Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Čo s dieťaťom cez leto? Rodičia majú nárok na špeciálny príspevok

Letné prázdniny sú už za rohom. Rodičia tak musia opäť riešiť dilemu, ako sa popri práci postarajú o svojich školákov alebo škôlkarov. Mnohí z nich pritom ani len netušia, že majú nárok na špeciálny príspevok. O téme informoval portál oPeniazoch. Konkrétne ide o ošetrovné. Nárok na ošetrovné má rodič v prípade, ak sa osobne a celodenne stará o dieťa […]
Menej ako 1 min. min.

Letné prázdniny sú už za rohom. Rodičia tak musia opäť riešiť dilemu, ako sa popri práci postarajú o svojich školákov alebo škôlkarov. Mnohí z nich pritom ani len netušia, že majú nárok na špeciálny príspevok. O téme informoval portál oPeniazoch.

Konkrétne ide o ošetrovné. Nárok na ošetrovné má rodič v prípade, ak sa osobne a celodenne stará o dieťa do dovŕšenia 11. roku života, resp. do 18. roku života, pokiaľ má dieťa dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav. Nárok naň však vzniká aj v tom prípade, ak je škôlka počas prázdnin uzatvorená rozhodnutím príslušných orgánov.

Vtedy je potrebné vyplniť tlačivo s názvom Žiadosť o ošetrovné z dôvodu uzavretia školy, predškolského zariadenia alebo zariadenia sociálnych služieb, ktoré sa nachádza na webovej stránke Sociálnej poisťovne v časti Formuláre pod číslom 278.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Tu vyplníte údaje ako meno a priezvisko dieťaťa či obdobie, odkedy – dokedy si danú dávku uplatňujete. Žiadosť je ešte nutné potvrdiť v školskom zariadení a u zamestnávateľa. Posledným krokom je doručenie žiadosti do Sociálnej poisťovne.

Priemerná výška príspevku je 165 eur. Zdroj: Shutterstock.com/PeopleImages.com – Yuri A

Nárok máte počas prázdnin len raz, a to maximálne na 14 kalendárnych dní. Sociálna poisťovňa uvádza ešte jednu dôležitú podmienku pre poberanie tohto špeciálneho príspevku:

V prípade zamestnanca je okrem osobnej a celodennej starostlivosti podmienkou nároku na ošetrovné aj nedosahovanie príjmu, ktorý sa považuje za vymeriavací základ za obdobie trvania dôvodu na poskytovanie ošetrovného.

A síce mnoho rodičov o tomto príspevku nevie, Sociálna poisťovňa v období od januára do mája 2024 vyplatila už 101 265 dávok, pričom priemerná výška bola 165,13 eura.

Note: There is a poll embedded within this post, please visit the site to participate in this post’s poll.

Zaujímate sa o to, ako odísť do dôchodku so štedrým pasívnym príjmom? Pozrite si naše video.

The post Čo s dieťaťom cez leto? Rodičia majú nárok na špeciálny príspevok appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie