Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Další útok medvěda na Slovensku. Zvíře napadlo manželský pár, lidé se schovávali v kolibě

Nejnovější útok na pár středního věku se odehrál v neděli kolem 17:00 na turistické stezce v lokalitě Suchý Hrádok, přibližně sedm kilometrů od území obce Pribylina. Muž utrpěl lehčí poranění dolní končetiny a po ambulantním ošetření byl propuštěn do domácí léčby, informovala slovenská Státní ochrana přírody (ŠOP), jejíž zásahový tým ve spolupráci s policií lokalitu […]
Menej ako 1 min. min.

Nejnovější útok na pár středního věku se odehrál v neděli kolem 17:00 na turistické stezce v lokalitě Suchý Hrádok, přibližně sedm kilometrů od území obce Pribylina. Muž utrpěl lehčí poranění dolní končetiny a po ambulantním ošetření byl propuštěn do domácí léčby, informovala slovenská Státní ochrana přírody (ŠOP), jejíž zásahový tým ve spolupráci s policií lokalitu prozkoumal. Manželský pár až do příchodu týmu čekal v nedaleké kolibě, kde se před útočícím medvědem schoval.

K TÉMATU: Slovensko bije na poplach kvůli medvědům. Hrozí vyhlášení mimořádné situace, Fico má plán

„Manželský pár byl na vycházce se psem. Na odpočinkovém místě u studánky pod vrchem Suchý Hrádok se zastavili a muže náhle překvapil blížící se dospělý jedinec medvěda hnědého, který ho při útěku přes dřevěný plot zranil na noze,“ uvedla ŠOP.

Obec Pribylina vyzvala obyvatele i návštěvníky ke zvýšené opatrnosti.

ŠOP uvedla, že početná hlášení o škodách způsobených medvědy či o střetu s těmito zvířaty jsou důsledkem dlouhodobě neřešeného problému. Úřad proto jedná s uživateli loveckých revírů ve vybraných oblastech o společném postupu, při kterém mají být spolehlivě identifikováni problémoví medvědi a v součinnosti s myslivci má být zajištěno jejich případné odstranění.

Soužití lidí a medvědů se stalo na Slovensku politickým tématem. Slovenská vláda chce značně uvolnit podmínky k odstřelu medvědů. Vládní politici kritizovali své předchůdce za příliš smířlivý postup. Minulý týden kabinet premiéra Roberta Fica schválil návrh ústavního zákona, který má umožnit plošné odstřely medvědů pohybujících se v okolí měst a vesnic. Pro jeho schválení však bude potřebovat hlasy opozice. Podle největší opoziční strany Progresivní Slovensko však zákon není v souladu s unijním právem, které podle strany umožňuje odstřel jen prokazatelně problémových jedinců.

Druhý útok za 48 hodin

K útoku medvěda došlo také v sobotu dopoledne, kdy zvíře napadlo mladého muže nad obcí Stráňavy v okrese Žilina. „Muž šel mimo turistickou stezku a hledal v hustém lesním porostu houby. Na útok rychle zareagoval a v sebeobraně medvěda postřelil krátkou kulovou zbraní. Na místo byl přivolán zásahový tým pro medvědy hnědé Správy Národního parku Slovenska, který společně s dalšími bezpečnostními složkami postřeleného medvěda vypátral.Muž nebyl zraněn,“ uvedla na Facebooku ŠOP.

Členové zásahového týmu po ohledání místa, potvrdili pobytové znaky medvěda a ve spolupráci s členy místního mysliveckého sdružení i v úzké součinnosti s Policií SR dohledávali postřeleného medvěda až do večerních hodin. „Během zásahu medvěd napadl i přítomné myslivce, kteří byli nuceni použít střelné zbraně. Při dohledávání pomáhali i lovečtí psi. Postřelený medvěd může být nebezpečný pro místní obyvatele i návštěvníky, proto byli o situaci informováni i zástupci sousedních obcí Stráňavy a Višňové,“ dodala ŠOP.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bobři na Přerovsku ohrožují hráze, nebezpeční jsou i pro lidi. Město žádá radikální řešení

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie