Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Do Chorvátska si naplňte peňaženky. Takto extrémne narástli ceny v roku 2024

Chorvátsko, dlho vnímané ako nízkonákladová turistická destinácia, už tento štítok nemusí celkom vystihovať súčasnú situáciu. Ako uvádza web croatiawise.com, hoci stále platí, že náklady na dovolenku v tejto krajine sú nižšie v porovnaní s inými dovolenkovými destináciami v eurozóne, situácia sa od roku 2020 výrazne zmenila. Podľa najnovších údajov Eurostatu dosiahla inflácia v Chorvátsku 4,9 […]
Menej ako 1 min. min.

Chorvátsko, dlho vnímané ako nízkonákladová turistická destinácia, už tento štítok nemusí celkom vystihovať súčasnú situáciu. Ako uvádza web croatiawise.com, hoci stále platí, že náklady na dovolenku v tejto krajine sú nižšie v porovnaní s inými dovolenkovými destináciami v eurozóne, situácia sa od roku 2020 výrazne zmenila.

Podľa najnovších údajov Eurostatu dosiahla inflácia v Chorvátsku 4,9 percenta na ročnej báze, čo je jedna z najvyšších mier v eurozóne podľa indexu HICP. Tento nárast cien neobišiel ani turistický sektor. Aj keď ceny niektorých produktov a služieb zostávajú nižšie ako v iných krajinách eurozóny, zahraniční turisti si môžu všimnúť, že sú pripravení za tieto výhody zaplatiť viac, keď porovnajú ceny so svojimi domovskými krajinami.

Damir Novotny, chorvátsky ekonóm, v rozhovore pre Index.hr komentuje, že „ceny stravovania sú pre nás možno vysoké, ale káva a jedlá sú stále lacnejšie ako v Nemecku.“ Dodáva, že vyššie ceny sú čiastočne spôsobené závislosťou Chorvátska od dovozu v poľnohospodárstve.

V uplynulej sezóne mnohí slovenskí turisti, ako aj ďalší návštevníci Jadranu, si všimli zvýšené ceny, najmä v obľúbených chorvátskych destináciách ako Dubrovník či Split. Napríklad cena za šálku kávy s mliekom sa na hlavnej ulici v Dubrovníku mohla pohybovať až okolo 5 eur, zatiaľ čo v menej frekventovaných oblastiach stála 2-3 eurá. Podobná situácia platí aj pre ceny jedla, ubytovania a ďalších služieb. Cena za noc v aspoň štvorhviezdičkovom hoteli sa pohybuje v rozpätí od 200 do 350 eur, zatiaľ čo stredná kategória hotelov ponúka izby okolo 150 eur na noc. Existujú aj lacnejšie varianty, ale vyžadujú väčšie úsilie pri hľadaní.

Dovolenka v Chorvátsku tak môže byť tento rok rovnako alebo dokonca drahšia ako vlani, a očakáva sa, že ceny budú najvyššie najmä v Dubrovníku a Splitu. Okrem ubytovania a stravy by turisti mali rátať aj s nákladmi na dopravu a rôzne atrakcie, čo môže celkovú sumu za dovolenku výrazne ovplyvniť.

Turistom odporúčame, aby si vopred naplánovali rozpočet a zvážili všetky možnosti, od luxusných reštaurácií až po cenovo dostupnejšie miestne podniky a pouličné stánky. Správne plánovanie môže pomôcť ušetriť a zabezpečiť pohodový pobyt na jednej z najobľúbenejších dovolenkových destinácií Európy.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie