Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Další francouzský kostel v plamenech: Zdevastovaný interiér a dekapitovaná socha panny Marie

Je zarážející, že i přes bezprecedentní počet útoků na kostely nejsou v jejich okolí většinou umístěny kamery či alespoň fotopasti. Není totiž týdne, aby z Francie nebyla hlášena nějaká větší devastace či požár kostela, o drobnějších poškozeních nemluvě. Často se však stane, že pachatel není dopaden. A pokud ano, tak to buď proto, že se […]
Menej ako 1 min. min.

Je zarážející, že i přes bezprecedentní počet útoků na kostely nejsou v jejich okolí většinou umístěny kamery či alespoň fotopasti. Není totiž týdne, aby z Francie nebyla hlášena nějaká větší devastace či požár kostela, o drobnějších poškozeních nemluvě. Často se však stane, že pachatel není dopaden.

A pokud ano, tak to buď proto, že se svým dílem chlubí  svým soukmenovcům na sociálních sítích nebo se podaří náhodným svědkům zavolat policii dřív, než dotyční prchnou.

V případě mnoha kostelů jde také o historické památky, což by měl být sám o sobě důvod proč na tato místa dohlížet.

Dalším zdevastovaným v dlouhé řadě je kostel Sainte-Thérèse v Poitiers, kde již v minulosti k vandalismu došlo, takže by se očekávalo, že bude lépe střežen. Tak tomu však podle všeho nebylo.

V úterý 14. května 2024 dopoledne byly před oltářem zapáleny lavice naházené na hromadě.

Otec Albert otevřel kostel v úterý ráno kolem 8:30, aniž by si všiml něčeho neobvyklého. „V 11 hodin dopoledne jsem měl schůzku s osobou pro požární ochranu,“ říká delegát, který má na starosti materiální statky.

„Otevřeli jsme sakristii, a když jsem chtěl jít do sboru, řekl mi, ať nechodím. Kostel byl plný kouře. Vzhledem k tomu, že je bývalým pařížským hasičem, dokázal rychle zareagovat.“

Hasiči zasahovali značnými prostředky, požár se podařilo rychle dostat pod kontrolu a uhořelé a částečně ohořelé lavice a židle byly z kostela odvezeny.

Socha Panny Marie, umístěná na boku chóru, se stala obětí vandalismu. Byla nalezena s useknutou hlavou. Stejně jako před dvěma lety. Od té doby byla opravena. V roce 2022 byly kromě této Panny Marie rozbity i další sochy.

Ve středu 15. května má přijet firma, která vypracuje cenovou nabídku na vyčištění sazí na stěnách, podlaze a na další práce. Stížnost podá diecéze, soukromý vlastník tohoto kostela, postaveného podle zákona z roku 1905, který vrátil církevní stavby do dědictví obcí nebo státu.

Kostel byl pro veřejnost uzavřen a náboženský pohřební obřad, který byl naplánován na středu, byl přesunut do Migné-Auxances.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie