Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Dedolarizace: BRICS je připraven dát dolaru vale

Na nadcházejícím zasedání BRICS v Rusku bude mít nejvyšší prioritu agenda dedolarizace a budou přijaty kroky k dalšímu snížení závislosti na americké měně v přeshraničním obchodě mezi zeměmi. BRICS v současné době zkoumá strategie, jak omezit používání dolaru v celosvětových podnikových transakcích. Náměstek Ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov v nedávném rozhovoru prozradil, že agenda dedolarizace […]
Menej ako 1 min. min.

Na nadcházejícím zasedání BRICS v Rusku bude mít nejvyšší prioritu agenda dedolarizace a budou přijaty kroky k dalšímu snížení závislosti na americké měně v přeshraničním obchodě mezi zeměmi. BRICS v současné době zkoumá strategie, jak omezit používání dolaru v celosvětových podnikových transakcích.

Náměstek Ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov v nedávném rozhovoru prozradil, že agenda dedolarizace bude mít na summitu BRICS v roce 2024 hlavní slovo. Podle jeho slov bude aliance po summitu silnější a uvede rozvojové země do „zcela nové hry“, což bude znamenat „velký okamžik“ summitu.

„Představa multipolárního světa je klíčem k dedolarizaci, kdy se země BRICS zbaví závislosti na americkém dolaru,“ řekl. Rjabkov vyjádřil naději, že země BRICS posunou loď a budou pokračovat v pokrocích „směrem k lepšímu světu.“

„Po dokončení třetiny našeho předsednictví se země BRICS rychle etablovaly jako impozantní síla na globální scéně a rozhodující účastník neustále se měnícího globálního prostředí,“ prohlásil.

Summit BRICS 2024
Summit BRICS 2024 se bude konat v Ruské Kazani od 22. do 24. října. Na šestnáctém summitu fórum BRICS přivítá jako nové členy Etiopii, Spojené arabské emiráty (SAE) a Egypt. Nadcházejícího summitu se může zúčastnit také Saúdská Arábie, ale pouze v případě, že s tím království vysloví souhlas.

KSA již pozvání k účasti obdržela, ale zatím neoznámila, zda se hodlá připojit. Vstup Saúdské Arábie do bloku má potenciál podpořit snahu o dedolarizaci.

V současné době se do dvoustranného obchodu pomocí svých měn zapojuje minimálně dvacet zemí, včetně Brazílie a mnoha států Jihovýchodní Asie. Dokonce i Japonsko, blízký spojenec USA a EU, naznačilo, že pro přeshraniční obchod zvolí místní měnu. Geopolitické rozdělení a jeho ekonomické důsledky urychlily trend odklonu od amerického dolaru.

V únoru loňského roku mediální zdroje tvrdily, že měsíční objem transakcí Čínského jüanu v Rusku poprvé překonal dolar.

Vedle faktoru BRICS lze postupné znehodnocování amerického dolaru jako prostředku globální obchodní operace přičíst také rychle se měnící finanční a obchodní dynamice. Za druhé, USA často porušují svou chartu a uvalují donucovací a jednostranné sankce na země, které se odmítají smířit s jejich expanzivními plány.

Pevný a neústupný postoj USA v několika globálních otázkách vedl k uvalení sankcí na jejich protivníky. Kvůli své devizové výhodě zmrazily USA aktiva mnoha zemí, včetně Ruska a Íránu, které nesouhlasí s jejich globální politikou. Zmrazení Ruských a Íránských aktiv podráždilo země s americkými státními dluhopisy a přimělo je k tomu, aby vyřadily své dolarové podíly.

Vyjádření nesouhlasu se zahraniční politikou USA může vést k zabavení nebo pozastavení aktiv. Je nutné mít alternativní místo pro uložení těchto aktiv. Podle zpráv Saúdská Arábie, významný vývozce ropy na Blízkém východě, naznačila, že je ochotna zapojit se do obchodování s použitím jiných měn než amerického dolaru.

Světové rezervy amerického dolaru se snižují
Podle prognóz MMF o složení devizových rezerv (Currency Composition of Foreign Exchange Reserves, COFER) tvořil v uplynulém desetiletí americký dolar více než 70 % devizových rezerv centrálních bank. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 však jeho podíl klesl na 58,36 %.

Čína, druhá největší světová ekonomika, rychle snižuje své vlastnictví amerických státních dluhopisů a současně zvyšuje své zlaté rezervy. Podle údajů, které ve středu zveřejnilo Americké ministerstvo financí, se Čínské vlastnictví amerických státních dluhopisů snížilo na 775 miliard USD poté, co v únoru zaznamenalo pokles o 22,7 miliardy USD a v lednu o 18,6 miliardy USD. V únoru zůstala Čína druhým největším držitelem amerického státního dluhu. Od dubna 2022 se však Čínská držba amerického vládního dluhu pohybuje pod hranicí 1 bilionu dolarů.

S nástupem globálního trendu dedolarizace urychlila řada zemí proces diverzifikace svých rezerv tím, že zvýšila své zlaté zásoby a přijala místní měny pro mezinárodní transakce.

Podle údajů zveřejněných Čínskou lidovou bankou vzrostly Čínské zlaté rezervy v prvním čtvrtletí roku 2024 na 2264,87 tuny z 2235,39 tuny ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023. Centrální banka země drží nebo kontroluje její zlaté rezervy.

Čínské devizové rezervy dosáhly v březnu 2024 rekordní výše 3,246 bilionu dolarů a jsou tak největší na světě. V únoru 2024 zaznamenaly výrazný nárůst o 19,8 miliardy dolarů, čímž překonaly očekávání trhu. Tento růst přispěje k udržení celkové stability devizových rezerv země.

Zajímavé je, že spojenec USA, Japonsko, se také zbavuje dolaru právě kvůli poklesu Americké ekonomiky a směnných kurzů, a to vzhledem k ohromujícímu vnitřnímu i vnějšímu zadlužení. K 1. květnu 2024 prodalo Japonsko americké dluhopisy v hodnotě přibližně 35 miliard dolarů oproti 25 bilionům dolarů na trhu amerických státních dluhopisů. V loňském roce Japonští investoři prodali americké akcie za rekordních 30,8 miliardy dolarů, což je nejvíce od roku 1977.

V lednu 2024 drželo Japonsko americké cenné papíry v hodnotě 1,15 bilionu dolarů, což z něj činí největšího držitele neamerických státních cenných papírů. Druhým největším zahraničním držitelem amerického dluhu je Čína, která měla k 21. dubnu 2024 v cenných papírech 775 miliard dolarů. Třetím největším držitelem je Spojené království s dluhopisy cenných papírů v hodnotě 700,8 miliardy USD. Poměr dluhu USA k HDP je nyní 134 % a stále stoupá, protože dluhy USA rostou mnohem rychleji než HDP.

Čínská ekonomika překonala ekonomiku USA a jejich spojenců
Čínští finanční odborníci tvrdí, že ačkoli se tempo růstu nominálního HDP v USA jeví jako příznivé, část tohoto růstu pohání značná inflace, což vede ke kumulaci rizikových faktorů v celé americké ekonomice. Podle nich nyní převládá tendence diverzifikovat škálu zahraničních aktiv.

Vzhledem k tomu, že rozvíjející se ekonomiky, zejména Čína, předstihují USA a jejich Západní spojence, jejich podíl na světové produkci klesá. Čína, která je hlavním ekonomickým konkurentem USA, se stala hlavním obchodním partnerem pro více než 120 zemí s vývozem v hodnotě přes 23,6 bilionu USD. To má potenciál způsobit, že USA budou v globálním závodě o obchodní dominanci zaostávat.

Za posledních dvacet let vzrostl podíl Číny na světové ekonomice o více než dvě třetiny, z 8,9 % na 18,5 %. Naproti tomu Spojené státy zaznamenaly pokles svého podílu z 20,1 % na 15,5 % z hlediska parity kupní síly, která měří hodnotu měny porovnáním cen konkrétních výrobků.

V roce 2021 měly ekonomiky BRICS, které zahrnují Brazílii, Rusko, Indii, Čínu a Jihoafrickou republiku, větší podíl na celosvětovém hrubém domácím produktu (HDP) v paritě kupní síly než vyspělé ekonomiky skupiny G-7, tedy Spojené státy, Kanada, Spojené království, Německo, Francie, Itálie a Japonsko.

Americké trhy jsou nyní náchylné k výrazným finančním výkyvům v důsledku expanze amerického vládního dluhu. V důsledku toho se několik zemí rozhodlo pro „de-dolarizaci“ jako strategii na ochranu svých ekonomik.

Do února 2023 vzrostl rozpočtový schodek americké vlády na 723 miliard dolarů a převýšil její příjmy. Státní dluh USA ve výši 31,46 bilionu dolarů je výsledkem přetrvávajícího rozpočtového deficitu, který zaznamenal pětinásobný nárůst oproti předchozím dvěma desetiletím. Současná výše celosvětového dluhu činí 235 bilionů dolarů, což znamená exponenciální nárůst, který je za hranicí udržitelnosti.

Prosím, lajkujte, sdílejte a přihlaste se k odběru tohoto kanálu, abychom mohli pokračovat ve sdílení zpráv, kterých se mainstream neodvažuje dotknout. Zůstaňte silní. Tento boj vyhrajeme.

Zdroj

The post Dedolarizace: BRICS je připraven dát dolaru vale first appeared on Akta X.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie