Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Detaily k případu zadrženého teroristy: Chtěl prý zapálit autobusy, ve hře je napojení na Rusko

K teroristickému činu mělo dojít v polovině tohoto týdne. Cizinec, kterého policie v sobotu zatkla, měl ve čtvrtek polít benzínem autobusy na Praze 9. Zapálit je ale nestihl. Z místa utekl a od té doby po něm policie pátrala, píše Deník N. O součinnost v souvislosti s pátráním požádali kriminalisté veřejnost v pátek a dopadli ho […]
Menej ako 1 min. min.

K teroristickému činu mělo dojít v polovině tohoto týdne. Cizinec, kterého policie v sobotu zatkla, měl ve čtvrtek polít benzínem autobusy na Praze 9. Zapálit je ale nestihl. Z místa utekl a od té doby po něm policie pátrala, píše Deník N. O součinnost v souvislosti s pátráním požádali kriminalisté veřejnost v pátek a dopadli ho o den později.

ČTĚTE TAKÉ: Policie dopadla cizince podezřelého z těžkého zločinu. Pohotovost kvůli terorismu platí dál

Při prohledání mobilního telefonu zadrženého policisté zjistili, že byl členem skupiny na sociální síti Telegram. Čtyři zdroje Deníku N potvrdily, že její členové v ní komunikovali právě o žhářských útocích.

„Nelze vyloučit, že to tento muž udělal pouze za úplatu. Dostal pokyn a za peníze se mohl snažit tento útok v Praze 9 udělat,“ uvedl jeden ze zdrojů. Další sdělil, že to je skutečně jedna z verzí, se kterou kriminalisté pracují. Zabývají se také otázkou, kdo za skupinou na sociální síti stojí. Zdroje deníku se shodují, že za ní může být Rusko.

Ruská žhářská chapadla v Evropě

Hypotézu o ruské koordinaci skupiny kriminalisté staví na faktu, že Evropa v poslední době čelí velkému počtu požárů. Jen v Polsku bezpečnostní služby řeší na 900 požárů, za kterými podle tamní tajné služby může stát Rusko, informuje web iDnes.cz.

Podle informací polských zpravodajců měla ruská rozvědka platit lidem až tisíce eur za založení požárů. V poslední době policie našeho východního souseda řešila požáry v továrně na barvy a stavební materiál v Gdaňsku, skladu palet a velkého obchodního centra na okraji Varšavy. Podle polského premiéra Donalda Tuska za žhářskými útoky stojí právě Moskva.

„Aktivita ruských tajných služeb také ve spolupráci s běloruskými je vysoká a nelze si o tom dělat iluze,“ sdělil Tusk. Polské bezpečnostní služby navíc další sabotáže a žhářské útoky překazily. Četným požárům čelí také Pobaltí či Německo.

Právě proto čeští kriminalisté pracovali s verzí, že případ z tohoto týdne může s ostatními souviset. „Kdyby se tyto případy nyní po Evropě neděly, nikdo ani nemusel zbystřit a bylo by to v rovině možného výtržnictví,“ řekl Deníku N zdroj blízký policii. Zda se ale i v tuzemském případě podaří potvrdit napojení na Rusko zatím není jasné. Zdroje se shodují, že bude náročné zjistit totožnost ostatních členů telegramové skupiny.

Česká policie přepnula do režimu pohotovosti v noci na neděli. Podle informací webu iDnes.cz pracovala s verzí, že může dojít ke žhářskému útoku na infrastrukturu. Všichni policisté tak přešli do režimu „teror“ až do odvolání. Dostali mimo jiné nařízeno si všímat všech podezřelých osob, které se budou pohybovat zejména v okolí autobusových a vlakových nádraží, pozornosti neunikla ani obchodní centra.

V pondělí se v souvislosti s případem sejde Bezpečnostní rada státu. Veřejnost se následně dozví detaily na tiskové konferenci, sdělila policie.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Drama v pražském metru: Mladík vytáhl pistoli na jiného pasažéra, incident zachytily kamery

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie