Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Defibrilátory – krabičky zachraňujúce životy: Kde ich nájdeme v Dubnici nad Váhom?

Kardiovaskulárne ochorenia podľa štatistík portálu Eurostat sú hlavnou príčinou úmrtí v Európe. V prípade núdze môže krabička s označením AED výrazne pomôcť – obsahuje prístroj, ktorý môže zachrániť ľudský život, informuje Mesto Dubnica nad Váhom. Automatický externý defibrilátor (AED) je prenosný zariadenie určené nielen pre odborníkov, ale aj pre laikov, ktoré môžu poskytnúť prvú pomoc […]
Menej ako 1 min. min.

Kardiovaskulárne ochorenia podľa štatistík portálu Eurostat sú hlavnou príčinou úmrtí v Európe.

V prípade núdze môže krabička s označením AED výrazne pomôcť – obsahuje prístroj, ktorý môže zachrániť ľudský život, informuje Mesto Dubnica nad Váhom.

Automatický externý defibrilátor (AED) je prenosný zariadenie určené nielen pre odborníkov, ale aj pre laikov, ktoré môžu poskytnúť prvú pomoc pri náhlom zastavení krvného obehu spojeného so zástavou dýchania. V prípade potreby poskytne hlasové inštrukcie a na základe hodnotenia srdcovej činnosti odporučí vhodný výboj.

AED má jediné tlačidlo určené na obsluhu, ktoré sa používa na podanie výboja, ak prístroj určí jeho potrebu. Tieto zariadenia sú často umiestňované v priestoroch s vyšším výskytom ľudí, ako sú nákupné centrá, letiská, športoviská a ďalšie.

V Dubnici nad Váhom je niekoľko verejných AED. Mestská polícia a Hasičský a záchranný zbor Dubnica nad Váhom majú k dispozícii jeden z nich. Ďalšie život zachraňujúce prístroje sú neustále k dispozícii v Zariadení pre seniorov Dubina, vrátane jeho špecializovaného oddelenia v Prejte, a tiež v CSS-AVE Dubnica nad Váhom. Verejné AED nájdeme aj v obchodnom dome Tesco a vo viacerých spoločnostiach na areáli ZŤS. V prípade núdze si nemusíte hľadať prístroj sami – po zavolaní na číslo 155 vám na tiesňovej linke poskytnú informácie o jeho umiestnení v blízkosti.

Ako postupovať pri použití defibrilátora?

Skontrolujte vedomie pacienta oslovovaním a zistite, či dýchajú.

Zavolajte na číslo 155 a poskytnite operátorovi potrebné informácie.

Začnite s resuscitáciou podľa pokynov od operátora na telefóne.

Ak je k dispozícii AED, požiadajte niekoho, aby ho priniesol.

Nalepte elektródy na telo podľa návodu AED a pokračujte v masáži srdca, kým vám prístroj nevyzve k odstúpeniu.

Pokračujte s poskytovaním pomoci až do príchodu záchrannej služby. Počúvajte inštrukcie a zachovajte pokoj.

  Mapu dostupných AED nielen v Dubnici nad Váhom, ale aj naprieč celým Slovenskom nájdete na webovej adrese https://155.sk/mapa-aed/.  

©Slovenský večerník/ilustračné foto

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie