Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Do smrti bez řidičáku a tři roky vězení. Koloběžkář si na Slovensku vyslechl tvrdý verdikt

Pachatel Martin B., který již z minulosti má tři záznamy v trestním rejstříku a na svém kontě několik dalších přestupků spojených s užíváním návykových látek, se u soudu ani nesnažil zapírat. „Jsem vinen. Je mi to strašně líto. Nevím, nemám slov,“ plakal před soudem. ČTĚTE DÁLE: Elektrická koloběžka zapálila byt v Ostravě. Hasiči evakuovali lidi přes balkon […]
Menej ako 1 min. min.

Pachatel Martin B., který již z minulosti má tři záznamy v trestním rejstříku a na svém kontě několik dalších přestupků spojených s užíváním návykových látek, se u soudu ani nesnažil zapírat. „Jsem vinen. Je mi to strašně líto. Nevím, nemám slov,“ plakal před soudem.

ČTĚTE DÁLE: Elektrická koloběžka zapálila byt v Ostravě. Hasiči evakuovali lidi přes balkon

K incidentu podle serveru Plus JEDEN DEŇ došlo minulé léto okolo půl sedmé večer, když postarší dáma přecházela přes čtyřproudovou silnici mimo přechod. Když přebíhala na druhou stranu silnice, koloběžkář ji srazil v rychlosti 60 km/h tam, kde je povolená rychlost jen padesátka. Oba při nárazu spadli na zem a žena poté v nemocnici podlehla zraněním. Následně nadýchal 1,4 promile alkoholu.

Jeho obhájkyně ale poukázala na chybu chodkyně, která neměla co na silnici dělat. „Stalo se to na přerušované čáře, možná jsem ji zahlédl, ale nepamatuji si to. Potom se z ničeho nic rozběhla a už se nedalo nic dělat, ani zabrzdit. Najezdil jsem v životě devět tisíc kilometrů na koloběžce a všechny kolize vznikly tak, že mi lidé nedali přednost. Kdybych ji srazil na přechodu nebo na červenou, ale takhle,“ popsal koloběžkář.

Soudkyni ale tento argument příliš neobměkčil. Recidivistovi akorát přičetla k dobru, že se přiznal, přesto ho poslala na tři roky do vězení s minimální ostrahou a k tomu přidala doživotní zákaz řízení jakéhokoliv vozidla. Také je povinný uhradit odškodné ve výši 3170 eur, v přepočtu 79 000 Kč. Pachatel ale čekal nejspíše menší trest, protože zůstal viditelně šokovaný.

Ve městě byl známou firmou

Moc mu neprospělo, že podle obyvatel Trenčína byl známou firmou, protože často ohrožoval chodce, děti i maminky s kočárky svou bezohlednou jízdou, a to nejen tady, ale i v okolních obcích. „Každý den před domem pil pivo. Na té koloběžce pak vždycky jezdil. Bydlím v klidné jednosměrce, ale to, co na koloběžce dokázal, je síla,” řekla sousedka serveru Plus JEDEN DEŇ.

U soudu se též hodně řešila rychlost koloběžky čínské výroby. Znalec z odboru dopravy Milan Holéci se podivil nad jejími parametry. „Byla předimenzovaná a prakticky už nešlo o koloběžku, ale o motorku. Na to je potřeba mít značku, přilbu, papíry, řidičský průkaz,” podivoval se expert s tím, že na Slovensku mohou podobné stroje jet maximálně 25 km/h.

„Lítal s ní jako na motorce. Nikdy nezpomalil. Ani v obci, ani před přechodem. Přeletěl přes něj sedmdesátkou, i když děti stály na kraji chodníku,“ uvedla Eva pro server regiony.zoznam.sk těsně po nehodě. Podobně vypovídali i další místní.

Elektronické koloběžky v Evropě i přes svou oblibu spíše přinášejí problémy. Jejich provoz vede často k nehodám, které mohou skončit i smrtí, stejně jako v tomto případu. Také jsou často bezohlední a jezdí tam, kde nemají, a obtěžují tím své okolí. Například v Holandsku a Anglii jsou zakázané.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Podívejte se na jinou nehodu koloběžkáře

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie