Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Dajte si pozor pri zmrzlinách. Ak tam vidíte toto, radšej ju nekupujte

S príchodom teplejších dní čoraz častejšie siahame po zmrzline. Výber je široký, množstvo kaviarní, zmrzlinární a obchodov ponúka široký sortiment zmrzliny. Ako si teda vybrať tú najlepšiu, najzdravšiu a čomu by ste sa mali vyhnúť? Odborník vysvetľuje. Na paličke ako nanuk, v pohári, talianska alebo kopčeková v kornútku? Zo zmrzlinárne, kaviarne alebo malého obchodu od […]
Menej ako 1 min. min.

S príchodom teplejších dní čoraz častejšie siahame po zmrzline. Výber je široký, množstvo kaviarní, zmrzlinární a obchodov ponúka široký sortiment zmrzliny. Ako si teda vybrať tú najlepšiu, najzdravšiu a čomu by ste sa mali vyhnúť? Odborník vysvetľuje.

Na paličke ako nanuk, v pohári, talianska alebo kopčeková v kornútku? Zo zmrzlinárne, kaviarne alebo malého obchodu od priateľského predavača? Výber nie je jednoduchý, najmä ak ide nielen o cenu, nielen o chuť a kvalitu, ale aj o otázky súvisiace s možným vplyvom výrobku na zdravie. Všetky pochybnosti rozptýlila Karolina Topolska, klinická dietologička.

Aká je najzdravšia zmrzlina? Ktorým zmrzlinám by sme sa mali vyhýbať?

Odborníčka na výživu hneď na úvod vysvetľuje, že pri výbere výrobkov by ste mali venovať pozornosť ich zloženiu. A čím dlhšie, tým horšie. Zmrzliny, ktoré sú v predaji v obchodoch, obsahujú veľké množstvo jednoduchých cukrov a prídavných látok, t. j. farbív, stabilizátorov, konzervantov. Odborníčka dodáva, že alternatívou je vyrobiť si zmrzlinu sami, čím získate stopercentnú znalosť zloženia výsledného produktu.

Na výber je aj zmrzlina zo zmrzlinárne alebo kaviarne, ale opäť je najdôležitejšie zloženie (informácie o zložení zmrzliny, ktorá je k dispozícii na predaj, si môžete vyžiadať od predajcu). Dietológ odporúča vyberať si skôr zariadenia, ktoré ponúkajú remeselné výrobky, než tie, ktorých základom sú hotové výrobky z tovární. Oplatí sa siahnuť aj po sorbete.

„Na záver možno povedať, že domáca zmrzlina bude skvelým nápadom. Nevyškrtávajte však výrobky, ktoré nájdete v odporúčaných zmrzlinárňach. Základom bude dbať na nutričné zloženie zmrzliny a na to, aby bola čo najkratšia. Samozrejme, odporúča sa aj striedmosť v ich konzumácii,“

Venujte tomu pozornosť pri kúpe zmrzliny. Rady od zdravotníckych orgánov

Najlepšie je vyberať si zmrzlinu z malých výrobní, pripravenú na báze vajec, mlieka, smotany a ovocia, a nie z hotových práškových zmesí.

Zamestnanec, ktorý predáva predajnú a kopčekovú zmrzlinu, by mal nosiť ochranné rukavice. Zmrzlina by sa mala podávať v neporušenej plastovej alebo kartónovej nádobe alebo v oblátke cez obrúsok.

Vyhnite sa zmrzline, ktorá má neprirodzenú farbu a nemá správnu konzistenciu, t. j. je zdeformovaná, príliš mäkká.

Nekupujte zmrzlinu, ktorej vzhľad naznačuje skladovanie pri príliš vysokej teplote.

Pri kúpe zmrzliny z automatov a kopčekovej zmrzliny sa vyhýbajte tým, v ktorých sú jasne viditeľné hrudky zmrznutej vody. Ich vzhľad môže byť výsledkom rozmrazovania a opätovného zmrazovania. Takéto zmrzliny predstavujú zdravotné riziko a nemali by sa konzumovať.

Je vhodné vedieť, že vždy máme právo požiadať predajcu o informácie o zložení zmrzliny a možných alergénoch. V záujme nášho zdravia je zamestnanec povinný poskytnúť potrebné informácie.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie