Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Do čela Británie mieria labouristi, konzervatívci vo voľbách utrpeli debakel

Parlamentné voľby v Británii podľa odhadov zverejnených bezprostredne po uzavretí volebných miestností vyhrali stredoľaví labouristi. Vládni konzervatívci premiéra Rishiho Sunaka utrpeli porážku as výraznou stratou na víťaza skončia na druhom mieste. Budúcim premiérom tak bude terajší líder opozície a niekdajší prokurátor a obhajca ľudských práv Keir Starmer. „Ďakujeme všetkým, ktorí v týchto voľbách viedli kampaň […]
Menej ako 1 min. min.

Parlamentné voľby v Británii podľa odhadov zverejnených bezprostredne po uzavretí volebných miestností vyhrali stredoľaví labouristi. Vládni konzervatívci premiéra Rishiho Sunaka utrpeli porážku as výraznou stratou na víťaza skončia na druhom mieste. Budúcim premiérom tak bude terajší líder opozície a niekdajší prokurátor a obhajca ľudských práv Keir Starmer.

„Ďakujeme všetkým, ktorí v týchto voľbách viedli kampaň za labouristov, všetkým, ktorí nás volili a dali dôveru našej zmenenej Labouristickej strane,“ uviedol Starmer na sieti X po zverejnení odhadov. Labouristi voličom sľubujú okrem iného fiškálne zodpovednú politiku a stredoľavicovú vládu, ktorá bude „slúžiť pracujúcemu ľudu“.

Podľa prieskumu pre stanice BBC, Sky News a ITV, labouristi v 650-člennej Dolnej snemovni získali 410 kresiel, čo je len o niečo málo menej ako strana získala na čele s Tonym Blairom v roku 1997.

Debakel konzervatívcov

Konzervatívci po štrnástich rokoch pri moci utrpeli debakel, podľa odhadov získali 131 kresiel, čo je najnižší počet v povojnovej histórii.

Liberálni demokrati by sa mali umiestniť na treťom mieste s 61 poslancami. Počet poslancov Škótskej národnej strany klesne na desať a Reformné Spojené kráľovstvo získa podľa prieskumu 13 poslancov.

Exit poll vychádza z údajov od voličov z približne 130 volebných miestností v Anglicku, Škótsku a Walese. Prieskum nezahŕňa Severné Írsko.

Briti volia nový parlament, čaká sa jasné víťazstvo labouristov po 14 rokoch vlády konzervatívcov

Hlasovacie miestnosti sa v krajine s takmer 70 miliónmi obyvateľov otvorili dnes o 07:00 miestneho času (08:00 nášho času) a uzavreli sa o 22:00 (23:00 nášho času).

Premiér Sunak v piatok dopoludnia pri odovzdaní svojho hlasu voličov varoval, že labouristi spôsobia krajine a ekonomike trvalé škody. „Ako to urobili, keď boli naposledy pri moci. Nedopustite zvýšenie daní či obmedzenie bezpečnostnej stability krajiny, ktoré by labouristi priniesli,“ vyhlásil.

Starmer naopak v piatok ráno uviedol, že iba voľba labouristov prinesie Britom začiatok úplne novej kapitoly. „Nemôžeme si dovoliť ďalších päť rokov vlády konzervatívcov,“ povedal ľavicový líder.

Voliči hlasujú v práčovni aj karavane

Britské médiá vzhľadom na prísne pravidlá nesmeli v piatok do uzavretia volebných miestností zverejňovať prieskumy či prinášať analýzy, ktoré by mohli ovplyvňovať názory voličov. Priebežné spravodajstvo z jednotlivých volebných obvodov bolo tak do konca hlasovania obmedzené na nekontroverzné témy.

Okrem správ o tom, kde hlasovali politici, médiá zapĺňali správy o počasí a fotografie zvierat pred volebnými miestnosťami. BBC zverejnila galériu so snímkami domácich miláčikov pri volebných miestnostiach s tým, že ich novinári doteraz videli hada, korytnačku, ježka, koňa a „absurdné“ množstvo psov.

Médiá si všímali tiež nekonvenčné volebné stanice ako napríklad volebnú miestnosť v práčovni alebo v karavane.

V piatok o 04:30 (05:30 nášho času) by mohlo byť jasné, ktorá strana bude zostavovať budúcu vládu. Konečné výsledky by mali byť známe v piatok dopoludnia.

Volebné modely prisudzujú víťazstvo labouristom

Volebné modely prisudzujú labouristom nielen víťazstvo, ale aj rekordnú väčšinu na úrovni okolo 450 mandátov. Ich podpora sa pohybovala okolo 40 percent, poslanecké kreslá sa však v Británii nerozdeľujú systémom pomerného zastúpenia, ale v jednotlivých obvodoch systémom “víťaz berie všetko”.

Pravicovým konzervatívcom hrozí porážka, ktorá môže otriasť základy strany. Rozptyl v prieskumoch je pri strane premiéra Sunaka veľký, v krajnom prípade jeho strana utrpí debakel s 53 mandátmi, získať ich však môžu podľa sondáží až 180. Podľa niektorých modelov po voľbách ani nebudú hlavnou opozičnou silou v Dolnej snemovni, ktorou by sa za tohto scenára stali Liberálni demokrati.

Úradujúci premiér Sunak odvolil v severnom Anglicku, Starmer v Londýne

Ďalšie miesto zrejme obsadí nacionalistická strana Reform UK, ktorú pred minulými voľbami založil jeden zo strojcov brexitu Nigel Farage. Strana oslavuje úspech s posolstvom, že medzi dvoma dominantnými stranami v skutočnosti nie je zásadný rozdiel. Voličov láka na sľuby o obmedzení imigrácie, znižovaní daní alebo odvolaní cieľa dosiahnuť „čistú nulu“ v emisiách skleníkových plynov.

Ako výrazné zmeny by znamenal pravdepodobný návrat labouristov k moci, nie je jasné. Líder strany Starmer zdôrazňuje potrebu naštartovať ekonomický rast, jeho program ale obsahuje málo konkrétnych opatrení, ktoré by povzbudili podniky k investíciám. Labouristi oproti konzervatívcom kladú väčší dôraz na zelenú politiku, svoj predchádzajúci sľub o masívnych investíciách však tento rok odvolali.

Starmerov blízky spojenec a doterajší poslanec Peter Kyle po predstavení volebného programu komentoval absenciu razantných plánov tak, že strana nemôže ihneď dosiahnuť všetko a radikálna zmena má dnes pre Britov iný význam. „Radikálne je byť schopný dostať sa do týždňa k doktorovi, keď vás niečo bolí. Radikálne je poslať svoje dieťa do školy, kde sa nerúti strecha,“ povedal.

Krajina, kde je všetko zle?

Nielen opoziční politici pred voľbami tvrdili, že v Británii nič nefunguje. Po úsporných opatreniach konzervatívcov z minulých rokov sa Briti stretávajú s veľkými problémami v štátnych službách, najmä s prístupom k zdravotnej starostlivosti. Pokiaľ ide o ekonomiku, jej rast v prepočte na obyvateľa podľa výskumného ústavu Institute for Fiscal Studies počas vlády konzervatívcov zaostával za členmi Európskej únie a USA.

Britskú ekonomiku podobne ako ďalšie západné krajiny zasiahli v posledných rokoch početné krízy, od minulých volieb v roku 2019 najmä tá covidová a následný nárast životných nákladov spojený s ruskou agresiou na Ukrajine.

V Británii sa začali parlamentné voľby, očakáva sa dobrý výsledok labouristov. Tí sú na vládnutie pripravení

Podľa expertov však súčasná stagnácia pramení aj z politických rozhodnutí vrátane odchodu z Únie, čo je téma, ktorá dominovala posledným parlamentným voľbám. Dnes brexit v kampani takmer nefiguroval, hoci labouristi uvádzajú, že sa chcú pokúsiť dojednať s Úniou bližšie partnerstvo.

Sľub o dokončení brexitu pred piatimi rokmi priniesol konzervatívcom silnú väčšinu v Dolnej snemovni a objavovali sa aj predpovede, že vtedajší premiér Boris Johnson vydrží vo funkcii desať rokov. Rezignoval však už v roku 2022 pod ťarchou série škandálov spojených najmä s večierkami vládnych pracovníkov v čase pandemických reštrikcií.

Nasledovalo iba 49 dní dlhé premiérstvo Liz Trussovej, ktorej plány daňových škrtov vyvolali prepad libry aj ceny štátnych dlhopisov. S jej odchodom sa situácia na trhoch stabilizovala, súčasný premiér Rishi Sunak však pokles v preferenciách konzervatívcov nedokázal zastaviť.

Premiérom môže byť „politický robot“

Vizitka Keira Starmera (61), šéfa britskej Labouristickej strany

Vedenie labouristov prevzal Starmer v apríli 2020 po debakli strany v minulých parlamentných voľbách, ktorý viedol k odchodu výrazne ľavicového Jeremyho Corbyna.

 

Starmer túto stranu odklonil od ľavicovej politiky svojho predchodcu a priblížil ju politickému stredu. Predtým v úlohe advokáta so špecializáciou na ľudské práva figuroval v ostro sledovaných procesoch proti spoločnostiam Shell a McDonalds alebo v kauze spojenej s uzavretím baní za niekdajšej konzervatívnej premiérky Margaret Thatcherovej.

 

Starmer je podľa britskej tlače v kontraste k bojovému zápalu svojho predchodcu Corbyna umiernený a obozretný, súčasne je ale brilantný stratég. “Najlepším argumentom v prospech Starmera je, že by dokázal Británii riadiť strategicky a efektívne rovnako dobre, ako to dokázal s Labouristickou stranou,” uviedol Fraser Nelson, šéfredaktor konzervatívneho magazínu The Spectator.

 

Pri svojej voľbe do čela labouristov Starmer zástancom tvrdej línie odkázal, že priority vidí inde. “Východiská pre radikálne labouristické vládnutie sú rovnako silné ako kedykoľvek predtým. Teraz ale musíme stranu prebudovať a zabezpečiť, že dôvera v nás ako v stranu progresívnej zmeny bude obnovená, “povedal.

 

Potom s labouristami zabral politický stred, a vytlačil tak konzervatívcov ďalej doprava. Stranu vyčistil od radikálov a zameral ju na stredové témy hospodárskeho rastu a služieb poskytovaných štátom.

 

V predvolebnej kampani Starmer hlásal “desaťročia národnej obnovy” po rokoch škrtov vo výdavkoch a klesajúcej životnej úrovne za vlády tóry. Pod jeho vedením labouristi do veľkej miery akceptovali rozpočtové škrty navrhované súčasnou konzervatívnou vládou a neplánujú žiadne zásadné zvyšovanie daní.

 

Starmer vylúčil návrat do Európskej únie. Hospodársky rast chce naštartovať dotáciami, sľúbil zdaniť súkromné školy a ukončiť výrobu spaľovacích motorov v roku 2030.

 

V kampani tiež často spomínal svoj robotnícky pôvod (jeho otec bol robotník, matka zdravotná sestra) s tým, že celoživotný boj jeho matky s ťažkou chorobou mu poskytol hlbokú vďaku voči často kritizovanému britskému zdravotníckemu systému.

 

K otázke migrácie Starmer nedávno sľúbil, že v prípade víťazstva labouristov v parlamentných voľbách rozbije gangy, ktoré na člnoch privážajú do Británie žiadateľov o azyl.

 

Plány konzervatívnej vlády posielať žiadateľov o azyl do Rwandy označil za plytvanie peniazmi, konzervatívci ale doteraz opozičnú stranu obviňujú z toho, že sama nemá na riešenie nelegálneho prisťahovalectva žiadny plán.

 

V tieňovom kabinete bývalého šéfa labouristov Corbyna bol Starmer ministrom pre brexit, pred referendom v roku 2016 sa staval proti odchodu Británie z Európskej únie.

 

Na čele britskej opozície Starmer kritizoval konzervatívnu vládu za jej ekonomickú bilanciu a vyhlasoval, že konzervatívci “zdevastovali ekonomiku”. Podľa neho žiadny premiér “nedvíhal dane častejšie” ako súčasný šéf Downing Street Rishi Sunak.

 

Starmer sa ako právnik zameriava na problematiku ľudských práv. V rokoch 2008 až 2013 pôsobil ako šéf verejnej prokuratúry, predtým bol okrem iného za bývalého premiéra Tonyho Blaira poradcom pre ľudské práva počas uzatvárania Veľkopiatkovej dohody v roku 1998.

 

V roku 2002 získal od britskej kráľovnej Alžbety II. čestný titul Queen‘s Counsel, ktorý je udeľovaný úspešným právnikom s aspoň desaťročnou praxou.

 

V britskom parlamente zasadá Starmer od roku 2015, od septembra 2015 do júna 2016 bol tiež tieňovým ministrom pre prisťahovalectvo. Už v roku 2015 sa o ňom hovorilo ako o kandidátovi na lídra strany, vtedy to ale Starmer vylúčil s odvolaním sa na svoje nedostatočné politické skúsenosti. Uspel až o päť rokov neskôr.

 

Narodil sa 2. septembra 1962 v londýnskom obvode Southwark, rodičia ho pomenovali po Keirovi Hardiom, ktorý Labouristickú stranu v roku 1900 založil. Bol prvým z rodiny, kto išiel študovať vysokú školu, absolvoval práva na univerzite v Leedse a potom postgraduálne štúdium na Oxfordskej univerzite.

 

V roku 2014 dostal titul rytiera-komandéra britského vojenského Radu kúpeľa. V roku 2017 bol menovaný do Štátnej rady (Privy Council), ktorá je hlavným poradným orgánom panovníka.

Starmer je od roku 2008 ženatý, s manželkou Victoriou má dve deti.

Teraz ho s najväčšou pravdepodobnosťou v Downing Street vystrieda šesťdesiatjedenročný Starmer, ktorý labouristov vedie od roku 2020. Predtým pôsobil v tieňovej vláde Jeremyho Corbyna, od jeho silne ľavicovej politiky sa však strana pod vedením Starmera výrazne odklonila k viac centristickému programu.

Starmer je niekdajší prokurátor, ktorý pochádza z rodiny zdravotnej sestry a remeselníka, ako rád pripomína voličom. V kampani sa prezentuje ako seriózny politik, ktorý ukončí „chaos“ sprevádzajúci vládu konzervatívcov.

Mnohí pozorovatelia ho však vidia ako nudného a nevýrazného, ​​v jednej z predvolebných debát ho člen publika prirovnal k „politickému robotovi“. Akokoľvek teraz má šancu na historické volebné víťazstvo, jeho osobná popularita takémuto výsledku príliš nezodpovedá. Podľa agentúry YouGov podiel Britov, ktorí naň majú negatívny názor, už teraz prevyšuje podiel jeho fanúšikov.

Niektorí komentátori uvádzajú, že ústredným rysom končiacej kampane je silná nedôvera k politikom všeobecne. Šéf sociologickej agentúry More in Common Luke Tryl uviedol, že voliči v rozhovoroch nedávajú najavo len obvyklú mieru apatie a cynizmu. „Tentoraz je to pocit márnosti, je to pocit, že nikto nič nezlepší, pretože politici na to nemajú… nemôžu priniesť zmenu, tak veľmi je Británia rozbitá,“ myslí si.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie