Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Cyklotrasy – otázky verejnosti (1)

S otvorením nových úsekov cyklotrás pribudlo mnoho nových situácií, ktoré si vyžadujú znalosť zákona i zvýšenú pozornosť.             Tolerancia, pozornosť a osveta sú jediné zmysluplné spôsoby, ako zvýšiť bezpečnosť v cestnej premávke, vrátane cyklotrás. Po zverejnení článku sme dostali niekoľko napohľad zložitejších otázok od čitateľov a rozhodli sme sa na ne odpovedať. V odpovediach na ďalšie otázky budeme pokračovať aj v nasledujúcich vydaniach. […]
Menej ako 1 min. min.

S otvorením nových úsekov cyklotrás pribudlo mnoho nových situácií, ktoré si vyžadujú znalosť zákona i zvýšenú pozornosť.

            Tolerancia, pozornosť a osveta sú jediné zmysluplné spôsoby, ako zvýšiť bezpečnosť v cestnej premávke, vrátane cyklotrás. Po zverejnení článku sme dostali niekoľko napohľad zložitejších otázok od čitateľov a rozhodli sme sa na ne odpovedať. V odpovediach na ďalšie otázky budeme pokračovať aj v nasledujúcich vydaniach.

            Kým po cestách by deti na bicykloch mali jazdiť v sprievode osôb starších ako 15 rokov (tie by mali byť dostatočne zodpovedné, aby vedeli ustrážiť seba aj zverené deti), na cyklotrasách vekové obmedzenie neplatí. Ak ide dieťa po cyklotrase na dopravnom prostriedku s kolesami, či kolieskami, môže jazdiť po cyklotrase aj bez sprievodu starších. To platí aj v prípade jazdy na dopravnom prostriedku, ktorý je poháňaný inak ako svalmi, ak nedokáže jazdiť rýchlosťou vyššou než 25 km/h (napríklad elektrokolobežka).

Môžu byť deti bez sprievodu dospelých na cyklotrase?

Ak ide dieťa po cyklotrase na dopravnom prostriedku s kolesami, či kolieskami, môže jazdiť po cyklotrase aj bez sprievodu starších. To platí aj v prípade jazdy na dopravnom prostriedku, ktorý je poháňaný inak ako svalmi, ak nedokáže jazdiť rýchlosťou vyššou než 25 km/h (napríklad elektrokolobežka).

            Všetci (dospelí, mládež aj deti) by po cyklotrase mali jazdiť vpravo a dodržiavať všetky ďalšie pravidlá cestnej premávky. Dieťa nemusí poznať zákon, je však na zodpovednosti rodičov, príbuzných či všeobecne okolia, aby im vysvetlili, ako sa správať na cyklotrasách, chodníkoch a v ich blízkosti. Skúsenosti i predvídavosť prichádzajú postupne, dospelí by preto k deťom na bicykloch, kolobežkách či korčuliach mali byť tolerantní.

            Platí však, že po cyklotrase by sa nemali pohybovať chodci, a teda ani deti. Cyklotrasa je stále cesta. Hru či pobehovanie po nej zákon nedovoľuje a nemal by to dovoľovať ani zdravý rozum. Dieťa, ktoré náhle skočí do cesty cyklistovi, môže spôsobiť sebe i druhým vážne zranenia.

Keď ako chodec prechádzam cez cyklotrasu a následne cez cestu, môžem ich prejsť naraz, alebo musím zastať a prejsť po jednom?

            Cyklotrasy obvykle prechádzajú súbežne s cestami a v ich blízkosti. Chodec, ktorý prechádza cez cestu, prechádza zároveň cez cyklotrasu. Treba si uvedomiť, že cyklotrasa nie je súčasťou cesty, je to cesta pre špecifický druh dopravného prostriedku. To znamená, že chodec sa pred vstupom na cyklotrasu musí presvedčiť, či je to bezpečné, rovnako ako pred vstupom na cestu. Ak to nie je nutné, nemusí zastavovať v úzkom páse medzi cyklotrasou a cestou.

            Môže sa však stať, že v skupinke chodcov prejdete cez cyklotrasu, náhle vás prichádzajúce auto prinúti zastať medzi cyklotrasou a cestou, a vy budete trochu „trčať“ do cyklotrasy. Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť riziku, je predvídať. S trochou predvídavosti a tolerancie sa nepochybne dokážete s prichádzajúcim cyklistom navzájom vyhnúť, aj keď musíte zastať na okraji cyklotrasy. Určite by bolo lepšie zastať mimo samotnej cyklotrasy a presvedčiť sa, že sa ku mne neblíži ani cyklista či auto, a následne prejsť cez cyklotrasu i cestu.

            Vždy platí, že účastník cestnej premávky sa musí pred vstupom na komunikáciu adekvátne rozhliadnuť. Dnes je navyše potrebné pripomínať aj to, aby chodec, cyklista či kolobežkár pred vstupom na cestu používal všetky dostupné zmysly. Slúchadlá v ušiach sú rizikom.

Text: J. Hargaš, foto: S. Osuský, N. Jánošová

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie