Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Divoké výhonky paradajok predstavujú problém. Takto ľahko ich môžete odstrániť

28.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Miriam Doerr Martin Frommherz). Každý, kto pestuje paradajky, vie, že sa na nich objavujú divoké výhonky. Sú to bočné prirodzene rastúce výhonky, ktoré je potrebné odstrániť. Ako rozpoznáte divoké výhonky paradajok, ako ich odstránite a čo s nimi urobíte? Vysvetľujeme. Ako rozpoznáte divoké výhonky paradajok, ako ich odstránite a […]
Menej ako 1 min. min.

28.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Miriam Doerr Martin Frommherz).

Každý, kto pestuje paradajky, vie, že sa na nich objavujú divoké výhonky. Sú to bočné prirodzene rastúce výhonky, ktoré je potrebné odstrániť. Ako rozpoznáte divoké výhonky paradajok, ako ich odstránite a čo s nimi urobíte? Vysvetľujeme.

Ako rozpoznáte divoké výhonky paradajok, ako ich odstránite a čo s nimi urobíte?
Foto: shutterstock/Miriam Doerr Martin Frommherz

Divoké výhonky paradajok – čo sú zač?

Divoké výhonky paradajok sú bočné výhonky, ktoré rastú medzi stonkou a listom. Ich rast spôsobuje, že sa krík rozširuje do strán, čo mu uberá energiu potrebnú na to, aby vytvoril dobrú úrodu plodov. Preto sa tieto výrastky nazývajú „vlky“, pretože požierajú cenné rastlinné šťavy, a teda aj paradajky. V Anglicku je ich názov ešte skratkovitejší: nazývajú sa „suckers“. Má to pripomínať pitie rastlinných štiav, pretože mladé výhonky sú veľmi rýchlo rastúce a nenásytné. V prípade paradajok sa môžu nevysaté výrastky dožiť aj kvetov a plodov, ale tie budú veľmi malé a budú obmedzovať plodenie hlavného výhonku.

Ako a kedy odstrániť bočné výhonky paradajok?

Bočné výhonky z paradajok je potrebné odstraňovať počas celej sezóny, pretože sa objavujú pravidelne. Nepoužívajte na to záhradnícke nožnice, pretože rany, ktoré po nich zostanú, môžu prilákať pôvodcov hubových chorôb, ktorí predstavujú veľké nebezpečenstvo pre celý krík. Výrastky odstraňujte ručne, jednoducho ich odlomte. Veľa záleží na tom, ako chcete s kríkom paradajok hospodáriť. Ak má byť jednodomý, vytrhajte všetky výhonky. V prípade dvojdomého porastu sa ponechá jeden bočný výhonok a v prípade trojdomého porastu sa ponechajú dva bočné výhonky.

Bočné výrastky odstraňujte ručne a to odlomením.
Foto: shutterstock/Viktorya Telminova

Odstraňujú sa bočné výhonky zo všetkých paradajok?

Nie zo všetkých paradajok musíte odstrániť bočné výhonky. Nie je to potrebné v prípade kríčkových a kolíkových odrôd, ktoré sú silne kríčkové a majú prirodzenú tendenciu rásť do výšky. Patria k nim aj niektoré cherry paradajky, najmä nízke odrody, u ktorých je prítomnosť bočných výhonkov dokonca žiaduca. Ak vidíte, že pri takýchto odrodách je ker už taký hustý, že slnko nedosiahne všade, zbavte sa radšej listov ako celých výhonkov.

Čo robiť s bočnými výhonkami na paradajkách? Existuje niekoľko možností

Nie každý vie, že sadenice paradajok môžete vypestovať z bočných výhonkov. Stačí, ak odrezané výhonky vložíte do vody, a keď vyklíčia korene, presadíte ich do zeme. Takáto sadenica sa veľmi rýchlo vyrovná veľkosti materskej rastliny. V tomto prípade využívajte veľkú schopnosť zakoreňovania paradajok. Ak nechcete mať v záhrade ďalšie kríky paradajok, môžete si z výhonkov vyrobiť hnojivo, ktorým budete vyživovať iné rastliny. Oddelené výhonky paradajok zalejte vodou v pomere 1:10, teda napríklad kilogram zelene na 10 litrov vody. Celé to zakryte gázou alebo plienkou a odložte na tmavé miesto asi na štyri týždne. Keď sa na povrchu roztoku prestane objavovať pena, kaša je pripravená na použitie. Pred použitím zrieďte 1 liter odvaru s 10 litrami vody. Možno to znie kanibalsky, ale takáto kaša veľmi dobre pohnojí rastúce paradajky a pomôže im zbaviť sa patogénov. Používajte ju raz za dva týždne.

Môžete tiež nasypať 150 g zelenej hmoty do 10 litrov vody, takéto hnojivo po príprave môžete použiť bez riedenia. Na druhej strane, ak nemáte čas na takéto hry, jednoducho nahádžte d kompostu bočné výhonky z paradajok. Týmto spôsobom obohatíte jeho zloženie.

Koktailovým paradajkám nemusíte odstraňovať bočné výhonky.
Foto: shutterstock/RossHelen

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Bočné výhonky vysávajú život z paradajok. Stačí jedna vaša chyba a nebude čo zachraňovať. Rastlina zhnije

Uvarte, ochlaďte a naplňte fľašu. Bohato postriekané paradajky budú bez vošiek

The post Divoké výhonky paradajok predstavujú problém. Takto ľahko ich môžete odstrániť appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie