Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Depresia a rozvoj cukrovky

Vyplýva to z výskumu expertov z Univerzity v Surrey v Spojenom kráľovstve. Správu priniesli agentúry DPA a webová stránka Diabetes UK. „Táto mimoriadne významná štúdia nám prináša nové poznatky o spojitosti genetiky, diabetu druhého typu a depresie a potvrdzuje, že depresia môže prispieť k rozvoju tohto typu diabetu,“ uviedla Elisabet Robertsonová, riaditeľka pre oblasť výskumu […]
Menej ako 1 min. min.

Vyplýva to z výskumu expertov z Univerzity v Surrey v Spojenom kráľovstve. Správu priniesli agentúry DPA a webová stránka Diabetes UK.

„Táto mimoriadne významná štúdia nám prináša nové poznatky o spojitosti genetiky, diabetu druhého typu a depresie a potvrdzuje, že depresia môže prispieť k rozvoju tohto typu diabetu,“ uviedla Elisabet Robertsonová, riaditeľka pre oblasť výskumu v Diabetes UK.

Pomoc pri starostlivosti

Výsledky štúdie podľa Robertsonovej môžu zdravotníkom pomôcť zlepšiť starostlivosť a podporu pre ľudí trpiacich depresiami a zabrániť výskytu ďalších prípadov metabolického ochorenia diabetes mellitus druhého typu (DM 2).

Experti použili genetické údaje státisícov ľudí v Británii a vo Fínsku, ktoré štatisticky analyzovali. Po prvý raz sa potvrdilo, že depresia priamo zvyšuje riziko rozvoja DM 2 a vplyv depresie čiastočne súvisí aj s vyššou telesnou hmotnosťou.

Na základe predchádzajúceho výskumu je známe, že ľudia s DM 2 majú dvakrát vyššiu náchylnosť na depresiu v porovnaní s ľuďmi bez cukrovky, píše Diabetes US. Depresia však nie je rizikový faktor pri cukrovke prvého typu (DM 1), ktorá je spôsobená problémami v imunitnom systéme.

Spoločné gény

„Vedci zaznamenali sedem variácií génov, ktoré prispievajú k rozvoju depresie i DM 2,“ uvádza agentúra DPA. Tieto spoločné gény zohrávajú úlohu pri tvorbe hormónu inzulín a aj pri zápalovom procese v mozgu, podžalúdkovej žľaze či v tukovom tkanive. Zmeny v týchto procesoch môžu pomôcť pri vysvetlení, ako depresia zvyšuje riziko DM 2.

Slovenská diabetologická asociácia (SDIA) uvádza, že depresiou trpí približne 30 % chorých s DM (28 % žien a 18 % mužov). Pätnásť percent chorých so závažnou depresiou zomiera následkom samovražedných pokusov. U pacientov s diabetes mellitus je riziko depresívnej poruchy dvakrát vyššie ako v bežnej populácii.

 

Čo je depresia?

Depresia je podľa SDIA duševný stav charakterizovaný pocitmi smútku, skleslosti, vnútorného napätia či nerozhodnosti spolu s útlmom a so spomalením duševných a telesných procesov, s ochudobnením záujmov a nízkym sebavedomím.

„Viacero klinických prejavov diabetu mellitus sa prelína s prejavmi depresie, ako aj kompenzáciou diabetes mellitus – hlavne smäd, hlad, potenie, tras, točenie hlavy, zmätenosť, únava,“ uvádza asociácia.

 

Ľahšie aj ťažšie formy

Podľa závažnosti sa depresie delia na ľahké, stredne ťažké a ťažké formy. Obdobie, počas ktorého sú prítomné depresívne príznaky, sa nazýva depresívna fáza (epizóda). Môže trvať niekoľko týždňov alebo mesiacov a môže sa v priebehu života viackrát opakovať. Podľa priebehu sa depresie delia na akútne (netrvajú dlhšie ako pol roka), chronické (trvajú viac ako rok). Jestvuje forma depresie, ktorá sa objavuje pravidelne v priebehu zimných mesiacov (sezónna depresia).

(tasr, red)

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie