Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ďalšia takmer zo sto erupcií. Indonézska Sopka Ibu vychrlila k oblohe šesťkilometrový oblak popola

Sopka Ibu vo východnej Indonézii vychrlila v pondelok k oblohe šesťkilometrový oblak popola pri ďalšej z takmer sto erupcií od začiatku tohto roka, píše agentúra  AFP. Najnovšia erupcia na ostrove Halmahera v provincii Severné Moluky nastala o 3.30 h miestneho času (v nedeľu 20.30 h nášho času). Indonézske rady už začiatkom mesiaca v okolí sopky vyhlásili najvyšší […]
Menej ako 1 min. min.

Sopka Ibu vo východnej Indonézii vychrlila v pondelok k oblohe šesťkilometrový oblak popola pri ďalšej z takmer sto erupcií od začiatku tohto roka, píše agentúra  AFP.

Najnovšia erupcia na ostrove Halmahera v provincii Severné Moluky nastala o 3.30 h miestneho času (v nedeľu 20.30 h nášho času). Indonézske rady už začiatkom mesiaca v okolí sopky vyhlásili najvyšší stupeň pohotovosti v štvorstupňovom systéme.

“Bol pozorovaný stĺp popola sivej farby s hustou intenzitou, ktorý (vietor) unášal na západ,” uviedol vo vyhlásení šéf geologickej agentúry Muhammad Wafid. “Až k (monitorovaciemu) stanovišťu bolo počuť dunenie,” dodal.

Vyzval ľudí, aby dodržiavali zakázanú zóny a nevstupovali do vzdialenosti od štyroch do siedmich kilometrov od krátera sopky. Sopka pri výbuchu pred niekoľkými týždňami vymrštila obrovskú masu popola až do výšky päť kilometrov.

Ibu je jedna z najaktívnejších sopiek v Indonézii. Podľa geologickej agentúry vulkanológovia zaznamenali v roku 2023 v priemere 58 erupcií denne.

Indonézia s 270 miliónmi obyvateľov je rozľahlý ostrovný štát s častou seizmickou a sopečnou aktivitou. Leží na tichomorskom “Ohnivom kruhu”. Ide o jednu zo seizmicky najaktivnejších oblastí na Zemi. Na tomto páse s celkovou dĺžkou 40-tisíc kilometrov je zruba 450 sopiek, v samotnej Indonézii je asi 120 aktívnych sopiek.

Minulý mesiac sopka Ruang v provincii Severné Sulawesi vybuchla viac ako šesťkrát. Ostrov opustili všetci obyvatelia a evakuované boli tiež ďalšie tisíce obyvateľov okolitých ostrovov. Aj tu naďalej platí najvyšší stupeň pohotovosti.

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie