Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Desaťtisíce ľudí protestovali vo Francúzsku pred voľbami proti krajnej pravici

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v sobotu v Paríži a ďalších francúzskych mestách proti krajnej pravici. Protesty zvolané odbormi, študentskými skupinami a ľudskoprávnymi organizáciami boli zamerané voči strane Národné združenie Marine Le Penovej, ktorá by podľa prieskumov mohla zvíťaziť v blížiacich sa predčasných voľbách. TASR o tom informuje podľa agentúr DPA, AP a Reuters. Na miestach protestov nasadili […]
Menej ako 1 min. min.

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v sobotu v Paríži a ďalších francúzskych mestách proti krajnej pravici. Protesty zvolané odbormi, študentskými skupinami a ľudskoprávnymi organizáciami boli zamerané voči strane Národné združenie Marine Le Penovej, ktorá by podľa prieskumov mohla zvíťaziť v blížiacich sa predčasných voľbách. TASR o tom informuje podľa agentúr DPA, AP a Reuters.

Na miestach protestov nasadili 21-tisíc policajtov vzhľadom na očakávaných zhruba 350-tisíc účastníkov celkovo 150 pochodov. Polícia uviedla, že v hlavnom meste prišlo napriek daždivému a veternému počasiu demonštrovať 75-tisíc ľudí. V celom Francúzsku odhadla počet účastníkov na 217-tisíc.

Euro kleslo na šesťtýždňové minimum, dvôvodom je politická neistota vo Francúzsku

Odborový zväz CGT tvrdil, že Parížom pochodovalo 250-tisíc ľudí a v celej krajine demonštrovalo 640-tisíc ľudí. Parížska polícia hlásila sedem zadržaných osôb. Podľa médií došlo počas viacerých protestných pochodov k poškodzovaniu majetku a konfrontáciám demonštrantov s policajtmi. Demonštrácie sa majú konať aj v nedeľu.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil predčasné voľby po neúspechu svojho centristického tábora v minulotýždňových voľbách do Európskeho parlamentu. Hlasovanie sa uskutoční v dvoch kolách 30. júna a 7. júla.

Prvá séria prieskumov ukázala, že RN by mohla v týchto voľbách zvíťaziť a byť schopná zostavovať budúcu vládu. V najmenej dvoch prieskumoch bola s miernym odstupom druhá ľavicová volebná aliancia Nový ľudový front, a to pred Macronovými centristami.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie