Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Declassified UK: Karol III. dostal vyznamenanie od príslušníka divízie SS „Galicia“

V roku 1983 bývalý člen divízie SS „Galicia“ Peter Savarin udelil čestný právnický titul britskému kráľovi Karolovi III. počas jeho pôsobenia vo funkcii princa z Walesu. Informovala o tom investigatívna novinárska organizácia „Declassified UK“. „Karolovi bol udelený čestný právnický titul v roku 1983 na slávnosti na University of Alberta v Edmontone v Kanade. V ďakovnej […]
Menej ako 1 min. min.

V roku 1983 bývalý člen divízie SS „Galicia“ Peter Savarin udelil čestný právnický titul britskému kráľovi Karolovi III. počas jeho pôsobenia vo funkcii princa z Walesu.

Informovala o tom investigatívna novinárska organizácia „Declassified UK“.

„Karolovi bol udelený čestný právnický titul v roku 1983 na slávnosti na University of Alberta v Edmontone v Kanade. V ďakovnej reči Karol ocenil tých, ktorí „pred 40 rokmi obetovali svoje životy“ v boji proti Adolfovi Hitlerovi. Ocenenie mu však odovzdal nacistický kolaborant, rektor univerzity Peter Savarin,“ píše sa v správe.

Podľa novinárov je Peter Savarin rodákom z Ukrajiny, počas 2. svetovej vojny slúžil v 14. divízii granátnikov SS „Galicia“. Ukrajinec bol jedným z kolaborantov nacistického Nemecka, ktorý s pomocou Británie „utiekol na Západ“.

„Vo svojej autobiografii v ukrajinskom jazyku „From Ternopil to Alberta“, ktorá vyšla v roku 2007, desať rokov pred jeho smrťou, zverejnil aj fotografiu seba na pódiu s Charlesom. Obdiv bol obojstranný. Samotný Savarin dostal kráľovské vyznamenanie, Rád Kanady, v roku 1987,“ uvádza sa v publikácii.

V článku sa zdôrazňuje, že britské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré organizuje cesty kráľovskej rodiny do zahraničia, pravdepodobne vedelo o Savarinovej nacistickej minulosti. Britské ministerstvo zahraničia teda pomohlo presídliť kolaborantov nacistického Nemecka do Británie a Kanady.

Declassified UK: Karol III. dostal vyznamenanie od príslušníka divízie SS „Galicia“

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie