Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Do Rafáhu vjely tanky, utekl už milion Palestinců. Nikde není bezpečno, varuje úřad

Do Rafáhu, který se rozkládá na jihu Pásmy Gazy při hranicích s Egyptem, za sedm měsíců války Izraele proti palestinskému hnutí Hamás uprchl před boji v jiných částech této pobřežní enklávy více než milion Palestinců. ČTĚTE VÍCE: Minuta ticha za masového vraha? Hanba v OSN, kritizují v Německu uctění íránského prezidenta Izraelská armáda 6. května vyzvala […]
Menej ako 1 min. min.

Do Rafáhu, který se rozkládá na jihu Pásmy Gazy při hranicích s Egyptem, za sedm měsíců války Izraele proti palestinskému hnutí Hamás uprchl před boji v jiných částech této pobřežní enklávy více než milion Palestinců.

ČTĚTE VÍCE: Minuta ticha za masového vraha? Hanba v OSN, kritizují v Německu uctění íránského prezidenta

Izraelská armáda 6. května vyzvala asi 150 000 civilistů ve východní části města k odchodu do “rozšířené humanitární zóny” vzdálené asi 20 kilometrů, než zde zahájila podle svých slov “omezenou” pozemní operaci s cílem zničit zbývající prapory a infrastrukturu Hamásu. Podle svědků agentury Reuters se ovšem izraelské tanky v úterý pohybovaly až v centru města. Armáda už před týdnem uvedla, že z celého Rafáhu se od zahájení akce evakuovalo přibližně 950 tisíc lidí.

Samotní Palestinci si podle agentury Reuters stěžují, že jsou vystaveni izraelským útokům, kamkoli se pohnou, a že v posledních měsících opakovaně prchají v rámci tohoto izolovaného území z místa na místo.

Při posledním vážném incidentu v neděli večer izraelské vzdušné údery proti členům Hamásu v uprchlickém táboře v západní části Rafáhu, dříve označené za humanitární zónu, zřejmě způsobily rozsáhlý požár ve stanovém městě, který připravil o život 45 lidí a dalších asi 250 zranil. Událost, kterou izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil za “tragickou nehodu” a která se dosud vyšetřuje, vyvolala pobouřené reakce humanitárních organizací a vlnu mezinárodní kritiky.

Izrael pokračuje ve vojenských operacích v Rafáhu navzdory pátečnímu rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora v Haagu, který mu nařídil zastavit v této oblasti vojenskou ofenzivu. Izraelská vláda nicméně tvrdí, že Rafáh je poslední baštou Hamásu v Pásmu Gazy, bez jeho dobytí nemůže válku vyhrát a “žádná síla na světě” v tom nemůže Izraeli zabránit.

Izrael zahájil bombardování a koncem října také pozemní ofenzivu v Pásmu Gazy po teroristickém útoku vedeném Hamásem na pohraniční obce 7. října, při kterém radikálové zabili na 1200 lidí, většinou civilistů, a zajali přes 250 rukojmích. Podle palestinských úřadů ovládaných Hamásem od té doby přišlo o život v důsledku vzdušných úderů i pozemních bojů přes 36 000 Palestinců.

Údaje nerozlišují mezi zabitými civilisty a bojovníky, jichž izraelská armáda podle posledního Netanjahuova vyjádření zabila kolem 14 000. Válka také v Pásmu Gazy způsobila humanitární krizi a stovky tisíc lidí se podle úřadů OSN ocitly na pokraji hladomoru.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie