Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Digitální peněženka je prvním krokem: Jak Estonsko vybudovalo svůj digitální stát

Pokud někdo věří tvrzení EU, že digitální identita, která se již v mnoha evropských zemích vydává, bude dobrovolná, pak by se měl ze své naivity hezky rychle probudit. Je jisté, že vzorem pro plošné zavedení eID bude právě Estonsko, kde se ID používá již 20 let a vše bylo dovedeno do takřka úplné dokonalosti. Zavádění […]
Menej ako 1 min. min.

Pokud někdo věří tvrzení EU, že digitální identita, která se již v mnoha evropských zemích vydává, bude dobrovolná, pak by se měl ze své naivity hezky rychle probudit.

Je jisté, že vzorem pro plošné zavedení eID bude právě Estonsko, kde se ID používá již 20 let a vše bylo dovedeno do takřka úplné dokonalosti.

Zavádění digitálních identit je nezbytné pro pozdější zrušení hotovosti a zavedení bezhotovostní společnosti pod digitální diktaturou.

Bez povinné ID nebude možné zavést CBDC a zároveň zrušit hotovost. I to je důvod proč na to nyní velmi spěchá nejen EU, ale i mnoho zemí po celém světě.

Důležité zřejmě bude vnutit ID lidem jako výhodu – a to nejen s ohledem na pohodlí. Mladí pak budou v tomto vyrůstat a ID pro ně bude něčím zcela běžným.

Bez ID zároveň časem už nic nevyřídíte, nebudete mít ani přístup na mnohá místa – bude jednoduše fungovat podobným způsobem jako digitální očkovací průkaz, který bude mimochodem součástí onoho ID.

Zde je jasné přiznání toho, jak přesně funguje transformace bankovnictví a správy věcí veřejných a registrace občanů do jejich plně biometrického schématu digitální identity.

Estonsko má být vzor všem ostatním zemím –  a to nejen v Evropě…

Erika Piirmetsová byla digitální občankou již od dětství. Když koncem 90. let nastoupila do základní školy v Estonsku, její třída přešla z papírových na digitální diáře.

Na střední škole se poprvé setkala s digitálním státem, když se online přihlásila na národní zkoušky. Nikdy nepodepsala fyzickou pracovní smlouvu ani neviděla papírové daňové přiznání a při volbách hlasuje elektronicky.

Estonsko je nyní domovem tisíců občanů, kteří považují digitální technologie za výchozí. Pobaltský stát s 1,3 miliony obyvatel se stal vzorem pro digitalizaci státních služeb po celém světě.

Podle Piirmetsové, která nyní pracuje jako poradce pro digitální transformaci pro tamní e-governmentovou agenturu eEstonia, však země neplánuje skončit.

Vláda v současné době pracuje na nových mobilních aplikacích a službách pro digitální identitu, včetně odpovědi země na Evropskou peněženku digitální identity (EUDI), pokus EU přinést ověřování identity každému občanovi na kontinentu.

„Pravděpodobnost, že lidé nebudou používat elektronickou identitu, je poměrně nízká, protože jsme tak vyspělá digitální vláda,“ říká Piirmetsová pro Biometric Update.

 

Rychlý úspěch Estonska v digitalizaci je způsoben brzkým zavedením elektronických průkazů totožnosti na počátku 21. století. Země učinila politické rozhodnutí, aby byla ID povinná, aby dosáhla kritického zavádění eID v době, kdy neexistovaly žádné digitální služby, které by dokázaly přilákat lidi.

Dnes země umožňuje svým občanům vykonávat téměř jakoukoli státní službu online – poslední věc, kterou Estonci nemohou udělat online, je rozvod, ale i to se do konce roku 2024 změní.

Mezitím vláda vyvinula metody ověřování nad eID, včetně Mobile ID na SIM kartě a Smart-ID, soukromé aplikace vydané společností SK ID Solution, která funguje na předem ověřeném zařízení.

V roce 2014 země začlenila do svého systému digitální identity také e-pobyt pro občany Estonska.

Estonský ekosystém digitálních ID se chystá získat ještě více možností. V loňském roce se země pokusila spustit aplikaci nativní peněženky s názvem mRiik shromažďující vládní služby.

Aplikace byla vytvořena ve spolupráci s Ukrajinou s využitím jejich zkušeností při vytváření jejího systému elektronické správy Diia, který se opírá o verzi estonského distribuovaného systému interoperability X-Road.

Kvůli problémům s nekompatibilitou a právním překážkám byl mRiik opuštěn, ale stát pracuje na nové aplikaci, která by měla spatřit světlo světa letos v létě. Její jméno je stále neznámé.

„Již máme biometrické pasy a nyní se také snažíme digitalizovat dokumenty takovým způsobem, aby byly průkazy totožnosti, pasy, různé dokumenty, certifikáty právně životaschopné,“ říká Piirmetsová.

„Za tímto účelem měníme zákon, ale také přijímáme nebo se snažíme zavést elektronické identity do formátu aplikace.“

Další připravovanou aplikací je digitální peněženka kompatibilní s Evropskou unií, kde lze ukládat přihlašovací údaje a dokumenty – poskytovatel dat.

Společnost Cybernetica pro digitální identitu, která uzavřela partnerství s Idemií, v současné době vytváří rozhraní této peněženky.

EU v současné době pracuje na vytváření standardů pro datovou interoperabilitu přes hranice a budování datových prostorů, což je pokus kontinentu vytvořit jednotný trh pro data.

Estonsko předvádí jeden příklad s elektronickými recepty, které umožňují lidem nakupovat léky v zemích jako Finsko, Polsko, Chorvatsko, Portugalsko, Španělsko a Řecko.

Dalším pilotním projektem jsou akademické certifikáty s Francií, které by umožnily přesun údajů o vzdělání přes hranice, kdykoli se student hlásí na univerzitu. Ministerstvo hospodářství a komunikace také buduje rámec pro ekonomická data v reálném čase.

„Toto jsou současné bilaterální pilotní projekty, které se odehrávají, ale je to všechno o politické vůli,“ říká Piirmetsová.

Země přijímají tato řešení pomalu a opatrně, protože neexistuje jedna konkrétní platforma pro evropskou výměnu dat, dodává. Ale řešení se již připravuje.

„Jdeme krok za krokem a mít digitální peněženku je prvním krokem,“ říká Piirmetsová.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie