Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Čo znamenajú veľké diery v chlebe? Je to chyba alebo nie? Máme odpoveď na túto zaujímavú otázku

Kúpili ste si chlieb s dierami? Nie sú síce škodlivé, ale poukazujú na niektoré nedokonalosti pri príprave pečiva. Zistite, čo ich môže spôsobiť a ako sa im vyhnúť pri domácom pečení. Receptov na dobrý chlieb je veľa. Bez ohľadu na to, či ho pripravujeme v hrnci , alebo sa rozhodneme nepoužiť droždie , stojí za […]
Menej ako 1 min. min.

Kúpili ste si chlieb s dierami? Nie sú síce škodlivé, ale poukazujú na niektoré nedokonalosti pri príprave pečiva. Zistite, čo ich môže spôsobiť a ako sa im vyhnúť pri domácom pečení.

Receptov na dobrý chlieb je veľa. Bez ohľadu na to, či ho pripravujeme v hrnci , alebo sa rozhodneme nepoužiť droždie , stojí za to vedieť, aké chyby môžu zničiť šance na získanie peknej, pravidelnej štruktúry chleba. Zistite, čomu sa vyhnúť.

Prečo má chlieb veľké otvory?

Aj keď môže mať táto situácia viacero príčin, väčšina z nich je výsledkom chyby pri príprave bochníkov. Niektoré z nich je možné pripraviť už vo fáze prípravy cesta. Ak použijeme príliš veľa droždia alebo cukru, diery sú takmer zaručené. Ich vzhľad bude výsledkom nadmernej aktivity mikroorganizmov.

K netesnému chlebu dochádza aj vtedy, keď je proces pečenia príliš krátky alebo sa vykonáva pri príliš vysokej teplote. Nevhodné podmienky pečenia narúšajú proces kysnutia pečiva.

K tvorbe nevzhľadných dierok prispieva aj nekvalitná múka používaná na prípravu chleba. Ak obsahuje málo lepku alebo je pripravený z už naklíčených obilných zŕn, v pečive bude veľa medzier.

Aké ďalšie príčiny by mohla byť nepravidelná štruktúra chleba?

Vzhľad vnútra bochníka ovplyvňuje aj hydratácia cesta, teda pomer vody k množstvu múky. Čím je väčší, tým výraznejšie diery bude mať náš chlieb. Keďže podľa mnohých pekárov sú diery v chlebe chybou chleba, stojí za to zabezpečiť, aby percento hydratácie nebolo príliš vysoké.

V prípade kváskového chleba môžu diery tiež naznačovať, že doba kvasenia bola príliš dlhá. Na tento typ pečenia je dobré použiť osvedčený recept.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie