Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Dlho som bojovala s roztočcami. Boli porazené starou babskou metódou z čias Česko-Slovenska

21.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/smile23). Roztočce sú nočnou morou pre milovníkov rastlín. Žiaľ, domáce podmienky sa im veľmi páčia. Ich existencii napomáha napríklad nedostatočná vlhkosť vzduchu v byte, a to sa v letnej sezóne často stáva. Ako sa zbaviť tohto nenásytného škodcu a zároveň sa tešiť z krásne rastúcich zelených listov monstery? Existuje […]
Menej ako 1 min. min.

21.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/smile23).

Roztočce sú nočnou morou pre milovníkov rastlín. Žiaľ, domáce podmienky sa im veľmi páčia. Ich existencii napomáha napríklad nedostatočná vlhkosť vzduchu v byte, a to sa v letnej sezóne často stáva. Ako sa zbaviť tohto nenásytného škodcu a zároveň sa tešiť z krásne rastúcich zelených listov monstery? Existuje určitá metóda, ktorú úspešne používali naše staré mamy.

Žltnutie listov je jedným z príznakov roztočcov.
Foto: shutterstock/smile23

Roztočce sú obľúbeným škodcom, ktorý sa živí izbovými rastlinami. Ide o voľným okom neviditeľný druh roztočov. Samičky tohto druhu sa v zime sfarbujú do oranžova, čo uľahčuje ich rozpoznanie na pozadí napríklad zelených listov. Dospelí jedinci sú svetlozelení a drobní, prakticky nepozorovateľní. Kde bývajú najčastejšie? Nájdeme ich na spodnej strane listov, v blízkosti hlavných žiliek. Tu kladú vajíčka.

Mikroskopická veľkosť je len zdanie, pretože môže spôsobiť vážne poškodenie našich rastlín. Roztočce vysávajú látky z rastlinných buniek, čo postupne vedie k úplnej degradácii rastliny. Deštrukcia rastlinných buniek vedie k obmedzeniu procesu fotosyntézy a zvýšeniu transpirácie (t.j. aktívnemu odparovaniu vody z nadzemných častí rastlín cez prieduchy, epidermis a lenticely).

Aké sú príznaky, že sa roztočec usadil v kvetináči?

Početné strieborné bodky na rastline. Aby sme ich videli, musíme však použiť lupu.

Žlté bodky na listoch a svetložlté sfarbenie medzi žilkami. Postupom času začnú listy úplne žltnúť a opadávať.

Jemná, ale veľmi hustá pavučina na spodnej strane listu. Dá sa pozorovať aj medzi stonkami, na báze listov a na vrcholoch.

V konečnom dôsledku činnosť roztočcov vedie k smrti rastliny. Rozsah škôd, ktoré tento škodca spôsobil, si všimneme oveľa rýchlejšie ako samotného roztočca. Preto je lepšie byť v strehu a stav rastlín z času na čas preventívne skontrolovať.

Aké rastliny najčastejšie napádajú roztočce?

Rastliny, ktoré sú „chutným sústom“ pre roztočce zvyčajne potrebujú veľmi vysokú vlhkosť vzduchu, ktorú je v byte bez zvlhčovačov ťažké zabezpečiť. Navyše ide o veľmi obľúbené druhy izbových rastlín. Tam patrí:

Monstera

Šeflera

Krotón

Dracaena

Lopatkovec

Ficus

Pieprovec

Palmy

Brečtan

Maranta

Kalatea

Begónia

Jazmín 

Syngónium

Ak sa nám nepodarilo udržať primeranú vlhkosť vzduchu na mieste, kde rastú naše zelené rastlinky, alebo ak sa k nám roztočec dostal na čerstvo zakúpenej rastline, môžeme použiť staré osvedčené metódy, ktoré používali už naše staré mamy a mamy z čias Česko-Slovenska. Pre nedostatok vhodného sortimentu v predajniach sa museli vyrovnať s výrobkami, ktoré mali napr. v kuchyni alebo kúpeľni. Dnes sa tieto metódy vracajú do obľuby. Najmä preto, že nie sú drahé, na rozdiel od mnohých chemikálií v záhradkárskych predajniach.

Stopy po existencii roztočca, t.j. charakteristické pavučiny medzi listami.
Foto: shutterstock/Olya Maximenko

Spôsob, ako sa vysporiadať s roztočcami. Mydlo a voda

Prvým spôsobom je roztok vyrobený z draselného mydla. Roztoče nenávidia draselné mydlo, takže metóda je vysoko účinná. Na prípravu roztoku draselného mydla budeme potrebovať:

1 liter vlažnej vody

3-4 čajové lyžičky draselného mydla

Draselné mydlo rozpustite v litri vlažnej vody a dôkladne premiešajte. Pripraveným roztokom môžeme namočiť čistú handričku a umyť ňou stonky a listy. Roztok môžete naliať aj do rozprašovača a použiť ako sprej. Po ošetrení opláchnite rastlinu hojne vodou. Túto činnosť je najlepšie opakovať každých 5 dní, aby sme sa uistili, že sme roztočce raz a dôkladne vyhubili. Ako preventívne opatrenie sa oplatí používať túto kúru raz týždenne.

Spôsob, ako sa vysporiadať s roztočcami. Cesnak a voda

Cesnak je starým „nepriateľom“ roztočcov. Aby sme sa ich z našich črepníkov zbavili, môžeme použiť napríklad postrek výťažkom z cesnaku. Budeme potrebovať:

30 gramov čerstvého cesnaku

1 liter teplej vody

Uvedené množstvo cesnaku musíme najskôr namočiť na 24 hodín do litra teplej vody. Potom tekutinu preceďte a nalejte do rozprašovača. Nakoniec rastlinu výdatne postriekame. Pre úsporu času si môžeme pripraviť aj postrek s cesnakovým nálevom. Na jeho prípravu pridajte pretlačenú hlavu cesnaku do pohára horúcej vody. Počkáme kým hmota vychladne a rozriedime ju litrom vody. Postrek je pripravený!

RADA! Ako sme spomenuli vyššie, roztočce sú nezvanými hosťami, ktorí sa často objavujú v našich domácnostiach kvôli nákupu nových rastlín. Roztočce sa ľahko šíria do iných rastlín v dome, preto by sme ich pred kúpou novej rastliny mali dôkladne prehliadnuť. Všímajme si v prvom rade stav listov. Keď sa rastlina zdá zdravá, mala by podstúpiť tzv. karanténu. Na nejaký čas by sa mali držať mimo dosahu iných rastlín.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ošetrujte svoje črepníkové kvety týmto čajom. Nakoniec začnú zdravo rásť a kvitnúť

Chcete sadenice monstery úplne zadarmo? Môžete ich získať týmto spôsobom

The post Dlho som bojovala s roztočcami. Boli porazené starou babskou metódou z čias Česko-Slovenska appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie