Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Další woke projekt: Takzvaní „vědci“ zjistili, že mléko má rasistickou a koloniální minulost

Ano, už je podle takzvaných „vědců“ rasistické i mléko. Nyní zbývá například ještě mouka, cukr či třeba sníh. Na podobný projekt byl dokonce udělen grant, takže byl hrazen z peněz britských daňových poplatníků… Nový výzkumný projekt „Dojení: kolonialismus, dědictví a každodenní zapojení do mlékárenského průmyslu“ vychází z Muzea historie vědy Oxfordské univerzity. Vedoucími projektu jsou […]
Menej ako 1 min. min.

Ano, už je podle takzvaných „vědců“ rasistické i mléko. Nyní zbývá například ještě mouka, cukr či třeba sníh. Na podobný projekt byl dokonce udělen grant, takže byl hrazen z peněz britských daňových poplatníků…

Nový výzkumný projekt „Dojení: kolonialismus, dědictví a každodenní zapojení do mlékárenského průmyslu“ vychází z Muzea historie vědy Oxfordské univerzity.

Vedoucími projektu jsou JC Niala, vedoucí výzkumný pracovník muzea, a Johanna Zetterström Sharp, docentka archeologie na University College London, podle oznámení na facebookové stránce muzea.

Jejich cílem je „prozkoumat sbírky související s mlékem v Muzeu historie vědy, abychom porozuměli produkci vědeckých poznatků a dopadu koloniálního dědictví na současné problémy,“ uvádí se v oznámení.

„Prostřednictvím mléčných deníků, archivního výzkumu a participativního podcastingu budou zkoumat historickou angažovanost v mléku a budovat sítě se spotřebiteli a producenty v Británii a Keni,“ uvádí se ve zprávě.

Sharpová – sama běloška – si myslí, že mléko je rasistické

Niala a Sharpová „budou zpochybňovat jak imaginární, tak skutečné aspekty mléka, včetně politické povahy této každodenní substance,“ uvádí se v oznámení.

Výzkumný projekt je nový a je financován daňovými poplatníky prostřednictvím Britské rady pro výzkum umění a humanitních věd, píše The Telegraph.

Toto téma však není nové ani pro jednoho z učenců.

V roce 2022 se Sharpová zúčastnila panelové diskuze na téma „Mléko a bělost,“ kterou pořádala Wellcome Collection v Londýně.

„Akce zkoumala asociace mléka s čistotou a bělostí a rasovou politiku stravování a výživy,“ uvádí se na webových stránkách sbírky.

The Telegraph uvádí více:

V panelové diskuzi profesorka nastínila „severoevropskou posedlost mlékem,“ která vedla k předpokladu, že mléko je životně důležitou součástí každé lidské stravy a mělo by být produkováno a poskytováno v obrovském měřítku.

Takový předpoklad podle ní může být chápán jako předpoklad nadřazenosti bílé rasy.

Vysvětlila: „Potřeby severní Evropy a věda, kterou technologie vyvinula k jejich řešení, jsou potřeby, které se týkají a jsou nejdůležitější pro většinovou populaci na celém světě.“

Kromě toho Niala uvádí „mléko“ jako klíčové téma své výzkumné práce ve své biografii na webových stránkách muzea.

„Konečným cílem jejich nového projektu je vyvinout nové metodiky pro zkoumání našeho vztahu k mléku v průběhu času a poučit se z historie a globálních sil, které dnes utvářejí mléko, abychom si představili udržitelnější budoucnost,“ uvádí muzeum.

Mléko, káva a rasismus byly v roce 2021 předmětem výzkumné eseje jistého švédského studenta.

Švédský student psal o tom, „jak byl marketing kávy charakterizován zdůrazňováním ‚černých a exotických prvků‘ nápoje. Pokud jde o mléko, je zdůrazňováno jako „místní a bílé.“

Arvid Haag řekl, že článek napsal jako vtip o kritické rasové teorii a byl překvapen, když ho lidé brali vážně.

Ohodnoťte tento příspěvek!

[Celkem: 1 Průměrně: 5]

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie