Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Do 1 litra vody vložte 3 strúčiky cesnaku a zalejte zamiokulkas. Vyklíčia nové výhonky

9.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Lokesh Tiwari). Zamiokulkas je cenený pre svoj elegantný habitus a nízke nároky na pestovanie, vďaka čomu je obľúbenou izbovou rastlinou. Má kožovité, lesklé listy symetricky usporiadané na stonke, ktoré svojím vzhľadom pripomínajú perie. Rastlina je mimoriadne odolná v rôznych domácich podmienkach a je nenáročná na starostlivosť. Odporúčame, ako hnojiť […]
4 min.

9.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Lokesh Tiwari).

Zamiokulkas je cenený pre svoj elegantný habitus a nízke nároky na pestovanie, vďaka čomu je obľúbenou izbovou rastlinou. Má kožovité, lesklé listy symetricky usporiadané na stonke, ktoré svojím vzhľadom pripomínajú perie. Rastlina je mimoriadne odolná v rôznych domácich podmienkach a je nenáročná na starostlivosť. Odporúčame, ako hnojiť zamiokulkas cesnakom, aby vypučal nové výhonky.

Hnojivo z cesnaku spôsobí, že zamiokulky vyklíčia nové výhonky.
Foto: pexels/Lokesh Tiwari

Prečo používať cesnakové hnojivo na kvety?

Cesnakové hnojivo je v záhradníctve cenené pre svoje mnohé výhody pre rastliny vrátane kvetov. Cesnak je prírodný repelent, ktorý okrem iného odpudzuje vošky, mravce, komáre a húsenice. Jeho veľmi intenzívna vôňa pomáha chrániť rastliny pred napadnutím. Cesnak má aj fungicídne a baktericídne vlastnosti, takže zabraňuje chorobám, ako je napríklad pleseň sivá, a na rozdiel od umelých pesticídov a fungicídov rastlinám neškodí.

V cesnaku nájdete aj množstvo živín. Je bohatým zdrojom selénu, horčíka, vitamínu B6, vitamínu C a mangánu. Okrem toho poskytuje železo, vápnik, meď a draslík, ktoré podporujú rast mnohých kvetov a zlepšujú ich celkovú kondíciu. Cesnakové hnojivo môže tiež prispieť k dlhšiemu kvitnutiu a väčšiemu počtu kvetov.

Cesnakové hnojivo je jedným z najobľúbenejších domácich prípravkov na ošetrenie orchideí a iných črepníkových kvetov. Je tiež organické, takže môže byť dobrou alternatívou k chemickým hnojivám.

Má zamiokulkas rád cesnak?

Zamiokulkas je rastlina, ktorej sa darí v rôznych domácich podmienkach a je pomerne nenáročná na starostlivosť. Používanie cesnakového hnojiva môže byť pre zamiokulky veľmi prospešné. Cesnak obsahuje zlúčeniny síry, ktoré majú antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti. Okrem iného dokáže odpudzovať roztoče, ktoré niekedy napadajú zamiokulky a vytvárajú na listoch charakteristické pavučiny.

Používanie cesnakového hnojiva môže byť pre zamiokulky veľmi prospešné.
Foto: shutterstock/New Africa shutterstock/Potanna

Je však potrebné pripomenúť, že zamiokulkas je rastlina, ktorá nevyžaduje časté hnojenie. Jej husté, hľuzovité odnože uchovávajú vodu a živiny, čo jej umožňuje prežiť v menej úrodných podmienkach. Ak sa teda rozhodnete použiť cesnakové hnojivo, robte to s mierou. Najlepšie je aplikovať ho raz za mesiac.

Ako pripraviť cesnakové hnojivo?

Výroba hnojiva z cesnaku je pomerne jednoduchá. Ak ho často používate pri varení alebo ho pestujete na záhrade, určite ho máte doma. Za zmienku stojí aj to, že takéto hnojivo môžete použiť aj na výživu orchideí. Cesnakový odvar pripravíte nasledovne:

3 strúčiky cesnaku prelisujte alebo rozdrvte,

do nádoby nalejte liter vlažnej vody (asi 30 stupňov Celzia) a pridajte cesnak,

nádobu uzavrite a odložte na 24 hodín alebo na niekoľko hodín,

po niekoľkých hodinách alebo na druhý deň hotový roztok preceďte.

Nezabudnite, že použitie hnojiva by malo byť prispôsobené potrebám vašej konkrétnej rastliny. Vždy je dobré vyskúšať nové hnojivo na jednej rastline, aby ste zistili, ako naň bude reagovať, skôr než ho použijete vo väčšom rozsahu.

Ako aplikovať cesnakové hnojivo na zamiokulky?

Cesnakové hnojivo pre zamiokulky by sa malo aplikovať veľmi opatrne, aby nedošlo k preťaženiu rastliny. Nezabudnite, že zamiokulkas je prispôsobený na prežitie v podmienkach obmedzenej dostupnosti živín.

Najlepším riešením je aplikovať hnojivo raz mesačne, počas jari a leta, keď sa rastlina intenzívne vyvíja. Pri zalievaní dávajte pozor, aby sa cesnakový roztok nedostal do kontaktu s listami zamiokuliek, pretože to môže spôsobiť popáleniny.

Pri zalievaní dávajte pozor, aby sa cesnakový roztok nedostal do kontaktu s listami zamiokuliek, pretože to môže spôsobiť popáleniny.
Foto: shutterstock/Simol1407

Použitie cesnakového hnojiva môže byť pre zamiokulky prospešné, ale musíte dodržiavať mieru a správnu frekvenciu aplikácie. Ak sa aplikuje pravidelne, môže pomôcť chrániť rastlinu pred škodcami a chorobami, ako aj poskytnúť ďalšie živiny. Nezabudnite vždy sledovať reakciu rastliny na nové hnojivo a v prípade potreby upraviť dávkovanie.

Čím zamiokulkas ešte zalievať, aby mu vyrástli nové výhonky?

Okrem cesnakového hnojiva sa oplatí používať aj iné domáce hnojivá, ktoré účinne stimulujú rast zamiokuliek. Ak ich použijete, rastlina vyženie nové výhonky:

želatína: Čajovú lyžičku želatíny rozpustite v pohári horúcej vody a po vychladnutí pridajte tri poháre studenej vody (približne 750 ml). Tento roztok dodá zamiokulkám draslík, fosfor a dusík;

akváriová voda: Ak máte doma akvárium, môžete použiť vodu po jeho vyčistení. Je bohatým zdrojom dusíka a ďalších živín;

žihľavový čaj: uvarte sušené listy žihľavy a potom použite precedený nálev na zalievanie zamiokuliek. Je to cenný zdroj dusíka a fosforu. Takéto hnojivo zlepší úrodnosť pôdy a zvýši jej schopnosť zadržiavať vlahu;

čajová usadenina: je bohatá na dusík, a preto sa môže použiť ako prírodné hnojivo. Sušenú čajovú usadeninu dajte do hrnca alebo ju uvarte a po vychladnutí ju použite na zalievanie zamiokuliek;

semienka granátového jablka: vitamínovú vodu z granátových jabĺk pripravíte tak, že semienka z plodov zalejete vodou, premiešate a odložíte na niekoľko hodín. Po scedení používajte tekutinu na zalievanie rastliny každé dva týždne;

dažďová voda: je prirodzeným zdrojom dusíka a minerálnych solí, ktoré sú nevyhnutné pre rast rastlín.

Žihľavový čaj zlepší úrodnosť pôdy a zvýši jej schopnosť zadržiavať vlahu.
Foto: shutterstock/Ahanov Michael

Nezabudnite, že zamiokulkas patrí medzi rastliny odolné voči suchu a nevyžaduje časté hnojenie. Nepreháňajte to s množstvom vody a hnojív, pretože to môže viesť k hnilobe koreňov. V lete a na jar ju zalievajte raz týždenne, v zime a na jeseň raz za štyri týždne. Pred zalievaním skontrolujte vlhkosť pôdy a upravte zalievanie podľa prostredia, aby sa rastlina udržala v dobrej kondícii.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nechce váš zamiokulkas rásť? Vďaka tejto domácej živine mu vyrastú nové výhonky

Žltnú a opadávajú listy vášmu zamiokulku? Pridajte čajovú lyžičku do vody a zalejte ho a bude ako znovuzrodený

The post Do 1 litra vody vložte 3 strúčiky cesnaku a zalejte zamiokulkas. Vyklíčia nové výhonky appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie