Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Divadlo Falangir: Stmieva sa

Divadlo Falangir uviedlo v predvečer prvého mája v malackom kine svoju najnovšiu inscenáciu s názvom Stmieva sa. Už predtým ju ochotnícki mladí herci odpremiérovali v Kostolišti v závere minulého roka. Ide o dospelých hercov, ktorí sú s divadlom spätí od detských čias a kedysi patrili do Štúdia mladých na hambálku (neskôr sa k nim pridalo aj niekoľko mladších hercov). Umelecky sa im venuje Beáta […]
Menej ako 1 min. min.

Divadlo Falangir uviedlo v predvečer prvého mája v malackom kine svoju najnovšiu inscenáciu s názvom Stmieva sa. Už predtým ju ochotnícki mladí herci odpremiérovali v Kostolišti v závere minulého roka. Ide o dospelých hercov, ktorí sú s divadlom spätí od detských čias a kedysi patrili do Štúdia mladých na hambálku (neskôr sa k nim pridalo aj niekoľko mladších hercov). Umelecky sa im venuje Beáta Reifová a na spoluprácu pozývajú aj ďalších umelcov.

          Divadlo Falangir tvoria aj ďalšie tri zoskupenia mladých hercov. Dohromady ich je až okolo šesťdesiat.Najmladšiu skupinku tvoria deti od 6 do 11 rokov. Tí sú tiež úspešní. Začiatkom mája vyhrali krajskú prehliadku divadiel poézie Hviezdoslavov Kubín a postúpili na celoštátnu prehliadku.

          Dnes však bude reč o predstavení Stmieva sa. Herci ho venovali svojmu zosnulému kamarátovi a hereckému kolegovi Jakubovi Lepišovi, ktorý bol aj pri začiatkoch tvorby tohto predstavenia. Inscenácia Stmieva sa je autorským počinom divadla a nemá explicitnú príbehovú linku. „Je to reťaz situácií, síce ukotvených v mimodivadelnej realite, ale všetky mizanscény sú budované na to, aby cez rôzne komunikačné kanály, dokonca aj cez čuch, vyvolali v divákoch pocity, ktoré v konečnom dôsledku vytvoria komplexnú emóciu čo najviac podobnú stavu vyhorenia, lebo o ňom a neoficiálnej diagnóze č. Z 73.0 je samotné predstavenie,“ prezrádza hosťujúci režisér Karol D. Horváth. Spolupracoval aj na predstavení Veľká killovačka, ktoré bolo akýmsi predskokanom v podaní tínedžerského zoskupenia Divadla Falangir.

          Ochotnícka herečka Kristína Reifová nám prezradila viac o tvorbe predstavenia: „Po dlhšom čase sme sa stretli v divadle už ako absolventi vysokých škôl, stáží, s prvými pracovnými skúsenosťami v korporátoch a s prekvapením sme zistili, že v takej alebo onakej forme každý z nás prechádzal istou fázou vyhorenia. Vlastne sme potom prišli na to, že tento stav je pre našu generáciu príznačný, chceme o ňom rozprávať a zdieľať ho s publikom. Na to, že je inscenácia o vyhorení, sme sa paradoxne realizáciou predstavenia vzájomne naštartovali. Celý proces tvorby bol veľmi netradičný.“

          Počas predstavenia herci využívajú ako rekvizity masky, ktoré pripravila výtvarníčka  Rozália Habová. Znázorňujú vnútorných démonov, ktorí nás podľa slov K. D. Horvátha najskôr ovládnu a potom dehumanizujú. „Aby sme zachytili subjektívny pocit vyhorenia, využili sme rôzne cesty. Nakrútili sme napríklad videá so sviečkami reagujúcimi na zvuk, absurdné zábery s dronom a truhlou, študovali sme choreografiu tancov Kabuki…,“ vymenúva K Reifová. Predstavenie bolo nominované na celoštátnu prehliadku divadla dospelých Belopotockého Mikuláš, čo je vrcholným podujatím svojho druhu na Slovensku. V uplynulých dňoch sa práve tu stalo Divadlo Falangir absolútnym víťazom prehliadky s priamym postupom na Scénickú žatvu v Martine! Srdečne im blahoželáme k úspechu! Netradičné divadlo z nášho regiónu sa tak predstaví na vrcholnom podujatí divadelnej tvorby.         

Ochotníci už dnes pracujú na novej inscenácii, ktorú plánujú uviesť v novembri a prezradíme, že bude z autorskej dielne Stana Bellana. Do divadelného sveta sa však môžete nechať vtiahnuť aj oveľa skôr prostredníctvom regionálneho divadelného festivalu REGIO POMPA, ktorý sa koná v závere júna (23. – 24. ) a jeho organizáciu má na svedomí taktiež Divadlo Falangir.

Všetkým hercom, recitátorom a tvorivému tímu z Falangiru želáme aj naďalej veľa úspechov a mnoho krásnych chvíľ s divadlom.

Predstavenie podporili:

Bratislavský samosprávny kraj, obec Kostolište, Vrablec s. r. o., AutoSave, s. r. o., Svadobný salón VERA, Pohrebníctvo Ecker, Blažena Rolníková a Alena Gajarská.

Text a foto: N. Jánošová

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie