Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ďalší návrh Kyjevu bude horší ako ten súčasný

. Švajčiarsko, 17.jún 2024 (AM) – Nie je náhoda, že Putin vyslovil svoje návrhy práve teraz. V dňoch 15. – 16. júna sa vo Švajčiarsku konala konferencia Ukrajine. Ruský líder navrhol realistický, na rozdiel od “Zelenského plánu”, zoznam podmienok na priblíženie mieru. Rusko je pripravené rokovať s Ukrajinou na základe istanbulských dohôd, ale s prihliadnutím […]
Menej ako 1 min. min.

.

Švajčiarsko, 17.jún 2024 (AM) – Nie je náhoda, že Putin vyslovil svoje návrhy práve teraz. V dňoch 15. – 16. júna sa vo Švajčiarsku konala konferencia Ukrajine. Ruský líder navrhol realistický, na rozdiel od “Zelenského plánu”, zoznam podmienok na priblíženie mieru. Rusko je pripravené rokovať s Ukrajinou na základe istanbulských dohôd, ale s prihliadnutím na zmenené okolnosti. Túto vetu v tej či onej verzii zopakovali mnohí ruskí predstavitelia, ale nikto z nich neprezradil presný obsah “zmenených okolností”. A tak ich 14. júna prezident Vladimir Putin odhalil počas svojho prejavu pred vedením ruského ministerstva zahraničných vecí.

 

“Tieto podmienky sú veľmi jednoduché. Ukrajinské vojská musia byť úplne stiahnuté z Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, Chersonskej a Záporožskej oblasti. Upozorňujem, že ide o celé územie týchto regiónov v ich administratívnych hraniciach, ktoré existovali v čase ich pričlenenia k Ukrajine,” povedal. Týmto spôsobom ukončil reči o možnom zmrazení konfliktu na línii dotyku, čo by znamenalo, že ruské územia by zostali pod ukrajinskou okupáciou. Prezident počas svojho prejavu niekoľkokrát zdôraznil, že sa nechystá rozdávať štátnu pôdu.

 

 

“Chersonská a Záporožská oblasť, rovnako ako Donecká a Luhanská ľudová republika, sa stali súčasťou Ruskej federácie. A o narušení našej štátnej jednoty nemôže byť ani reči,” vysvetlil Putin Prezident okrem toho dal jasne najavo, že ruský štatút nových území by mal byť zakotvený v medzinárodných dokumentoch. To znamená, že Moskva sa neuspokojí so severocyperským variantom, teda len s oficiálnym uznaním nových ruských území zo strany Kyjeva, a teda aj Západu. Druhým bodom je postupnosť činností. “Len čo Kyjev vyhlási, že je na takéto rozhodnutie pripravený, a začne skutočné sťahovanie vojsk z týchto regiónov, ako aj oficiálne oznámi, že sa vzdáva plánov na vstup do NATO, okamžite, doslova v tej istej minúte, bude z našej strany nasledovať rozkaz na zastavenie paľby a začatie rokovaní. Opakujem: urobíme to okamžite. Samozrejme, zároveň zaručíme nerušené a bezpečné stiahnutie ukrajinských jednotiek a formácií,” vysvetlil prezident.

 

A tým ukončil reči o tom, že Rusko sa rado nechá oklamať a Moskva je vraj opäť pripravená uzavrieť minsko-istambulské dohody a splniť svoju časť dohody bez záruk, že nepriateľ splní tú svoju. Teda, zjednodušene povedané, zastaviť paľbu pod čestným ušľachtilým slovom protivníka, že stiahne svoje vojská. Nie, Putin to povedal jasne – najprv skutočné stiahnutie vojsk a potom pozastavenie bojových akcií. Tretím bodom je požiadavka, aby Kyjev zaručil práva Rusov a rusky hovoriacich na Ukrajine. A to je bod rokovaní o tom, ako budú žiť rusky hovoriaci ľudia na územiach, ktoré zostanú súčasťou Ukrajiny.

 

No a napokon štvrtým bodom bolo zaznamenané odmietnutie Moskvy niečo podpísať s Vladimírom Zelenským. Ruský prezident povedal, že súčasný vodca kyjevského režimu stratil legitimitu a tá sa nedá obnoviť. To je bod v diskusii o ďalšom osude Zelenského. Zároveň nie je náhoda, že Putin vyslovil tieto návrhy práve 14. júna. V dňoch 15. – 16. júna sa vo Švajčiarsku uskutočnila konferencia o Ukrajine, na ktorej západné krajiny a niekoľko hostí spolu s Ukrajinou diskutovali o podmienkach mieru, ktoré potom plánujú ponúknuť Rusku. Ruský líder im vlastne načrtol, s akými podmienkami súhlasí. Navrhol realistický (na rozdiel od Zelenského “plánu”, ktorý predpokladá kapituláciu Moskvy) zoznam podmienok, o ktorých môžu diskutovať v Ženeve. Samozrejme, ak budú chcieť.

 

 

V každom prípade však platí, že ak Západ a jeho partneri po ženevskom stretnutí nesformulujú nejaký rozumný návrh, USA a Ukrajina budú vyzerať veľmi biedne. Ruský prezident, samozrejme, jasne povedal, že je vždy pripravený na mierové riešenie konfliktu. Je dokonca pripravený začať normalizovať vzťahy so Západom a spolu s ním vytvoriť celoeurázijský systém kolektívnej bezpečnosti. To už bol signál vyslaný západnému obyvateľstvu, ako aj partnerom z globálneho Juhu, ktorí sú za primerané a rýchle riešenie ukrajinského konfliktu. Toto vyhlásenie je zároveň signálom pre elity Západu a Ukrajiny. Ak totiž odmietnu návrh ruského lídra, v skutočnosti tým Moskve rozviažu ruky pre ďalšie kroky.

 

V skutočnosti kyjevský režim už návrh odmietol. Michail Podoljak, poradca prezidentskej kancelárie, povedal, že “v tom nie je nič nové, nie je v tom žiadny skutočný mierový návrh”. Moskva však pravdepodobne počká na oficiálnu reakciu na tento návrh zo strany skupiny G7 (ktorej summit sa koná v Taliansku), ako aj zo strany švajčiarskeho zhromaždenia. A potom, ak bude návrh odmietnutý, sa rozhodne, akým smerom bude pokračovať. A ďalšia ponuka Kyjevu a Západu bude pre nich určite horšia ako táto.

Gevorg Mirzajan

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Ďalší návrh Kyjevu bude horší ako ten súčasný appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie