Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Daňové úľavy pre služobné elektromobily by naštartovali záujem firiem

Firmy aj ich zamestnanci platia na Slovensku vyššie dane a odvody za elektromobily než za konvenčné vozidlá. Zníženie daňového zaťaženia bezemisných áut by motivovalo firmy, aby ich kupovali ako služobné vozidlá, píše JURAJ ĎURATNÝ. Autor je daňový expert D-tax a Slovenskej asociácie pre elektromobilitu. Súčasná legislatíva a prax na Slovensku definujú nepeňažný príjem z poskytovania […]
Menej ako 1 min. min.

Firmy aj ich zamestnanci platia na Slovensku vyššie dane a odvody za elektromobily než za konvenčné vozidlá. Zníženie daňového zaťaženia bezemisných áut by motivovalo firmy, aby ich kupovali ako služobné vozidlá, píše JURAJ ĎURATNÝ.

Autor je daňový expert D-tax a Slovenskej asociácie pre elektromobilitu.

Súčasná legislatíva a prax na Slovensku definujú nepeňažný príjem z poskytovania služobného vozidla na súkromné účely ako zdaniteľný príjem. To prináša daňové a odvodové povinnosti pre zamestnanca aj zamestnávateľa.

Využitie služobného auta zamestnancom na súkromné účely je z pohľadu štátu výnosnou položkou. Za štyri roky, kým firma vozidlo odpíše z majetku, vyberie štát viac ako štvrtinu jeho obstarávacej ceny vo forme odvodov a daní.

V súčasnosti sú elektroautá drahšie, čo ich znevýhodňuje, keď sa firmy rozhodujú o nákupe nových služobných vozidiel.

Vyššiu obstarávaciu cenu musí zamestnávateľ zafinancovať a navyše pre ňu musí platiť aj vyššie dane a odvody. Táto kombinácia demotivuje zamestnávateľa, ktorý má preto vyššie náklady, ale aj zamestnanca, pre ktorého to znamená nižší príjem.

Súčasné nastavenie zdaňovania nepeňažného príjmu vo výške jedného percenta z obstarávacej ceny tak doslova odrádza firmu od prechodu na elektromobilitu, čo je potrebné napraviť.

Na diaľniciach treba takmer dvakrát toľko nabíjačiek, ako plánuje vláda

Revízia akčného plánu rozvoja elektromobility je na stole, vláda v nej však nezvyšuje pôvodný počet ultrarýchlonabíjacích staníc na diaľniciach. Firmy ich chcú 400, podľa vlády je realistických len 228.

Elektromobilitu naštartujú služobné vozidlá

Elektromobily predstavujú pre firmy potenciálnu možnosť úspor pre svoje nižšie prevádzkové náklady – elektrina je lacnejšia ako benzín či nafta. V budúcnosti sa k tomu môžu pridať na Slovensku doteraz neexistujúce stimuly, ktoré sú bežné v európskych krajinách, ako sú daňové úľavy alebo dotácie.

Zníženie daňového zaťaženia môže byť významným stimulom pre firmy aj jednotlivcov, aby sa rozhodli prejsť na bezemisnú elektrickú dopravu. V Nemecku, Rakúsku či Belgicku sa tento poplatok v prípade elektromobilov pohybuje v rozpätí od pol percenta z obstarávacej ceny až po nula percent, čo znamená, že majitelia elektromobilov platia podstatne nižšie alebo dokonca žiadne poplatky.

V susednej Českej republike dokonca znížili daňové zaťaženie elektromobilov od 1. januára 2024 na 0,25 percenta. Tento prístup by bol veľmi efektívny pre rozvoj elektromobility aj na Slovensku, keďže až 80 percent elektromobilov obstarávajú firmy. Poskytnutie výhodnejších podmienok pre elektromobily by presvedčivo dokázalo motivovať zamestnávateľov obstarávať ich ako služobné vozidlá.

Poľsko chce masívne dotovať elektrokamióny, Slovensku hrozí strata trhu

Poľsko plánuje dotovať kúpu elektrokamiónov a budovanie nabíjačiek 700 miliónmi eur z Modernizačného fondu. Slovenskí autodopravcovia tak čelia riziku straty zákaziek, keďže zadávatelia prepravných tendrov uprednostňujú flotily s nízkymi alebo nulovými emisiami, píše Martin Jelenek.

Slovensko má možnosť na podobné podporné schémy využiť dostupné európske peniaze určené na podporu prechodu na zelenú dopravu, a to vrátane prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti. Má teda o dôvod viac zmeniť prístup k zdaňovaniu služobných vozidiel využívaných na súkromné účely.

Výhodou pre Slovensko by bola nielen podpora ekologickejšej dopravy, ale aj potenciálne zvýšenie konkurencieschopnosti slovenských firiem a prispenie k plneniu klimatických cieľov. Doprava totiž ostáva jedinou oblasťou slovenskej ekonomiky, kde emisie na rozdiel do energetiky a priemyslu neklesajú, ale rastú.

Stratégia zníženia daňového zaťaženia funguje na základe skúseností zo zahraničia ako silná motivácia k nákupu elektromobilov a zároveň je to forma dočasnej podpory, ktorá má urýchliť adopciu elektromobility. V zmysle schváleného Akčného plánu pre elektromobilitu by preto bolo žiaduce, aby podobné dočasné daňové opatrenie zaviedla vláda aj na Slovensku.

Nemôžeme už viac čakať, hovorí Fico o prechode na elektromobilitu

Premiér po rokovaní o autopriemysle a elektromobilite na Slovensku prisľúbil, že do mesiaca bude spracovaný dokument, ktorý bude obsahovať konkrétne legislatívne, inštitucionálne a finančné opatrenia. „Chceme vidieť jasný legislatívny plán,“ zdôraznil.

Ako funguje zdaňovanie služobného vozidla pri súkromnom používaní?

Keď zamestnanec dostane od zamestnávateľa služobné vozidlo aj na súkromné účely, tento benefit je z pohľadu zákona vnímaný ako nepeňažný príjem.

Aby ho bolo možné kvantifikovať (a zdaniť), z obstarávacej ceny vozidla vrátane DPH sa vypočíta jedno percento. Táto suma sa každý mesiac pripočíta k hrubému platu zamestnanca, z čoho zamestnanec aj zamestnávateľ platia odvody a zamestnanec aj daň z príjmu fyzickej osoby.

Príklad:

Zamestnanec má hrubú mzdu dvetisíc eur a k dispozícii vozidlo s obstarávacou cenou 50-tisíc eur s DPH. Jeho mesačný príjem sa tak zvýši o 500 eur. Nepeňažný príjem „navyše“ v priebehu prvého roka predstavuje 6-tisíc eur, z čoho zamestnávateľ zaplatí štátu 2 172 eur na odvodoch a zamestnanec 804 na odvodoch a ďalšiu čiastku (vypočítanú individuálne od prípadu k prípadu) ako daň z príjmu fyzickej osoby, čo je 19 percent, čiže približne 987 eur.

Dohoda zamestnávateľa a zamestnanca o používaní vozidla na súkromné účely, teda tieto dve strany tohto zmluvného vzťahu, stojí len za prvé štyri roky, kým sa vozidlo odpíše, spolu 12 881 eur, čiže 26 percent z pôvodnej obstarávacej ceny.

V druhom a každom ďalšom roku sa obstarávacia cena pre potreby tohto výpočtu znižuje o 12,5 percenta, až kým vek vozidla nedosiahne 8 rokov. Štát má, samozrejme, počas celého tohto obdobia aj ďalšie príjmy, napríklad daň z motorových vozidiel pri spaľovákoch, DPH a spotrebné dane z pohonných hmôt.

EÚ musí zistiť, ako konkurovať Číne v elektromobilite. Čo čaká autopriemysel v roku 2024? (ANKETA)

Výzvami na najbližší rok bude aj prilákanie baterkární do Európy, dopyt po zamestnancoch s vyššou kvalifikáciou a prepúšťanie stredne kvalifikovaných pracovníkov v dôsledku digitalizácie a automatizácie.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie