARÁTI – podporte vaše dieťa, aby zostalo v kontakte so svojimi kamarátmi a poskytnite mu na to priestor.

ZNÁMKY – uľahčite svojmu dieťaťu stres z vysvedčenia tým, že budete na známky reagovať pozitívnym a podporným spôsobom, hodnotu vášho dieťaťa nezobrazujú známky. 

STRES – snažte sa zvládať svoj vlastný stres tak, aby ho neprebralo vaše dieťa.

Svoje deti objímte, povedzte im, že ich ľúbite, stojíte pri nich a pomôžete im zvládnuť ťažkosti, ktoré majú.

Pre žiakov a žiačky: 

Ak v súvislosti s vysvedčením prežívate náročné chvíle, nezostávajte v tom sami.

SME TU, budeme pri Vás a pomôžeme Vám to zvládnuť.

OZVITE SA

chatom, e-mailom – http://xn--ipko-hua.sk/telefónom – 0800 500 333osobne: Káčko – www.ipcko.sk/kacko, Klub Machovisko, FLEK KLUB, ID KLUB, KREATE KLUB, CONNECT KLUB

Autor: Mgr. Veronika Tóthová, vedúca Káčka Nitra, organizácia IPčko
Pripravila: Mgr. Martina Svitačová

Foto: internet

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie