Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Detoxikuje telo a zlepšuje trávenie. Cenný zdroj vitamínov nesprávne končí v koši

Zelenina, ktorá je zdanlivo dobre známa, dokonca by sa dalo povedať, že bežná. Ale je to naozaj tak? Domáca mrkva nás môže ešte mnohým prekvapiť. Pri príprave jedál s jej použitím si nie každý uvedomuje možnosti využitia jej listov. Pritom mrkvové listy sú nielen jedlé, ale sú aj po okraj nabité cennými vlastnosťami. Jej konzumáciou […]
Menej ako 1 min. min.

Zelenina, ktorá je zdanlivo dobre známa, dokonca by sa dalo povedať, že bežná. Ale je to naozaj tak? Domáca mrkva nás môže ešte mnohým prekvapiť. Pri príprave jedál s jej použitím si nie každý uvedomuje možnosti využitia jej listov. Pritom mrkvové listy sú nielen jedlé, ale sú aj po okraj nabité cennými vlastnosťami. Jej konzumáciou si prečistíte organizmus a zlepšíte trávenie.

Ako chutia mrkvové listy?

Výhodou mrkvových listov je ich veľká kulinárska všestrannosť. Hodia sa na zvýraznenie chuti večerných jedál alebo na doplnenie zdravých smoothies. Už vieme, že mrkvové listy sú jedlé. Zaujíma vás, ako chutia? Najlepšie je vyberať si zeleninu z mladej zeleniny.

Listy mrkvy sa vyznačujú mierne horkou chuťou, preto sa ich oplatí zavádzať do jedál postupne, v malých dávkach, aby ste si našli svoj vlastný kulinársky zlatý stred. Cennou informáciou je skutočnosť, že chuť listov sa teplom zmierňuje a horkosť sa stáva menej výraznou. Ak ich chcete používať surové, môžete listy predtým nakrátko vložiť do vriacej vody a potom ich zaliať studenou vodou.

Už nikdy sa na ne nebudete pozerať ako na odpad

Je čas pozrieť sa na vlastnosti mrkvových listov. Stavíme sa, že keď ich spoznáte, prestanete sa na listy pozerať ako na kuchynský odpad, ktorého jediným účelom je skončiť v odpadkovom koši.

Je to produkt bohatý na vlákninu, takže zlepšuje trávenie a činnosť čriev. Odporúča sa zaradiť ho do jedál, keď chcete očistiť telo od toxínov. Vďaka vitamínom A a C má pozitívny vplyv na imunitný systém, pokožku a zrak.

Zelené listy sú bohaté aj na vitamín K, ktorý je nevyhnutný pre správnu zrážanlivosť krvi. Obsahuje aj vápnik a horčík, ktoré sú zodpovedné za silné kosti a svaly. Čerešničkou na torte je draslík, ktorý pomáha udržiavať krvný tlak na správnej úrovni.

Ako uskladniť mrkvové listy?

Najlepšie chutia čerstvé, ale nič vám nebráni skladovať ich v chladničke. Mali by byť pevne uzavreté v nádobe na potraviny alebo zabalené v mierne vlhkej utierke. Mrkvové listy sú vhodné na zmrazenie, takže si môžete zásoby v kuchyni uchovať dlhšie a siahnuť po nich vo vhodnom čase.

Mimoriadna chuť – na čo všetko sa dajú mrkvové listy použiť?

Nenápadné listy sú prekvapivé najmä z hľadiska ich všestrannosti. Ich zaradením do receptov zvýšite výživovú hodnotu svojich jedál a zároveň obohatíte ich chuť. Čo robiť s mrkvovými listami?

Môžete ich použiť podobne ako petržlen. Dobre sa hodia ako korenie do šalátov a polievok. Hodia sa k inej zelenine, ale aj k orechom a syrom.

Pridajte ich do hrnca počas varenia vývaru. Uvoľnia svoju arómu, čím sa vývar stane aromatickejším.

Šejky a smoothies ovládli svet zdravých občerstvení. Mrkvové listy sú ideálne do kompozícií na báze zelenej zeleniny a ovocia, ktoré po rozmixovaní vytvoria výživný a zdravý nápoj.

Pesto z mrkvových listov chutí výborne s čerstvým chlebom a cestovinovými pokrmami. Použite ho ako nefalšovaný dip na surovú zeleninu a chrumkavé občerstvenie. Stačí, ak mangold zmiešate s olivovým olejom, cesnakom, citrónovou šťavou a parmezánom. Pesto by malo byť husté a pikantné.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie