Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Cuketa neprináša plody? Musíte ju pomôcť opeliť. Niekoľko lyžičiek zmiešaných s vodou priláka armádu včiel

4.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/InFocus.ee). Cuketa je veľmi vďačná zelenina, ktorú možno pripraviť na mnoho spôsobov. Cukety radi pestujú aj začínajúci záhradkári, pretože sa ľahko pestujú. Oplatí sa vopred zistiť, čo cuketa nemá rada, pretože to pomôže zabezpečiť správne podmienky na rast. Ako sa správne starať o cukety?Foto: shutterstock.com/InFocus.ee Pestovanie cukiet v domácej […]
Menej ako 1 min. min.

4.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/InFocus.ee).

Cuketa je veľmi vďačná zelenina, ktorú možno pripraviť na mnoho spôsobov. Cukety radi pestujú aj začínajúci záhradkári, pretože sa ľahko pestujú. Oplatí sa vopred zistiť, čo cuketa nemá rada, pretože to pomôže zabezpečiť správne podmienky na rast.

Ako sa správne starať o cukety?
Foto: shutterstock.com/InFocus.ee

Pestovanie cukiet v domácej záhrade je skvelý spôsob, ako si zabezpečiť chutnú a zdravú zeleninu počas celého leta. Najmä preto, že nejde o náročnú rastlinu a nevyžaduje si z vašej strany veľa starostlivosti a pozornosti. Keď do záhrady prilákate opeľujúci hmyz, úspech je na spadnutie, preto vezmite do ruky fľašu a vyrobte si jednoduché riešenie na prilákanie včiel.

Čo cuketa nemá rada? Poskytnite jej vhodné podmienky na rast

Starostlivosť o cukety nie je náročná. Ak sa o ňu správne staráte, môže sa tešiť z bohatej úrody. Najdôležitejšou vecou pri výsadbe cukiet je výber miesta. Má rada úrodnú, humusovitú pôdu a silne slnečnú polohu. Pred výsadbou je najlepšie obohatiť pôdu kompostom alebo konským hnojom, aby mali rastliny prístup k správnym živinám. Majte na pamäti, že cukety prudko rastú, preto dodržiavajte dostatočnú vzdialenosť medzi rastlinami. Dôležitým faktorom počas kvitnutia a tvorby plodov je dostatočná zálievka. Zalievajte výdatne, každý večer, od koreňa. Vyhnite sa namáčaniu listov, pretože to podporuje rozvoj chorôb. Dobrým spôsobom, ako zabezpečiť cukete dostatočnú vlhkosť pôdy, je mulčovanie, napríklad slamou. Zabráni to aj rastu buriny, ktorá cukete odoberá živiny.

Cuketa potrebuje dostatočnú zálievku. Zalievajte výdatne, každý večer, od koreňa.
Foto: shutterstock/HenadziPechan

Čo sa dá urobiť, aby cuketa priniesla plody? Musíte pomôcť opeliť jej kvety

Prázdne kvety cukety nevytvárajú plody, takže sa môžete rozlúčiť so zberom tejto zeleniny. Je to obzvlášť frustrujúce, keď ste do jej pestovania vložili veľa úsilia. Stáva sa to najmä kvôli nedostatočnému opeleniu, ktoré je pre ich produkciu nevyhnutné. Našťastie sa s týmto problémom môžete vysporiadať a pomôcť rastline s opeľovaním. Najjednoduchším spôsobom je vysadiť v blízkosti medonosné kvety, napríklad levanduľu alebo aksamietnicu, aby ste do záhrady prilákali opeľujúci hmyz.

Okrem toho je dobré postriekať cuketu domácim roztokom, aby ste povzbudili včely k návšteve jej kvetov. Postrek na báze cukru pripravíte z 2 litrov vody, veľkej lyžice medu a 4 – 5 lyžíc cukru. Všetky ingrediencie zmiešajte v rozprašovači a postriekajte kvety a listy cukety dvakrát denne – ráno a večer, 2 – 3-krát týždenne počas obdobia kvitnutia. Tým zabezpečíte, že hmyz nevynechá žiadny kvet, čím sa výrazne zvýši šanca na vytvorenie plodov.

Aby ste do záhrady prilákali opeľujúci hmyz, pripravte si postrek na báze cukru.
Foto: shutterstock/Lubo Ivanko

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vertikálne pestovanie cukiet. Ako to robiť dobre – zásady a výhody vertikálneho pestovania

Ako pestovať cuketu? Z jednej sadenice môžete nazbierať až 40 plodov. Jedna chyba a bohatú úrodu môžete stratiť

The post Cuketa neprináša plody? Musíte ju pomôcť opeliť. Niekoľko lyžičiek zmiešaných s vodou priláka armádu včiel appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie