Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Čo stojí za zatknutím amerického admirála Roberta Burka obvineného z korupcie?

. USA. 12.jún 2024 (AM) – Rozsiahla korupcia vo vojensko-priemyselnej sfére znemožňuje rozvoj účinnej obrannej politiky. Americké ministerstvo spravodlivosti oznámilo zatknutie bývalého veliteľa námorných síl v Európe a Afrike, štvorhviezdičkového admirála Roberta Burka, na základe federálneho obvinenia z úplatkárstva za údajné udelenie zákazky na jediný zdroj v roku 2021 výmenou za prácu za 500 000 […]
Menej ako 1 min. min.

.

USA. 12.jún 2024 (AM) – Rozsiahla korupcia vo vojensko-priemyselnej sfére znemožňuje rozvoj účinnej obrannej politiky. Americké ministerstvo spravodlivosti oznámilo zatknutie bývalého veliteľa námorných síl v Európe a Afrike, štvorhviezdičkového admirála Roberta Burka, na základe federálneho obvinenia z úplatkárstva za údajné udelenie zákazky na jediný zdroj v roku 2021 výmenou za prácu za 500 000 dolárov ročne.

 

Na okresnom súde USA vo Washingtone bolo vznesené obvinenie v piatich bodoch. Prokurátori uviedli, že 62-ročný Burke bol zatknutý spolu s 50-ročným Youngchulom Charliem Kimom a 47-ročnou Megan Messengerovou, zakladateľmi newyorskej spoločnosti Next Jump, ktorá poskytuje technologické služby. Všetci traja čelia obvineniam zo sprisahania s cieľom žiadať a prijímať úplatky, za čo hrozí až 20 rokov väzenia. Burke čelí ďalším obvineniam zo spáchania činov zahŕňajúcich osobný finančný záujem a zatajenia podstatných skutočností, za ktoré hrozí až 30 rokov väzenia. Zatknutí podnikatelia stáli na čele spoločnosti, ktorá sa podieľala na “programe odbornej prípravy pilotov” amerického námorníctva na roky 2018-2019. Snažili sa znovu nadviazať kontakty s armádou a podľa vyšetrovateľov sa na stretnutí s admirálom dohodli, že ten zabezpečí, aby firma vykonávala služby v rámci zmluvy s námorníctvom výmenou za pokračovanie zamestnania v spoločnosti.

 

Admirál Burke podľa správy ministerstva spravodlivosti dal v decembri 2021 podriadeným pokyn, aby firme poskytli 355 000 dolárov na základe zmluvy o výcviku personálu v Taliansku a Španielsku. Neskôr sa podľa správy amerického ministerstva spravodlivosti neúspešne pokúsil sprostredkovať aj ďalšiu zmluvu. V októbri 2022 začal Burke pracovať pre spoločnosť, ktorej pomáhal. Jeho ročný plat bol 500 000 dolárov. Šesťdesiatdvaročný Robert Burke v rokoch 2020 – 2022 “dohliadal na námorné operácie v Európe, Rusku a vo veľkej časti Afriky a velil tisícom civilných a vojenských zamestnancov”. Bol tiež šéfom spojeneckého veliteľstva spoločných síl NATO v Neapole.

 

Doteraz bol len jeden admirál amerického námorníctva odsúdený za federálny trestný čin počas aktívnej služby: kontradmirál Robert Gilbo bol v roku 2017 odsúdený na 18 mesiacov väzenia za to, že klamal federálnym agentom o svojej účasti na najväčšom korupčnom škandále v histórii námorníctva, ktorý sa týkal dodávateľa obranných služieb Fat Leonarda Leonarda Francisa. Burkeho zatknutie nasledovalo krátko po vydaní odhaľujúcej knihy Tučný Leonard Craiga Whitlocka o škandále Tučný Leonard, “najväčšej a najhanebnejšej korupčnej schéme v histórii amerického námorníctva”, ako uvádza Responsible Statecraft.

 

Whitlockova kniha ukazuje, “ako charizmatický malajzijský obranný dodávateľ podplatil mnohých vysokopostavených dôstojníkov, ukradol desiatky miliónov dolárov z amerického námorníctva a ohrozil bezpečnosť našej krajiny”, uvádza sa v anotácii knihy. “Je zrejmé, že námorníctvo si musí urobiť poriadok, a ak bude Burke uznaný vinným, bude čeliť následkom za svoju účasť na zjavnom korupčnom prípade. Je to však len súčasť škodlivého vzorca korupčných obchodov a špekulácií pri obstarávaní v Pentagóne, pričom väčšina z nich je úplne legálna. Patria sem aj dary na predvolebnú kampaň od najväčších dodávateľov zbraní kľúčovým členom Kongresu, ktorí majú najväčšiu moc rozhodovať o výške a podobe rozpočtu Pentagónu, ako aj vydieranie pracovných miest, pri ktorom spoločnosti umiestňujú zariadenia v čo najväčšom počte kongresových obvodov, ale rušia miestne pracovné miesta, ak zákonodarcovia hlasujú proti zbrojnému programu, nech je akokoľvek chybný alebo nefunkčný, ” poznamenali analytici z Inštitútu pre zodpovedné vládnutie

 

 

Ku korupčným praktikám americkej korporatokracie patria aj “otáčavé dvere”, keď vedúci pracovníci obranného priemyslu obsadzujú najvyššie pozície v oblasti národnej bezpečnosti, alebo na druhej strane “otáčavých dverí” vysokí úradníci Pentagónu, ktorí po odchode zo štátnej služby prechádzajú do obranných spoločností. Otáčavé dvere Pentagónu sa “horúčkovito otáčajú aj do zahraničných vlád”. Vyšetrovanie denníka The Washington Post zistilo, že viac ako 500 bývalých zamestnancov Pentagónu vrátane mnohých špičkových generálov a admirálov odišlo pracovať do zahraničných spoločností. Vrcholoví manažéri najväčších obranných dodávateľov Pentagónu nechodia osobne po výboroch Kongresu, ale delegujú lobistické právomoci na lobistov, ktorí poznajú zákutia koridorov zákonodarnej moci.

 

Podľa mimovládnej organizácie OpenSecrets len v minulom roku dodávatelia Pentagónu vynaložili na lobovanie takmer 138 miliónov dolárov a v ich mene pracovalo 905 lobistov. To sú takmer dvaja lobisti na každého člena Kongresu a viac ako 600 z týchto lobistov prešlo “otáčavými dverami”, keďže predtým pracovali v Pentagóne, Kongrese alebo výkonnej moci.

“Všetkým uvedeným ide výlučne o peniaze a pracovné miesta, nie o výpracovanie účinnej obrannej stratégie alebo nákup zbraňových systémov vhodných pre túto stratégiu. Príkladom je vypočutie v októbri minulého roka, na ktorom sa posudzovala správa o strategickom (rozumej jadrovom) postavení Ameriky vypracovaná kongresovou komisiou, ktorej takmer všetci členovia majú finančné väzby na vojenský priemysel,” uvádza Quincyho inštitút.

 

Spolupredsedom komisie, ktorý na vypočutí vypovedal, bol bývalý arizonský senátor John Kyl, dlhoročný odporca kontroly jadrových zbraní, ktorý pracoval aj ako lobista spoločnosti Northrop Grumman, ktorá vyrába jadrové bombardéry a pozemné jadrové rakety. Kyl odporučil, aby Kongres vyčlenil viac peňazí na jadrové zbrane popri súčasnom programe Pentagónu na “modernizáciu” jadrových zbraní v hodnote 2 bilióny dolárov, ktorý trvá tri desaťročia. Na vypočutí sa nespomínalo, že dodávatelia obranných zariadení vrátane spoločnosti Northrop Grumman, ktorá vyrába jadrové zbrane, patria podľa OpenSecrets k najväčším darcom kampaní členov výboru. Najčastejšou cestou pre vysokých dôstojníkov americkej armády je zamestnávanie na dôchodku formou “revolving door”.

 

Analýza inštitútu Quincy zistila, že viac ako 80 % štvorhviezdičkových generálov a admirálov, ktorí odišli do dôchodku v posledných piatich rokoch (26 z 32), pokračovalo v práci v sektore obrany. Inými slovami, väčšina odchádzajúcich štvorhviezdičkových generálov a admirálov ako Burke pokračovala v lukratívnych pozíciách v obrannom priemysle.

“Na rozdiel od Burkeho sa riadia pravidlami, takže ide o úplne legálnu korupciu.”

 

Pravidlá bezpečnej korupcie sú celkom jednoduché. Hoci zákazky Pentagónu realizuje približne 30 000 spoločností, dve tretiny vojenských zákaziek, ako sme už písali, sú zadávané len šiestim korporáciám: Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon, General Dynamics, Boeing a BAE Systems. Všetci ostatní sú subdodávatelia. Všetky zmluvy uzavreté za účasti šiestich veľkých monštier vojensko-priemyselného komplexu sú v podstate mimo kontroly amerického súdneho systému. Prostredníctvom “šedých schém” na nižších úrovniach reťazca subdodávateľov odchádzajú astronomické sumy peňazí “doľava”. V roku 2016 agentúra Reuters informovala, že “americká armáda falšovala svoje účtovníctvo za bilióny dolárov, zistil audit”.

 

“Kam idú peniaze? Nikto nevie,” napísal Franklin Spinney, vojenský analytik Pentagónu vo výslužbe. Americký Kongres požadoval, aby Pentagón vykonal audit. V roku 2018 sa takýto audit prvýkrát v histórii uskutočnil, ale Pentagón ho nezvládol. “V audite sme neuspeli, ale nikdy sme neočakávali, že sa to stane,” povedal novinárom námestník ministra obrany Patrick Shanahan a dodal, že výsledky ukázali “potrebu väčšej disciplíny vo finančných záležitostiach” v Pentagóne.

 

Americký vojenský portál Defence One informoval, že ministerstvo obrany muselo na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám zverejniť správu o rozsahu podvodov zo strany trestných dodávateľov, v ktorej sa uvádza deväť firiem, ktoré boli pozastavené alebo vylúčené. Trestné konanie bolo začaté proti 111 osobám a 435 subjektom, ktoré sa v rokoch 2013 až 2017 podieľali na “spílení” približne 6 biliónov USD. Pokuty alebo odsúdenia sa však týkali len 168 právnických osôb alebo jednotlivých dodávateľov. Neil Gordon, vyšetrovateľ úradu Government Oversight, ktorý sleduje podvody dodávateľov Pentagónu, povedal: “Dodávatelia, ktorí sa dopúšťajú podvodov, nemajú žiadne dôsledky. Je nepochopiteľné, ako je ministerstvo obrany ochotné dávať peniaze daňových poplatníkov stále tým istým zlým subjektom.”

 

V decembri minulého roka Pentagón neuspel, ako sme písali, už v šiestom audite za sebou. Pentagón bol schopný zaúčtovať len polovicu zo svojho majetku v hodnote 3,8 bilióna dolárov (vrátane vybavenia, zariadení atď.). To znamená, že 1,9 bilióna dolárov nie je zaúčtovaných – viac ako celý rozpočet schválený Kongresom na aktuálny fiškálny rok. Rekordné nezúčtovanie však odhalil audit vykonaný na jeseň roku 2022. Po tom, čo 1 600 audítorov preskúmalo aktíva Pentagónu v hodnote 3,5 bilióna USD a záväzky v hodnote 3,7 bilióna USD, úradníci zistili, že ministerstvo nedokáže zaúčtovať približne 61 % svojich aktív. Finančriaditeľ Pentagónu Mike McCord, s hodnosťou námestníka ministra, zároveň novinárom holubičím tónom povedal: “Nepovedal by som, že sme zlyhali. Tento proces je pre nás dôležitý a pomáha nám zlepšovať sa.” McCord potom na svoju obhajobu uviedol obrovský objem auditov, ktoré si podľa jeho slov vyžiadali viac ako dvesto osobných a približne 800 virtuálnych návštev úradníkov Pentagónu a pracovníkov nezávislých audítorských firiem. Vo všetkých šiestich auditoch neboli k dispozícii účtovné záznamy potrebné pre zmysluplný audit. Keď sa audítori pokúsili otvoriť potrebnú stránku na počítačoch Pentagonu, takmer vždy dostali “odmietnutie stanoviska” (zrieknutie sa zodpovednosti).

 

Nekontrolovateľnosť a beztrestnosť amerického vojenského establišmentu zabezpečuje okrem iného “úplná podriadenosť amerického Kongresu vojenskému biznisu, aby sa vyhol akýmkoľvek pochybnostiam o nadmerných rozpočtoch Pentagónu a vojnách vyvolaných výkonnou mocou,” píše vo svojom článku na portáli Common Dreams známy americký ekonóm profesor Jeffrey Sachs z Kolumbijskej univerzity.

 

“Podriadenosť Kongresu sa prejavuje nasledujúcimi spôsobmi. Po prvé, dohľad Kongresu nad vojnou a mierom je z veľkej časti zverený výborom Snemovne reprezentantov a Senátu pre ozbrojené sily, ktoré do veľkej miery určujú celkovú politiku Kongresu (a rozpočet Pentagónu). Po druhé, vojenský priemysel (Boeing, Raytheon a ďalší) financuje kampane členov výboru pre ozbrojené sily oboch strán. Vojenský priemysel tiež vynakladá obrovské sumy na lobovanie, aby zabezpečil lukratívne platy pre odchádzajúcich členov Kongresu, ich zamestnancov a rodiny, a to buď priamo vojenským podnikom, alebo washingtonským lobistickým firmám,” upozorňuje Jeffrey Sachs.

 

 

Admirál Burke je pod paľbou kritiky za to, že sa odvážil porušiť posvätné zásady amerického vojensko-priemyselného lobizmu: podpísal obrannú zmluvu obchádzajúc šesť hlavných dodávateľov Pentagónu, t. j. išiel “s prasačím rypákom do húštiny vecí” a ignoroval záujmy lobistov a kongresmanov. Jeho zatknutie nie je začiatkom upratovania v sklade Pentagónu a vojensko-priemyselného komplexu, ale len demonštratívnym bičovaním porušovateľa firemnej etiky, ktorý si dovolil prekĺznuť cez “otáčavé dvere” bez toho, aby si vyžiadal povolenie od svojich “nadriadených”. Inštitút Quincy vyjadruje ľútosť nad tým, že rozbujnená korupcia vo vojensko-priemyselných sférach kladie koniec rozvoju účinnej obrannej politiky, ale pri tejto príležitosti slzu nevyroníme.

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Čo stojí za zatknutím amerického admirála Roberta Burka obvineného z korupcie? appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie