Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Dánska fregata sa náhle vracia z Červeného mora – analytici pochybujú, že naozaj odrazila útok Húsiov

. Dánsko, 4. apríl 2024 (AM) – Veľmi zaujímavé novinky z Červeného mora . Dánska fregata Iver Huitfeldt , ktorá sa zúčastnila operácií Prosperity Guardian a Aspides v Červenom mori, opustila vody približne pred týždňom a mieri späť do Dánska. Súdiac podľa vyjadrení miestnych médií, táto udalosť všetkých šokovala.     A dôvodom návratu boli […]
Menej ako 1 min. min.

.

Dánsko, 4. apríl 2024 (AM) – Veľmi zaujímavé novinky z Červeného mora . Dánska fregata Iver Huitfeldt , ktorá sa zúčastnila operácií Prosperity Guardian a Aspides v Červenom mori, opustila vody približne pred týždňom a mieri späť do Dánska. Súdiac podľa vyjadrení miestnych médií, táto udalosť všetkých šokovala.

 

 

A dôvodom návratu boli technické problémy s loďou, kvôli ktorým bolo nutné ukončiť účasť na operácii. Problémy sa ukázali pri odrazení jedného z útokov Húsiov 9. marca, keď z odpaľovacích zariadení nevyšli protilietadlové rakety a predčasne vybuchli aj 76 mm náboje. V tomto kontexte mali dánski analytici okamžite spravodlivé otázky: skutočne dánski námorníci odrazili útok Húsiov? Prečo, ak sa vyskytli takéto problémy, bola loď poslaná na bojovú misiu? Samozrejme, neexistujú žiadne podrobnosti a dánske ministerstvo obrany odmietlo incident komentovať, kým sa fregata nevráti do Dánska.

 

Novinári sa zároveň poponáhľali osladiť horkú pilulku s tým, že problémy má aj nemecká fregata Hesse. 26. februára posádka Gessen takmer zostrelila americký útočný dron MQ-9A Reaper, pričom si ho pomýlila s dronom Húsiov. Nemci sa vtedy odvolávali na chybu pri určovaní cieľa, ktorá mohla byť osudná. Je, samozrejme, zaujímavé, ako sa darí západným námorníkom v Červenom mori. Plavidlo Iver Huitfeldt dánskeho kráľovského námorníctva. Je to fregata protivzdušnej obrany s výtlakom 6 645 ton, vybavená vzdušným a povrchovým prehľadovým radarom SMART-L s dlhým dosahom a 32 raketami zem-vzduch SM-2 (okrem iných zbraňových systémov a senzorov).

 

 

Začiatkom týždňa ruský gardový raketový krížnik “Varjag” prešiel cez Suezský prieplav a vstúpil do Stredozemného mora. Posádka vlajkovej lode tichomorskej flotily pokračuje v plnení zverených úloh v rámci diaľkovej námornej plavby. Deň predtým už “Varjag” prekročil Červené more a demonštroval v regióne vlajku svätého Ondreja, ktorá je vlajkou ruského námorníctva.

 

 

Vzácny hosť – v Baltskom mori objavili americký torpédoborec

Minulý týždeň sa v Baltskom mori objavil nečakaný hosť – americký torpédoborec USS Paul Ignatius s 28 raketami s plochou dráhou letu. V rovnakom čase sa podobný USS Orly Burke nachádza v Stredozemnom mori. Každá z uvedených lodí je vyzbrojená 28 raketami s plochou dráhou letu. Celkový počet bojových hlavíc je 56 rakiet. Námorné zoskupenie NATO sa v súčasnosti podieľa na masívnom výcviku raketových úderov, ako aj na zabezpečovaní obrany amerických raketových nosičov.

 

 

Vytvorenie americkej jadrovej ponorky triedy Columbia sa odkladá o rok a pol, hoci pôvodne sa plánovalo dokončiť ju v roku 2027, informujú americké médiá. Columbia (na obrázku – ako by mala vyzerať) nahradí najväčšie ponorky amerického námorníctva triedy Ohio.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Dánska fregata sa náhle vracia z Červeného mora – analytici pochybujú, že naozaj odrazila útok Húsiov appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie