Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Cvrčci k večeři, omezené létání a lockdowny. Rusko před eurovolbami šíří hoaxy, píše CNN

„Pokud věříte všemu, co si přečtete, zdá se, že Evropská unie chce zakázat řidičům opravovat jejich stará auta nebo že hodlá omezit počet letů zavedením ‚uhlíkových pasů‘. Možná dokonce zavede klimatické lockdowny ve stylu těch covidových,“ napsala CNN. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kalkulačka k evropským volbám: S kým souzníte a kdo si zaslouží váš hlas? Podle […]
3 min.

„Pokud věříte všemu, co si přečtete, zdá se, že Evropská unie chce zakázat řidičům opravovat jejich stará auta nebo že hodlá omezit počet letů zavedením ‚uhlíkových pasů‘. Možná dokonce zavede klimatické lockdowny ve stylu těch covidových,“ napsala CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kalkulačka k evropským volbám: S kým souzníte a kdo si zaslouží váš hlas?

Podle ní všechny tyto hoaxy šíří Moskva prostřednictvím svých trollů a hackerů. Momentální dezinformační kampaň má ovlivnit Evropany, aby znejistili před evropskými volbami, které jsou na programu o víkendu.

Dvojníci slavných médií

Tematicky se hoaxy, dezinformace, polopravdy nebo nepřesná tvrzení točí kolem Green Dealu, evropské zelené politiky nebo energetické transformace. Podle CNN to není poprvé, co se Rusko snaží ovlivnit volby. Moskva měla v minulosti zasáhnout i do voleb v Británii nebo USA.

Ruští trollové v rámci projektu Doppelgänger (Dvojník), který už unijní orgány odhalily, přivádějí na svět duplikáty internetových stránek předních evropských médií včetně britského listu The Guardian nebo německého Bildu. Zfalšované zprávy, které vypadají jako pravé, se pak často sdílí na sociálních sítích.

„Jeden takový falešný příběh zveřejněný na webových stránkách připomínajících deník Bild popisoval, jak cyklista vykrvácel poté, co bylo kvůli úspoře elektřiny vypnuto pouliční osvětlení. Falešný článek tvrdil, že německá vláda vypnula světla kvůli energetické krizi, kterou podpořily sankce uvalené na Rusko po válce na Ukrajině. Před válkou Německo energeticky silně záviselo na ruském plynu. Příběh byl vyvrácen řadou německých médií, ale na Facebooku se šířil dál,“ upozornila CNN.

Podle expertů se Rusko snaží, aby Evropani nebyli při pohledu na různá témata jednotní a neustále se hádali. O reálnou změnu energetické politiky prý Moskvě vůbec nejde.

„Rusko se chová velmi oportunisticky. Vyhledává spory a rozpory a jakékoli aktuální problémy, kterých může využít. Cílem je, aby lidé mezi sebou bojovali. Politika v oblasti klimatu je nezajímá,“ řekl Morgan Wright, hlavní bezpečnostní poradce americké společnosti SentinelOne, která se zabývá kybernetickou bezpečností a která rozkryla projekt Doppelgänger.

Mýty sdílejí i politici

Na kolující hoaxy často naskakují i evropští politici, kteří využívají lživá tvrzení k podpoře vlastní politiky a kritice oponentů.

„Politici ve Francii a Itálii se například podělili o falešnou zprávu, která tvrdila, že klimatická politika zaměřená na snížení znečištění ze zemědělství donutí občany EU jíst hmyz,“ uvedla analýza CNN, podle které Rusko v dezinformačních kampaních využívá i deepfaky a umělou inteligenci.

Před možným ruským zásahem do evropských voleb varoval v březnu také rakouský ministr zahraničí a bývalý kancléř Alexander Schallenberg.

„Měli bychom si uvědomit, že v Evropě máme silnou ruskou propagandu, plno dezinformací a také fake news. Je možné, že se ruská strana bude pokoušet volby ovlivnit, nebo dokonce destabilizovat či diskreditovat demokratické vlády. Musíme vůči tomu být extrémně na pozoru a uvnitř Evropské unie musíme spolupracovat,“ uvedl Schallenberg v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční 7. a 8. června. CNN Prima NEWS nabízí pravidelně rozhovory s jednotlivými kandidáty. Přečtěte si některé z nich:

Dostálová: Na vládě mi nejvíc vadí její neustálé lhaní. Do ANO už jsem podala přihlášku

Vondra: Babiš má nebezpečné kecy. Neváhá používat putinovskou propagandu

Nerudová: Babiš a ANO jsou zhoubou pro společnost. Hnutí STAN mi přirostlo k srdci

Zaorálek: Bezpečnostní hrozbou je Lipavský. Prezidenta Pavla dosadili na Hrad oligarchové

Nejedlová: Lpět na spalovacích motorech? Jako boj za parní stroj. Migrační pakt je nehumánní

Sledujte exkluzivní superdebatu lídrů: Bartoš, Okamura, Rakušan a další v přímé konfrontaci. Pořad České zájmy v Evropě začíná v úterý 4. června ve 20:30 na CNN Prima NEWS.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie