Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Deficit štátneho rozpočtu sa prehlbuje. V máji vzrástol o pätinu na takmer štyri miliardy eur

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu mája tohto roka deficit vo výške 3,977 miliardy eur. Medziročne sa tak hospodárenie štátu zhoršilo o takmer pätinu alebo 657 miliónov eur. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka sa príjmy štátneho rozpočtu na konci mája znížili o 166 miliónov eur (-2,3 percenta) na 7,068 […]
Menej ako 1 min. min.

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu mája tohto roka deficit vo výške 3,977 miliardy eur. Medziročne sa tak hospodárenie štátu zhoršilo o takmer pätinu alebo 657 miliónov eur. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií.

Oproti rovnakému obdobiu minulého roka sa príjmy štátneho rozpočtu na konci mája znížili o 166 miliónov eur (-2,3 percenta) na 7,068 miliardy eur. Výdavky rozpočtu naopak medziročne vzrástli o 491 miliónov eur (4,7 percenta) na 11,046 miliardy eur.

Medziročný rast daňových príjmov predstavoval podľa rezortu financií 537,5 milióna eur alebo deväť percent. “Pozitívny vývoj bol zaznamenaný pri dani z pridanej hodnoty vo výške 222,1 milióna eur, pri dani vyberanej zrážkou vo výške 44,1 milióna eur, pri iných daniach na tovary a služby vo výške šesť miliónov eur, pri daniach z používania tovarov a z povolenia na výkon činnosti vo výške tri milióny eur a pri spotrebných daniach vo výške 1,4 milióna eur,” vyčíslilo ministerstvo financií.

Prekvapujúca kondícia našej ekonomiky v úvode roka sa potvrdila. Viac míňali domácnosti, pridá sa aj priemysel

Osobitný odvod z podnikania v regulovaných odvetviach dosiahol v máji medziročný rast vo výške 174,8 milióna eur a solidárny príspevok z činností v odvetviach ropy, zemného plynu, uhlia a rafinérií dva milióny eur. Daň z príjmov právnických osôb zaznamenala medziročný nárast na úrovni 151,1 milióna eur. Negatívny vývoj bol zaznamenaný pri dani z príjmov fyzických osôb vo výške 63,1 milióna eur, doplnil rezort.

Negatívny vývoj bol tiež v rámci príjmov z rozpočtu EÚ, kde došlo k medziročnému poklesu o 581,1 milióna eur (-94,8 percenta). “Odlišný vývoj skutočnosti za oblasť príjmov za prostriedky EÚ v roku 2024 oproti minulému roku 2023 je spôsobený predovšetkým z dôvodu ukončovania Programového obdobia 2014 – 2020, kedy dôjde k naplneniu príjmov až v priebehu mesiacov august a september 2024 po odoslaní záverečných žiadostí o platbu na EK, predpokladu prijatých ťarchopisov z EK a spracovaných záverečných bilancií programov,” vysvetlilo ministerstvo.

Slovenskému maloobchodu sa v prvom štvrťroku darilo. Dynamika rastu tržieb zrýchlila na dvojročné maximum

V kategóriách výdavkov štátneho rozpočtu súvisiacich s čerpaním prostriedkov z rozpočtu EÚ došlo v máji k medziročnému nárastu o 405,5 milióna eur (44,1 percenta), s čím súvisí aj medziročný nárast výdavkov na spolufinancovanie spoločných programov SR a EÚ o 45,8 milióna eur (32,2 percenta). V kategóriách výdavkov súvisiacich s čerpaním prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti došlo k medziročnému poklesu o 157,9 milióna eur (-71,2 percenta). Platba do rozpočtu EÚ bola medziročne nižšia o 94,3 milióna eur (-23,8 percenta).

“Transfer Sociálnej poisťovni zaznamenal medziročný nárast o 590 miliónov eur (+226,9 percenta),” dodal rezort financií.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie