Preskočiť na obsah
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

De facto pretrhnutie indicko-kanadských väzieb má na sebe odtlačky prstov USA

Pokiaľ ide o budúcnosť vzťahov s Indiou, lopta je na strane USA. Indicko-kanadské vzťahy sa narušili koncom septembra 2023 po tom, čo Trudeau obvinil túto krajinu z atentátu na teroristického separatistu s dvojitým občianstvom označeného Dillí na jej pôde začiatkom leta. India obvinenia odmietla a nakrátko pozastavila víza pre kanadských občanov. USA potom vzniesli svoje […]
Menej ako 1 min. min.

Pokiaľ ide o budúcnosť vzťahov s Indiou, lopta je na strane USA.

Indicko-kanadské vzťahy sa narušili koncom septembra 2023 po tom, čo Trudeau obvinil túto krajinu z atentátu na teroristického separatistu s dvojitým občianstvom označeného Dillí na jej pôde začiatkom leta. India obvinenia odmietla a nakrátko pozastavila víza pre kanadských občanov. USA potom vzniesli svoje vlastné podobné obvinenia voči Indii, čo značne poškodilo vzájomnú dôveru, ale India tento spor zatiaľ zvláda oveľa lepšie ako ten s Kanadou. Tu je päť brífingov na pozadí:

* 19. september 2023: „V indicko-kanadskom spore je oveľa viac ako údajná vražda“

* 1. október 2023: „Najvyšší diplomat Indie zdieľal niektoré temné pravdy o Kanade“

* 23. novembra 2023: „Indické medové týždne so Západom sa môžu konečne skončiť“

* 2. mája 2024: „Článok o atentáte na Indiánov WaPo je výstrelom cez luk amerických spravodajských agentúr“

* 23. septembra 2024: „USA hrajú hru dobrého policajta, zlého policajta proti Indii“

Najnovším vývojom na tomto fronte bolo, že India vyhostila šiestich kanadských diplomatov vrátane vysokého komisára po tom, čo Trudeau obvinil indického vysokého komisára a ďalších z priamej účasti na atentáte v lete 2023 napriek tomu, že naďalej zadržiava akékoľvek dôkazy na podporu tohto tvrdenia. Trudeau následne povedal, že Kanada dostala dôkaz o ich údajnom zapojení od aliancie Five Eyes na zdieľanie spravodajských informácií, ktorú vedú USA.

De facto prerušenie indicko-kanadských väzieb má preto všade odtlačky prstov USA. Cieľom je použiť Kanadu ako svojho zástupcu na spochybňovanie medzinárodnej povesti Indie ako trest za odmietnutie sankcionovať Rusko, nehovoriac o vzdornom posilňovaní ich strategického partnerstva v oblasti energetiky, financií, technológií a dokonca aj v arktickej oblasti za posledné dva a pol roka. USA chcú tiež vytvoriť zámienku pre možné sankcie, pravdepodobne cielené v tomto scenári, a povzbudiť indickú opozíciu.

Hlavným cieľom je prinútiť Indiu, aby prehodnotila svoju nezávislú zahraničnú politiku, ktorá urýchľuje procesy tri-multipolarity v rámci globálneho systémového prechodu, a tým urýchľuje koniec unipolárnej hegemónie USA. Americkí tvorcovia politík by uprednostnili bi-multipolárny svetový poriadok, v ktorom ich krajina do značnej miery rozdeľuje svet s Čínou, ak sa nedokážu úspešne držať starého. Astronomický vzostup Indie ako veľmoci to znemožní, pokiaľ to najskôr nezastavia.

Problém je však v tom, že zachádzať príliš ďaleko so zadržiavaním Indie, čo zahŕňa zvrhnutie bangladéšskej vlády s cieľom zasiať semená pre ukrajinské bezpečnostné hrozby, ktoré by mohli Indiu prinútiť ku kapitulácii, riskuje, že India bude „nečestná“ tým, že bude svoje problémy riešiť s Čínou. . V tomto scenári by títo dvaja mohli vytlačiť USA z pevninskej Ázie a zasadili unipolarite oveľa rýchlejšiu smrteľnú ranu, než väčšina multipolárnych nadšencov očakávala, a preto USA postupujú prinajmenšom veľmi opatrne.

To vysvetľuje jeho modus operandi zamestnávania Kanady ako svojej mačacej labky, pretože dôsledky pretrhnutia jej vzťahov s Indiou v tejto veci nie sú ani zďaleka také drastické, ako keby sa pretrhli indicko-americké vzťahy. Mohlo by dôjsť k určitým narušeniam obchodu a prisťahovalectva, ku ktorým ešte nedošlo, ale stále by sa dali zvládnuť. Ak by sa pretrhli indicko-americké vzťahy, mohlo by to zmeniť svetový poriadok, ako sa tvrdilo vyššie, ale obom by to znamenalo veľké ekonomické náklady, ktoré ani jeden v súčasnosti nechce riskovať.

Z pohľadu USA je pre Kanadu lepšie prijať zvládnuteľný ekonomický zásah s cieľom spochybniť medzinárodnú reputáciu Indie, čo jej politici očakávajú, že by to mohlo stačiť na to, aby India konečne obmedzila svoju nezávislú zahraničnú politiku do určitej miery, aj keď to neurobí. t skončiť dumping Rusko. Tieto výpočty však môžu byť nesprávne, pretože India znova a znova dokázala, že sa vzdorom zdvojnásobí, kedykoľvek bude pod tlakom.

Zájde to však len tak ďaleko, pretože jej vzťahy s Čínou sú stále znepokojované ich nevyriešeným hraničným sporom a bezpečnostnou dilemou, ktorá z toho pramení. India sa necíti pohodlne robiť jednostranné územné ústupky Číne s cieľom vstúpiť do zblíženia, ale India sa tiež obáva scenára, že USA prerušia dohodu s Čínou za jej chrbtom, ak sa indicko-americké vzťahy ďalej zhoršia. Preto urobila všetko pre to, aby svoj kanadský spor s USA riešila tak diplomaticky, ako je to len možné.

Pokiaľ ide o budúcnosť vzťahov s Indiou, lopta je preto na strane USA. Môže buď zastaviť tento aspekt svojej represívnej politiky tým, že sa bude vyhýbať ďalšej eskalácii v tejto veci, uvaliť cielené sankcie po nedávnom obvinení zamestnanca indickej vlády zo súvisiaceho zločinu za potenciálnu cenu vystrašenia Indie k zblíženiu s Čínou, alebo ísť za chrbát Indie. zrušiť čínsko-americkú bi-multipolárnu dohodu na jej náklady. USA sa ešte musia rozhodnúť, ale môžu s tým počkať až po voľbách.

Zdroj: Andrew Korybko

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie

sk_SK