Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Demokracia je v najväčšom ohrození od svetovej vojny, varoval Biden z Normandie

Temné sily, proti ktorým spojenci bojovali pred 80 rokmi, sú rovnaké ako tie, ktorým čelia dnes. Takéto posolstvo dnes podľa agentúr vyslal americký prezident Joe Biden z osláv 80. výročia vylodenia v Normandii na severe Francúzska s poukazom na ruskú agresiu proti Ukrajine. V prejave pred vojnovými veteránmi v normandskom Colleville-Sur-Mer varoval, že demokracia je […]
Menej ako 1 min. min.

Temné sily, proti ktorým spojenci bojovali pred 80 rokmi, sú rovnaké ako tie, ktorým čelia dnes. Takéto posolstvo dnes podľa agentúr vyslal americký prezident Joe Biden z osláv 80. výročia vylodenia v Normandii na severe Francúzska s poukazom na ruskú agresiu proti Ukrajine.

V prejave pred vojnovými veteránmi v normandskom Colleville-Sur-Mer varoval, že demokracia je v najväčšom ohrození od 2. svetovej vojny.

Biden povedal, že boj Ukrajincov proti ruskej agresii vystihuje ducha dňa vylodenia v Normandii zo 6. júna 1944. Taktiež aktuálny konflikt je podľa neho súčasťou nikdy nekončujúceho boja medzi diktatúrou a slobodou. Ustupovať diktátorom je nemysliteľné, zdôraznil a zároveň vyzdvihol odvahu Ukrajincov.

“Na Ukrajinu vpadol tyran, bojujú s mimoriadnou odvahou, utrpeli veľké straty, ale nikdy neustúpia,” vyhlásil Biden.

Oslavy 80. výročia Dňa D vrcholia. Nikdy nezabudneme, vyhlásil Macron

“Vzdať sa tyranom, podvoliť sa diktátorom je jednoducho nemysliteľné,” povedal tiež na ceremónii, ktorá sa konala na americkom cintoríne v Normandii. “Ak to urobíme, znamenalo by to, že sme zabudli, čo sa stalo tu na tých posvätných plážach,” pokračoval Biden.

Biden pripomenul, že v Normandii preukázali spojenci “nerozbornú jednotu” a tú podľa neho prejavujú aj dnešní spojenci v NATO. To označil za “najväčšiu vojenskú alianciu na svete”, ktorá je viac ako kedykoľvek predtým odhodlaná brániť mier. “Dnes má NATO 32 členských štátov a je jednotnejší ako kedykoľvek predtým,” povedal americký prezident.

“Izolácia nebola odpoveďou spred 80 rokov a nie je odpoveďou ani dnes,” zdôraznil Biden. Medzinárodná koalícia nesmie Ukrajinu ponechať svojmu osudu, inak bude potlačená demokracia a celá Európa bude v ohrození, varoval Biden.

Biden hovoril na ceremónii krátko po tom, ako francúzsky prezident Emmanuel Macron udelil Rad čestnej légie 11 americkým veteránom a jednému britskému veteránovi z druhej svetovej vojny.

“Nemôžeme dovoliť, aby to, čo sa tu odohralo, sa v nasledujúcich rokoch stratilo v tichu,” podčiarkol šéf Bieleho domu. Moderné národy musia byť “hodné ich obete”, uzavrel s poukazom na padlých pri vylodení spojencov na normandských plážach.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie