Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Dmitrij Medvedev: Nadišiel koniec časov koloniálnych mocností

www.slovanskenoviny.sk/rss Bývalý ruský prezident a podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev vo svojom článku v súvislosti s prebiehajúcou radikálnou geopolitickou transformáciou na planéte poukázal na to, že stále viac krajín sa chce zbaviť dedičstva imperializmu. Rastúci počet krajín sa chce zbaviť dedičstva kolonializmu, vyhlásil bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev. Mnohé bývalé imperiálne mocnosti na […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Bývalý ruský prezident a podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev vo svojom článku v súvislosti s prebiehajúcou radikálnou geopolitickou transformáciou na planéte poukázal na to, že stále viac krajín sa chce zbaviť dedičstva imperializmu.

Rastúci počet krajín sa chce zbaviť dedičstva kolonializmu, vyhlásil bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev.

Mnohé bývalé imperiálne mocnosti na Západe uvalili na Rusko bezprecedentné sankcie v súvislosti s konfliktom na Ukrajine, na čo Rusko reagovalo obvineniami na adresu Západu, že pokračuje vo svojej neokoloniálnej politike

Medvedev, ktorý v súčasnosti pôsobí ako podpredseda ruskej Bezpečnostnej rady, sa takto vyjadril vo svojom článku s názvom „Čas koloniálnych mocností sa skončil“ pre ruský denník Rossijskaja gazeta, ktorý bol zverejnený pred sériou medzinárodných podujatí v ruskom meste Vladivostok, ktoré boli venované predsedníctvu Ruska v skupine BRICS.

„Čoraz viac krajín […] sa usiluje žiť vo svete […], ktorý je oslobodený od dedičstva kolonializmu a je založený na […] inkluzívnom multilateralizme, suverenity mierovom spolunažívaní a vzájomnom rešpekte medzi krajinami, ktoré majú odlišné politické a sociálne systémy,“ napísal Medvedev.

Bývalý prezident kritizoval „bezočivé zasahovanie Západu do záležitostí nezávislých štátov“, pričom poukázal na politiku „potizákonných“ sankcií, ktorú prijali USA a ich spojenci, a obvinil Washington z mnohých pokusov o štátne prevraty v zahraničí.

Západné štáty prechádzajú na to, čo označil za „globálny neokolonializmus“, teda snahu vnútiť zvyšku sveta systém nerovných ekonomických a politických vzťahov.

Navrhol tiež vytvorenie medzinárodnej databázy OSN o zločinoch spáchaných koloniálnymi mocnosťami.

Medvedev bol ruským prezidentom v rokoch 2008 až 2012, potom bol do roku 2020 predsedom vlády. Je známy tým, že v súčasnosti vo svojich príspevkoch na sociálnych sieťach prezentuje tvrdý postoj ku konfliktu na Ukrajine, od ktorého sa Kremeľ nikdy nedištancoval.

Ruský prezident Vladimir Putin už pár týžňov po začiatku špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine v roku 2022 oznámil koniec globálnej ekonomickej a politickej nadvlády Západu. „Mýtus západného sociálneho štátu, takzvanej zlatej miliardy, sa rozpadá,“ uviedol s tým, že „celá planéta, ktorá musí platiť cenu za ambície Západu a jeho snahy udržať si miznúcu dominanciu za každú cenu“.

Šéf Kremľa vo februári tohto roku označil za „neokolonializmus“ snahy Západu „udržať si svoju nadvládu“ ekonomickým podmanením iných štátov, ktoré zbavuje suverenity a zároveň im vnucuje cudzie tradície a hodnoty.

Riaditeľ ruskej zahraničnej rozviedky (SVR) Sergej Naryškin v marci tohto roku v súvislosti s konfliktom na Ukrajine vyhlásil, že Rusko vyhrá vojnu nad kolektívnym Západom, keď budú oslobodení všetci, ktorí budú chcieť byť oslobodení. Medzi riadkami tým jasne odkázal, že Ruská federácia bude bojovať dovtedy, kým nebude nielen Ukrajina, ale všetky štáty a ich občania oslobodení spod nadvlády globálneho hegemóna.

V piatok 14. júna 2024 na stretnutí s ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a ďalšími vysokopostavenými ruskými diplomatmi sa ruský líder vyjadril k radikálnym geopolitickým zmenám, ktoré na planéte aktuálne prebiehajú a nezvratne smerujú k vytvoreniu multipolárneho sveta.

„Svet sa rýchlo mení a už nikdy nebude taký, ako predtým. Ani v globálnej politike, ani v ekonomike, ani v technologickej konkurencii. Stále viac štátov sa usiluje o posilnenie suverenity, sebestačnosti, národnej a kultúrnej identity,“ skonštatoval.

Zdroj: rt.com / InfoVojna

Príspevok Dmitrij Medvedev: Nadišiel koniec časov koloniálnych mocností je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie