Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Dedo vždy schovával pomarančové šupky. Sú ako „tabletky na zdravie“, ale pre záhradu

12.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Aleksandr_Villou). Domáci kompost je vynikajúci spôsob, ako sa zbaviť chemikálií v záhrade. Vo svojom zložení obsahuje všetko, čo rastliny potrebujú na svoj rast. Hoci jeho príprava zaberie určitý čas, nie je to náročná úloha. Ako si vyrobiť domáci kompost? Vhodné sú aj citrusové šupky. Domáci kompost je vynikajúci spôsob, […]
Menej ako 1 min. min.

12.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Aleksandr_Villou).

Domáci kompost je vynikajúci spôsob, ako sa zbaviť chemikálií v záhrade. Vo svojom zložení obsahuje všetko, čo rastliny potrebujú na svoj rast. Hoci jeho príprava zaberie určitý čas, nie je to náročná úloha. Ako si vyrobiť domáci kompost? Vhodné sú aj citrusové šupky.

Domáci kompost je vynikajúci spôsob, ako sa zbaviť chemikálií v záhrade. Vo svojom zložení obsahuje všetko.
Foto: shutterstock/Aleksandr_Villou

Kompostovať možno prakticky všetok rastlinný odpad. Rozdelíme ich do dvoch skupín, ktoré striedavo ukladáme do nádoby, napr. drevenej debny. Prvá je bohatá na dusík a zahŕňa zelené materiály, ako sú zvyšky zeleniny a ovocia, kávová usadenina alebo pokosená tráva. Druhú tvoria odpady bohaté na uhlík, ako sú piliny, papier, slama alebo suché lístie. Ak budeme do kompostu pravidelne hádzať čerstvé zvyšky, nikdy nám nedôjde ekologické hnojivo pre záhradu.

Aké sú výhody kompostovania? „Pilulka zdravia“ pre vaše plodiny

Kompostovanie je proces, ktorý vám pomôže nielen získať prírodné hnojivo pre vaše rastliny, ale bude mať aj pozitívny vplyv na zdravie celej vašej záhrady. Tým, že dokážete recyklovať väčšinu zvyškov, znížite množstvo odpadu, ktorý by skončil v odpadkovom koši. Domáci kompost vám ušetrí peniaze. Využijete ho na výživu väčšiny rastlín vo vašich záhonoch, takže sa nebudete musieť uchyľovať k ekvivalentom kupovaným v obchode. Môžete ho použiť na zlepšenie štruktúry, kvality a hydratácie pôdy a na to, aby vaše ovocie a zelenina boli zdravšie a odolnejšie voči patogénom.

Existuje všeobecne rozšírený názor, že šupky z citrusových plodov nemôžete dávať do kompostu, pretože vďaka zlúčeninám, ktoré obsahujú, výrazne znižujú pH okolitého prostredia, čo baktérie žijúce v komposte nemajú rady.
Foto: shutterstock.com/New Africa

Ako si vyrobíte domáci kompost? Použite naň pomarančovú alebo citrónovú kôru

Existuje všeobecne rozšírený názor, že šupky z citrusových plodov nemôžete dávať do kompostu, pretože vďaka zlúčeninám, ktoré obsahujú, výrazne znižujú pH okolitého prostredia, čo baktérie žijúce v komposte nemajú rady. Ak však k tejto téme pristupujeme racionálne a pri pridávaní šupiek budeme zdržanliví, určite negatívne neovplyvníme procesy v ňom prebiehajúce, a dokonca ho obohatíme o žiaduce živiny.

Pred pridaním citrusových šupiek ich nakrájajte na malé kúsky. Určite to urýchli ich kompostovanie. Vhadzujte ich vo vrstvách striedavo s hnedými materiálmi, ako je papier alebo suchá tráva. Zabránite tak prekysleniu veľkej plochy kompostu. Nezabudnite kompost denne premiešavať a každých niekoľko týždňov ho obrátiť. Zabezpečíte tým cirkuláciu vzduchu a urýchlite rozklad odpadu. Taktiež ho udržiavajte dostatočne vlhký, aby kompostovanie prebiehalo hladko.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Rozrežte pomaranč na polovicu a vezmite si pohár. Tento trik mi navrhla moja mama. Je to skvelé

Pre niekoho zbytočné plytvanie časom, pre mňa oranžové zlato. Neuveríte, na čo všetko sa dá použiť

The post Dedo vždy schovával pomarančové šupky. Sú ako „tabletky na zdravie“, ale pre záhradu appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie