Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Dajte špinavé utierky do mikrovlnky a zapnite. Je to najlepší trik

V súčasnosti čoraz častejšie používame v kuchyni papierové utierky. Sú určite oveľa praktickejšie ako látkové. Sú relatívne cenovo dostupné a nehrozí, že sa na nich objavia škvrny, ktorých sa časom ťažko zbavuje. Pretože potom je látky, ktorá pravdepodobne nebola práve lacná, trochu škoda. Látka na ruky, papier na špinu Napriek tomu majú látkové utierky v […]
Menej ako 1 min. min.

V súčasnosti čoraz častejšie používame v kuchyni papierové utierky. Sú určite oveľa praktickejšie ako látkové. Sú relatívne cenovo dostupné a nehrozí, že sa na nich objavia škvrny, ktorých sa časom ťažko zbavuje. Pretože potom je látky, ktorá pravdepodobne nebola práve lacná, trochu škoda.

Látka na ruky, papier na špinu

Napriek tomu majú látkové utierky v našich kuchyniach stále svoje miesto. Ak si nimi len utierame ruky alebo čistíme riad a papierovým zveríme škvrny od oleja a ovocia, ušetríme si veľa práce. Nikto sa nechce chváliť špinavou, zafarbenou utierkou. Ale bohužiaľ, nikdy sa im nedá úplne vyhnúť a často sa nedajú odstrániť bežným praním.

Používali ste mikrovlnnú rúru?

Aby sme bavlnené uteráky opäť vyčistili, musíme ich namočiť, vyžmýkať a použiť špeciálne prípravky, ktoré si poradia s veľmi odolnou špinou. Pre tieto prípady však existuje šikovná pomôcka! Vyperte ich v mikrovlnnej rúre. Ušetríte tak vodu, prací prostriedok aj energiu. A ušetríte aj čas. Mikrovlnná rúra totiž nahradí varenie v hrnci na sporáku.

Nielen uteráky, ale aj ponožky.

Všetko, čo potrebujete, je plastové vrecko a zmes jedlej sódy a octu namiesto pracieho prášku. Namočte utierky a zľahka ich vyžmýkajte. Potom škvrny posypte jedlou sódou a pokvapkajte octom. Môžete ich tiež zľahka natrieť kastílskym mydlom. Hnedý s jeleňom v ňom. Potom ich len vložte do vrecka, ale nezatvárajte ho, a vložte do mikrovlnnej rúry.

Nastavte ju na najvyšší výkon a nechajte ju bežať aspoň 3 minúty. Keď sa „varenie“ skončí, otvorte dvierka a veľmi opatrne vyberte plast, pretože bude plný horúcej pary. Novšie škvrny zmiznú na 100 % hneď na prvýkrát, ale v prípade starších a zaprášených škvŕn budete možno musieť postup zopakovať. Rovnakým spôsobom môžete vyprať aj biele bavlnené ponožky. Neváhajte ich pridať k žinkám na pranie.

Ak sú však vaše uteráky vyrobené z materiálov, ktoré sa nesmú žehliť, alebo sú vyšívané, tento postup pre ne nie je vhodný. Mohli by sa teplom zraziť alebo zmeniť farbu. V takom prípade ich jednoducho nechajte namočené v roztoku jedlej sódy a potom ich normálne vyperte.

Ocot, sóda a olej pomôžu

Látkové uteráky s mastnými škvrnami namočte na noc do misky s horúcou vodou. Pridajte 2 polievkové lyžice octu na dezinfekciu, 2 polievkové lyžice jedlej sódy na bielenie a 2 polievkové lyžice stolového oleja. Ráno ich vyperte v práčke, ako ste zvyknutí. Bez vyvarenia.

Zdá sa vám nelogické pridávať do špinavých utierok mastný olej? To je ďalší šikovný trik. Paradoxne, olej slúži na odstránenie mastnoty, pretože ju dokáže celú na seba naviazať. Čo vaše utierky zašpiní, to ich vyčistí. Po tomto ošetrení budú všetky opäť krásne čisté. A vy sa nebudete musieť hanbiť mať ich položené v kuchyni, aby ich všetci videli.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie