Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Čučoriedky budú chutiť ako nikdy predtým. Skúste trik s hnojivom

Sezóna bobúľ je v plnom prúde. Niektoré plody, ako napríklad jahody, sa už objavili v záhradách a na stánkoch, zatiaľ čo iné, napríklad čučoriedky, si ešte musia počkať. Je však vhodný čas na stimuláciu kríkov, aby prinášali bohaté ovocie. Mnohé druhy čučoriedok sú teraz v plnom kvete. V tomto čase použite jeden jednoduchý trik, aby […]
Menej ako 1 min. min.

Sezóna bobúľ je v plnom prúde. Niektoré plody, ako napríklad jahody, sa už objavili v záhradách a na stánkoch, zatiaľ čo iné, napríklad čučoriedky, si ešte musia počkať. Je však vhodný čas na stimuláciu kríkov, aby prinášali bohaté ovocie.

Mnohé druhy čučoriedok sú teraz v plnom kvete. V tomto čase použite jeden jednoduchý trik, aby ste v sezóne nazbierali plné koše sladkých plodov.

Prečo radi pestujeme čučoriedky?

Čučoriedky sú na Slovensku známe už roky, ale skutočný boom týchto plodov nastal až v poslednom desaťročí. Výrazný nárast pestovania týchto kríkov je spôsobený kulinárskymi trendmi a nedávnou módou poľského ovocia, ako sú čučoriedky.

Slováci si čučoriedky obľúbili pre ich sladkú, šťavnatú chuť a všestranný charakter. Plody sa konzumujú surové, ako prísada do sladkého pečiva a po spracovaní, napr. vo forme džemu.

Obrovská popularita čučoriedok súvisí aj s ich výživovou hodnotou. Množstvo antioxidantov, vitamínov skupiny B, C a A, cenných kyselín vrátane kyseliny listovej, ako aj horčíka a luteínu, okrem iného, prispievajú k tomu, že čučoriedky sa s obľubou konzumujú a pestujú v našich záhradách.

Ako pestovať čučoriedky?

Čučoriedka je v našich klimatických podmienkach dokonale doma a pri niekoľkých opatreniach starostlivosti môže priniesť množstvo sladkých plodov.

Aby ste dosiahli uspokojivú úrodu, mali by ste začať výsadbou čučoriedky na vhodnom mieste. Miesto by malo byť slnečné a pôda kyslá.

Čučoriedky tiež potrebujú vlhkú pôdu, preto ich nezabudnite pravidelne zalievať, najmä v období kvitnutia a nasadzovania plodov. V tomto období je tiež vhodný čas na hnojenie.

Aké hnojivo pre čučoriedky?

Dobré hnojivo na čučoriedky musí rastlinám dodať potrebné živiny a zároveň okysliť pôdu, ktorej pH by malo byť optimálne na úrovni 3,5 až 4,5.

Tieto dve funkcie sa spájajú v domácom hnojive na báze kyseliny citrónovej, ktorá stimuluje rast rastlín, vďaka čomu účinnejšie prijímajú živiny z pôdy. Okrem toho tento prášok zvyšuje odolnosť čučoriedkových kríkov voči patogénom.

Na prípravu hnojiva rozpustite 5 g kyseliny v pohári vody spolu s necelou polievkovou lyžicou citrónovej šťavy. Celá zmes sa zmieša a rozriedi v približne 5 l vody a potom sa ňou rastliny zalejú. Hnojivo neukladajte na neskôr – pripravte ho čerstvé a ošetrenie opakujte približne každých 14 dní.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie