Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Dezinformácie pred eurovoľbami: stále dominuje vojna na Ukrajine

Na sociálnych sieťach sa šírila aj nesprávna informácia, že na Ukrajine bojujú príslušníci francúzskej cudzineckej légie. Správa pochádza z článku Stephena Bryena, zverejneného na hongkonskej stránke Asia Times. Odvoláva sa na nedôveryhodné zdroje, ktoré v minulosti šírili ruskú propagandu. Informácie poprelo aj Francúzsko. Častou témou diskusie medzi kandidátmi do europarlamentu je aj vojna na Ukrajine. Jeden z kandidátov […]
Menej ako 1 min. min.

Na sociálnych sieťach sa šírila aj nesprávna informácia, že na Ukrajine bojujú príslušníci francúzskej cudzineckej légie.

Správa pochádza z článku Stephena Bryena, zverejneného na hongkonskej stránke Asia Times. Odvoláva sa na nedôveryhodné zdroje, ktoré v minulosti šírili ruskú propagandu. Informácie poprelo aj Francúzsko.

Častou témou diskusie medzi kandidátmi do europarlamentu je aj vojna na Ukrajine. Jeden z kandidátov šíril nesprávnu informáciu, že Nemecko sľúbilo Kyjevu deportáciu mužov spĺňajúcich podmienky mobilizácie. Pravdou je opak: nemecká vláda sa opakovane zaviazala, že ukrajinských mužov o status utečencov nepripraví.

Posledný častý dezinformačný naratív sa týkal návrhu zákona o mimovládnych organizáciách. Zástupcovia koalície sa snažili návrh brániť nutnosťou harmonizácie s európskou legislatívou, čo však nie je pravda.

Tieto zistenia prináša druhý prieskum Central European Digital Media Observatory, týkajúci sa eurovolieb. Pokrýva všetky krajiny Vyšehradskej štvorky.

Informačná vojna Ruska

Štyridsať dva percent Slovákov si myslí, že v súvislosti s vojnou na Ukrajine sú stredoeurópske krajiny arénou informačnej vojny Ruska voči Západu. Tridsať päť percent si myslí, že informačná vojna je len zámienkou, aby mohli západné vlády obmedzovať slobodu slova.

Vnímanie informačnej vojny v súvislosti s vojnou na Ukrajine [CEDMO]

Von der Leyenová na čele budúcej Komisie

Až 38 percent Slovákov súhlasí s tým, aby Ursula von der Leyen pokračovala na čele Európskej komisie, proti je 33 percent. Vo vyšehradskom regióne je jej podpora najväčšia na Slovensku a v Maďarsku.

Pokračovanie Ursuly von der Leyen na čele Európskej komisie [CEDMO]

Prieskum bol realizovaný medzi 28. marcom až 3. aprílom, na Slovensku sa na ňom zúčastnilo 1006 respondentov. Prieskum dezinformačných naratívov zahrnul prvých päť mesiacov roka 2024.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie